Bilkent Otel'de düzenlenen 'Kültürel Miras ve Müzik Uluslararası Kongresi'ne katılan Bakan
Günay, gazetecilerin,
Hasankeyf konusundaki soruları üzerine, bölgeyi kurtarmak için uğraştıklarını, bazı eserlerin yerinde kalacağını söyledi. Günay, Hasankeyf'in yepyeni bir biçimde inşa edileceğini ifade etti.
Daha sonra kongrede açılış konuşması yapan Günay, kültürel
mirası içinde en önemli unsurlardan birinin geleneksel
müzik olduğunu vurguladı. Geleneksel müziğin, kültürün oluşmasında bütün toplumlarda benzerlik gösterdiğini anlatan Günay, geleneksel müziğin toplumun hafızasını oluşturduğunu söyledi. Söz konusu müzik ve söz kalıplarının halkın artık hafızasında yer ettiğini dile getiren Günay, geleneksel müziklerin komşu ülkelerin müzikleriyle yakından ilgili olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin müzik geleneğinin çok eski 5 bin yıllara dayandığını ifade eden Günay, bu sebeple bilimsel olarak Türk müziğinden söz edildiğini belirtti. Türkiye'nin orta çağdan itibaren komşularıyla çok yakın ilişkileri bulunduğunu kaydeden Günay, 20. yüzyılın başında yeni bir
Cumhuriyet olarak yola çıkıldığında müziğin modernleşme araçlarından biri haline geldiğini ifade etti.
Küreselleşmenin, aynı zamanda tek tipleşme oluşturduğunu dile getiren Günay, özün kaybedilmeden geleceğe taşınması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin kültürel hazinesinin tarih ve coğrafya bakımından geniş alandan beslendiğini vurgulayan Günay, insanlığın ortak dilini oluşturmada müziğin diğer alanlardan önce bir şansa sahip olduğunu belirtti.
Müziğin bugün insanlığın ortak dili, evrensel dili olarak ilerlediğini anlatan Günay, müziğin barışa, dostluğa, kardeşliğe katkılar getirmesini diledi.