Gizli ordunun en etkin olduğu
İtalya'da savcı Felice Casson ulaştığı bir ipucunu takip ederek
Gladyo’yu deşifre etti ve birçok suçluyu yargı önüne çıkarmayı başardı. Hem de, siyasetçilerin, ordunun ve istihbarat
örgütlerinin inkarına ve engellemelerine rağmen. Bakın Casson gizli
iktidar Gladyo’yu nasıl ve hangi şartlarda ortaya çıkardı?
GLADYO: DÜŞMAN DIŞARIDA DEĞİL İÇERİDE
Gladyo deşifre olduktan sonra eski bir gladyatör, örgütü "gizli, görünmez bir ordu" olarak tanımlıyor. Devamında da düşmanı anlatıyor ve şöyle diyordu. "Teorik olarak düşman, saldırı ihtimali bulunan bir başka devlet değil,
ülke dahilinde ki iç düşmanlardır."
SAVCI KIRMIZI KİTABI BULDU
İtalyan Gladyatör'ün bu
itirafı, Sovyet tehdidine karşı kurulduğu söylenen gizli ordunun aslında bir "kırmızı kitabı" olduğunu ve hançerin de dışarıya değil içeriye dönük durduğunu gösteriyordu. Nitekim
Savcı Felice Casson Gladyo
soruşturmasını, yıllarca uğraşıp binbir güçlükle giriş izni aldığı askeri istihbarat arşivlerinde "kırmızı kitaba" ulaşmasıyla başlatmıştı.
GLADYO'NUN GÖREV TANIMI
Casson'un bulduğu
belgede Gladyo'nun görevi, "olası bir Sovyet işgalinin yanı sıra, bazı siyasi partilerin iktidara gelmesinin engellenmesi ve gücünün kısıtlanması" olarak görünüyor, operasyonların da gayrinizami savaş taktikleriyle ve gizli yapılacağı yazıyordu.
O güne kadar İtalya'da, farklı örgüt ve kurumların üzerine atılan gizemli
terör saldırıları ve diğer suçlarla ilgili çok sayıda soruşturma açılmıştı. Ancak gerçekler tam olarak aydınlatılamıyor, buz dağının altına bir türlü inilemiyordu.
Ordu arşivinde ulaştığı belge ile Casson gizli bir ordunun yıllardır ülke siyasetini şekillendirmek için 'savaş' verdiğini de ispatlamış oldu. Hukuki süreç başlatıldı ve ülkede gizli bir iktidarın varlığı Baş
bakan tarafından İtalyan Senatosuna duyuruldu.
GLADYO'YU 6 YIL ÖNCE KEŞFETTİ
Casson ilk olarak Gladyoyu 1984'te açtığı bir soruşturma ile yakalamıştı. 1972'de üç jandarmanın öldürüldüğü
bombalı saldırı olayını mercek altına alan Casson, bombanın sadece ordu tarafından kullanıldığı gerçeğinden hareket ederek o dönemde davanın kapatıldığını tespit etti. Eylemin taşeronunu buldu ve konuşturdu. Bombacı, saldırının askeri istihbarat tarafından planlandığını kaçabilmesi için de neredeyse bütün İtalya'nın seferber olduğunu anlattı.
BAŞBAKAN VE CUMHURBAŞKAN'I GLADYO ÜYESİ ÇIKTI
Bu noktada ilginç bir gelişme yaşandı ve Gladyo'nun hedefi olan Sosyalistler'den eski
Başbakan Bettino Craxi, gizli orduyu yalanladı. Ancak Craxi'nin başbakanlığı döneminde Gladio'ya ilişkin bir belgeyi imzaladığı ortaya çıktı. Dönemin Cumhurbaşkanı Cossiga ise belgeleri inkar etmedi ve Gladio'nun üyesi olduğunu itiraf etti.
ASKERİ İSTİHBARAT 5 YIL OYALADI
Bu arada
senato ve medya desteğiyle yapılan operasyonlarda cephaneler bulunuyor, itirafçılar çıkarak İtalya'nın 40 yılına damgasını vuran gizli orduyla ilgili bildiklerini anlatıyordu.
Ancak İtalyan askerî gizli servisi binbir bahane ile senato ve savcılığın istediği belgeleri vermiyor, soruşturmanın aksaması için elinden geleni yapıyordu. Bütün bu engellemelere rağmen 1994'e kadar
delil toplandı.
GLADYO'NUN NE OLDUĞU 10 YIL SONRA ANLAŞILDI
Ortaya çıkan gerçekler, Gladyo üyesi olduğu anlaşılan bürokrat, siyasetçi ve askerlerin, İtalyan tarihine damga vuran katliamlar, bombalamalar ve suikastlerle bağlantıları herkesi ürküttü. İtalya'da bu süreçte 139 yerde gizlenmiş silahlar bulundu. Aralarında eski bir başbakan, 12 eski bakan ve milletvekillerinin de bulunduğu 7 bin 500 kişi sorgulandı. İtalya ise soruşturma başladıktan tam 10 yıl sonra, kendi yakın tarihinde ne olup bittiğini ve Gladio'nun gerçekte ne olduğunu yeni yeni anlıyordu.