'
Cankurtaran' nitelemesi Rik Coolsaet,
Gülen'i Türk toplumunu yenileyen 'cankurtaranlardan biri' olarak
tarif ederken, 'öteki'ni karalamadan 'biz' olgusunu öne çıkaran bir felsefeye sahip olduğunu söylüyor.
Belçika'nın ünlü uluslararası ilişkiler profesörlerinden Rik Coolsaet,
Fethullah Gülen'i Türk milletini "yenileyen" liderlerden biri olarak tanıttı.
Köktendinci
terör konusunda Avrupa'nın önde gelen akademisyenlerinden olan Prof. Coolsaet'in şubat ayında yayınlanan "Yarınki Dünya'nın Geçmişi" isimli kitabı Belçika'da büyük bir ilgiyle karşılandı.
Günümüzdeki sorunların aşılması için dinin çok mühim dinamiklerden biri olduğuna işaret eden Coolsaet, ancak dinî liderlerin dinî metinleri nasıl kullandıklarının büyük bir hassasiyet arz ettiğine işaret ediyor.
Gent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölüm başkanı olan Coolsaet, toplumlarda güven duygusunun tesis edilmesi için cankurtaranlara ihtiyaç duyulduğunu, Gülen'in de Türk toplumu için bu "cankurtaranlardan" biri olduğunu söylüyor. Gülen'in "ötekini" karalamama hassasiyetine özellikle işaret ediyor.
Tarihte yaşanmış ideolojik veya din eksenli çatışmalardan bahseden Coolsaet, gelecekteki dünyanın geçmişteki sahneleri yaşamaması için millî veya dinî ama nihayetinde birliği sağlayacak temel dinamiklere ihtiyaç olduğunu savunuyor.
Coolsaet kitabında "Şahıslar, güvensizlik duygusuyla yaşayabilirler ama topluluklar asla" tezini işlerken toplumlarda güven duygusunun oluşması için de, cankurtaranların gerekli olduğunu vurguluyor. Coolsaet, Gülen'i Türk toplumunu yenileyen cankurtaranlardan biri olarak tarif ediyor.
Coolsaet şöyle diyor: "
Güven duygusunu yitiren toplumlar, hızla akan hayatın akıntısında kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu da beraberinde kimlik kaybına, kimlik bunalımına yol açabilir. Devamında hem o topluluk içerisinde hem de birlikte yaşanılan toplumlar için sorunlar arz edebilir. Din ve milliyetin de dikkate alındığı kimliksel rönesanslar, herhangi bir topluma ait fertlerin pozitif olarak topluma katkı sağlamalarını da beraberinde getirir. Bu türlü yenilenmeler, "öteki"ni karalamadan ve onları karikatürize etmeden "biz" olgusunu öne çıkarır. Bu türlü çalışmalara örnek olarak da, Katoliklerdeki Dünya Gençlik Günleri, Meksika'daki Zapatistler ve Türk-
İslam dünyasındaki
Fethullah Gülen hareketini sayabiliriz."