MERSİN'de 5 çocuk sahibi Ahmet (38) ve Nuriye İreç (32) çifti, 2005'te dünyaya gelen en
küçük çocukları
Sinan'ın
tedavi masrafına karşılık imzaladıkları senedi ödeyemeyip, mal bildiriminde de bulunmayınca cezaevine girdi.
Sıvacı ustası Ahmet İreç'e, oğlu Sinan'ın
Mersin Üniversitesi
Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki 15 günlük tedavisi için 400 YTL
fatura çıkarıldı. Bu parayı ödeyecek gücü olmayınca oğlu rehin kalan Ahmet İreç,
hastaneye
senet verdi, borcunu ödeyemedi. Hastane yönetimi de, Ahmet İreç'le birlikte eşinin de imzası bulunan senetle icra takibi başlattı. Yazılı tebligata rağmen çift ödeme yapmadı. Mal bildiriminde de bulunmadıkları için 10'ar gün
hapis cezası verilen çift, polis tarafından evlerinden alındı. Ne olduğunu anlamaya çalışan İreç çifti, hastanede rehinden senetle kurtardıkları oğulları Sinan'ı da yanlarına aldı. Adliyeye götürülen çift haklarındaki hapis kararını öğrenince çılgına döndü.
Polis otosunda sinir krizi geçirip, yüzünü tokatlayan Ahmet İreç, "Çocuğum
erken doğunca, Devlet Hastanesi'nden Tıp Fakültesi'ne sevk edilmişti. Burada 15 gün kuvözde kaldı. Taburcu olduğunda 400 YTL'yi ödeyemedim. Eşimle birlikte senet imzaladık, ödeyemedik. Hakkımızda hapis kararı çıkmış. Param olunca ödeyecektim, ama, düzenli işim, kazancım olmayınca ödeyemedik" dedi.
Anne İreç de, ne olduğundan habersiz çevreye şaşkın bakınan kucağındaki oğluna sarılıp, ağladı. Çift, rehinden kurtarmak için senet verdikleri, bakacak kimse olmadığı için de yanlarına aldıkları oğulları Sinan'la cezaevine götürülürken, diğer çocukları Özcan (14), Ferdi (12), Mehmet (7) ve
Dilan'a (5) komşuları sahip çıktı. İreç çifti, İnfaz Yasası'na göre 7 gün hapis yatacak.
ANNESİZ BABASIZ İLK GÜN
Anne ve babaları tutuklandıktan sonra evlerinde kalan 4 kardeşin en büyüğü Özcan İreç, kardeşlerine anne ve babalık görevini üstlendi. Dün
akşam komşularının
yardımına koştuğu 4 kardeş geceyi kendi evlerinde geçirdi.
Sabah erkenden kalkan
Kasım Üstay İlköğretim
Okulu 7'nci
sınıf öğrencisi Özcan İreç, kahvaltı hazırladıktan sonra kardeşlerini uyandırdı. Aynı okulda 6'ncı sınıf öğrencisi Ferdi ve 1'inci sınıf öğrencisi Mehmet'in kıyafetlerini giymelerine yardım etti. Kahvaltı sonrası 3 kardeş okul yolunu tuttu, Dilan ise komşuya bırakıldı.
Dar gelirli İreç
ailesinin fertlerinin yeşil
kartlı olduğu, ancak,
doğum masrafı karşılanmadığı için İreç çiftinin hastaneye borçlandığı belirlendi. Ailenin en küçük çocuğu olan ve doğum masrafıyla annesi ve babasının tutuklanmasına neden olan, kendisi de onlarla birlikte cezaevine giren 2 yaşındaki Sinan İreç'e de daha sonra
yeşil kart çıkarıldı.
VALİLİK DEVREDE
Konuyu DHA muhabirinden öğrenen Mersin
Valisi
Hüseyin Aksoy, olaya el koyduğunu söyledi. Vali Aksoy, "Bu olay hakikaten üzüntü verici. Keşke aile bize başvursaydı. Biz geri kalan borcunu üstlenir, gereğini yapardık, olay da bu seviyeye gelmezdi. Bu aşamada ne yapabiliriz, onu araştırıyoruz. Aileye yardımcı olacağız" dedi.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr.
Erdal Doruk, sözkonusu takibatın 2005 yılında başlatılan hukuki bir süreç olduğunu dile getirerek, "Aileyle bu konuda defalarca ödeme planı yapıldı. Hiçbirine uyulmadı. Sonuçta bu hukuki süreç bu safhaya kadar geldi. Bu aileye yönelik özel bir durum değil. Hukuki sürecin tamamlanması" dedi.
BORÇ ÖDENİR, ŞİKAYET KALKARSA KURTULURLAR
Adana Baro Başkanı İbrahim Gazioğlu, mal bildiriminde bulunmadıkları için haklarında 10 gün
hapis cezası kararı alınan Ahmet ve Nuriye İreç çiftinin, şikayetçinin şikayetinden vazgeçmesi durumunda
tahliye edilebileceklerini bildirdi. Gazioğlu, "Bu para borçlu tarafından ödenirse hapis cezası ortadan kalkar, borçlu hapisten kurtulur.
Borç ödenmese bile şikayetçi şikayetinden vazgeçtiği takdirde yine mal beyanında bulunmadığı için cezaevine giren borçlu tahliye edilebilir" dedi.
Mersin 3'üncü İcra Mahkemesi'nde haklarında icra takibi başlatılan İreç çiftinin, 400 YTL'lik borcu
faiz ve
mahkeme masraflarıyla birlikte toplam 750 YTL'yi buluyor.
DHA