Trakya Üniversitesi
emekli öğretim üyesi ve
Edirne'nin
Sağlık ve Sosyal Tarihi adlı kitabın yazarı Yrd. Doç. Dr. Ratip Kazancıgil, Edirne
Merkez Askeri Hastanesinin, ihtiyacı karşılayamaması üzerine
piyade kışlasının (halen kapalı cezaevi olarak kullanılan bina) arkasında Tepebağlar mevkisinde Müşir Veysel Paşa zamanında bin yataklı olarak 1889 yılında inşa ettirildiğini söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Kazancıgil,
hastanenin
Balkan Savaşı'nda büyük bir işlevi olduğunun bilindiğini, o dönemde hastanenin koridorlarının dahi hastalarla dolup taştığının ve savaş sırasında yaralanan askerlerin yanı sıra şiddetli geçen kış yüzünden donan askerlerde
tedavi edildiğinin kaynaklarda yer aldığını belirtti.
Hastanenin bahçesinde salgın hastalıklardan ölen askerlerin anısına çeşme yaptırıldığını bildiren Kazancıgil, bu çeşmenin kitabesinden, savaş dışında pek çok askerin koleradan öldüğünün anlaşıldığını ifade etti.
Çanakkale Savaşı'nın ardından ordusuyla Edirne'ye gelen
Mustafa Kemal Atatürk'ün hastaneyi ziyaretini, hastane
röntgen uzmanlarından ve hastanenin başhekimi Doktor
Rifat Osman'ın anılarında aktardığını belirten Kazancıgil, "Anılarda Atatürk'ün Edirne'ye gelişinde Edirneliler'in coşkulu bir karşılama hazırladıkları belirtiliyor" dedi.
Edirne Merkezi Askeri Hastanesi, 1941 yılında Gemlik'e taşındı, ardından da Çankırı'ya taşınarak "Memleket içi 308 numaralı Çankırı Hastanesi" adını aldı.
Hastane binası, daha sonra
jandarma okulu olarak
hizmet verdi, bir süre de boş kaldı.
Bölgenin önemli askeri hastanelerinden olan Edirne Merkezi Askeri Hastanesi binası, 1985 yılına kadar ayakta kaldıı, bugüne ise sadece yıkık bir duvarı ulaştı.
AA