Anayasa Mahkemesi Başkanı
Haşim Kılıç,
Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde düzenlenen '
Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru Hakkı' konulu sempozyumda konuşurken bir grup öğrencinin
yumurtalı saldırısına uğradı.
Öğrenci Kollektifi üyesi oldukları öğrenilen öğrenciler, Kılıç'ı önce sözlü
protesto etti, ardından yumurta ile saldırdı. Söz konusu öğrenciler, güvenlik güçlerince salondan çıkarılarak gözaltına alındı. Atılan yumurtalar Kılıç'a isabet etmedi.
Konuşmasına devam eden Kılıç, "Arkadaşlar keşke daha demokratik olsalardı" dedi.
Kılıç: Türkiye'de yargı sorunlu, acilen yargı reformuna ihtiyaç var
Anayasa Mahkemesi Başkanı
Haşim Kılıç, Türkiye'de yargının sorunlu olduğunu, bu nedenle acilen çok ciddi bir
yargı reformuna ihtiyaç olduğunu söyledi.
Anayasa Mahkemesi,
Anadolu Üniversitesi (AÜ) ve Türkiye Adalet Akademisi işbirliğiyle Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde 'Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru Hakkı' konulu bir sempozyum düzenlendi.
Atatürk Kültür Merkezi'ndeki sempozyumda, Türkiye'deki yargı
sisteminde hatalar ve yapılması gereken yargı reformu konularına değinildi.
Referandum sonrasında Anayasa Mahkemesi'nde önemli değişiklikler olduğuna işaret Haşim Kılıç, bunlardan en önemlisinin
mahkemeye bireysel başvuru hakkı olduğunu vurguladı. Ancak bunun oluşmasında bazı sorunların olduğunun altını çizen Kılıç, şöyle devam etti: "Bu, ülkemizde ilk defa olmakta. Bu nedenle bu süreçten önce sağlıklı bir hukuk altyapısı oluşturulmalı. Eğer bu olmazsa, sağlık bir şekilde bu sistem işlemez."
Bireysel başvuruyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'nin süratli bir çalışma içine girdiğini belirten Kılıç, ''Bu çerçevede arkadaşlarımızdan 5 grup halinde AİHM'ye,
Almanya,
İspanya ve
Kore Anayasa Mahkemesi'ne gruplar halinde arkadaşlarımız giderek, buradaki uygulamaları olumlu ve olumsuz yönleriyle yakından inceleme fırsatı buldular. Bunları bir
rapor haline getirerek Mahkeme Başkanlığına sundular. Bu çerçevede, bugün yapılan sempozyum ile 10 Aralık'ta Anayasa Mahkemesi'nde yapacağımız ikinci sempozyum sonucunda buradan alacağımız bilgilerle biraz önce ifade ettiğim hukuksal altyapının oluşması konusunda değerli dokümanlar elde edeceğiz. Bunları bir rapor halinde Meclis'e aktaracağız." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin,
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne en fazla yargıya dayalı hak ihlalleri nedeniyle şikayet edildiğini kaydeden Kılıç, "Yani yargıdan doğan ihlaller nedeniyle AİHM'de 3-4 bin civarında şikayet yapılmakta. Şunu açıkça söylemek lazım. Türk yargısı sorunludur. Bunun için acilen yargı reformuna ihtiyaç var. Eğer bu düzenlemeler yapılmazsa AİHM'de olduğu gibi Anayasa Mahkemesi'ne yapılan yargı ihlalleri birikir. Bu sorunlarımızı hepimiz biliyoruz ve zaman zaman da dile getiriyoruz. Türkiye'nin çok ciddi bir yargı reformuna ihtiyacı var." diye konuştu.
Türkiye'de yargıda reform yapılmadığı sürece sıkıntıların devam edeceğini dile getiren Kılıç, şöyle devam etti: ''Bu reformu yapmadığımız sürece bugün Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak olan bireysel başvurular aynen AİHM'de olduğu gibi katlanarak çoğalmaya devam edecektir. Bu sebeple, öncelikle, bireysel başvurudan önce bir yargı reformunun acilen yapılması ve hayata geçirilmesi gereği açıktır.''