İstanbul 13. Ağır
Ceza Mahkemesi'nin Çiçek'in 1 Ocak 2009 ile 4 Haziran 2009 tarihleri arasında kullandığı senelik ve mazeret izinlerine ilişkin sorularına
Genelkurmay Başkanlığından
yanıt verildi.
Buna göre Çiçek'in 21-24
Şubat 2009 tarihleri arasında 3 günlük yıllık izin kullandığı ve izinde bulunduğu adresi
Fenerbahçe Orduevi olarak gösterdiği kaydedildi.
Yine 7-10
Mart 2009'da da yıllık izin kullanan Çiçek'in,
İzmir Orduevini izinde bulunduğu adres olarak gösterdiği, 25 Mart ile 2 Haziran 2009 tarihleri arasında 8 gün, 9-13 Haziran 2009 tarihleri arasında da 5 gün izne ayrılan Çiçek'in, New York'ta bir adres verdiği bildirildi.
Erzincan Valiliğinden gönderilen yazıda da
Dursun Çiçek'in kaldığı iddia edilen
Konak Mazlum Otel'de 2009 yılında 32 adet
kameranın bulunduğu, fakat 7 günde bir
kayıtların yenilendiği ifade edildi.
Yazıda, kayıt ve
arşiv cihazları olmadığından 2009 yılına ait kayıtların bulunmadığı belirtilirken, otelin çevresinde de kamera olmadığı kaydedildi.
-ERZİNCAN HAVAALANINA GELEN YOLCU LİSTESİ-
Mahkemenin Erzincan Havaalanına gelen yolcu listelerini istediği THY Erzincan Satış Şefliğinden gelen yazıda ise yolcu
seyahat bilgilerinin uluslararası
havacılık kuralları gereği yolcunun bilgisi olmadan üçüncü kişilere verilmediği, konunun Türk
Hava Yolları Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü nezdinde çözülmesi gerektiği kaydedildi.
Mahkemenin, ''Soruşturmaya konu olan 14 adet hard diskin de içinde bulunduğu 26 adet bilgisayar ve 5 adet sunucunun niçin silindiği,
soruşturma kapsamındaki hard disklerin neden ayrılıp soruşturma sonuna kadar saklanmadığı, silme emrinin hangi yetkili makam tarafından, hangi gerekçeyle verildiği'' şeklindeki sorularına da
Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığından
cevap verildi.
Buna göre, askeri
savcılık tarafından bu dosyayla ilgili kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karar verildiği anımsatıldı. Askeri savcılığın bu kararda suç delillerini yok etme suçu yönünden şüpheliler hakkında değerlendirme başlığı altında hukuki değerlendirmeye yer verdiği ifade edilerek, istenen bilgilerin bu bölümde bulunduğu anlatıldı.
-BİLGİ DESTEK DAİRESİNİN YAPISI-
Bilgi Destek Dairesi Başkanlığı bünyesinde yer alan şubelerin 2004-2009 yılları arasındaki her yıla ait ayrıntılı görev dağılım çizelgesiyle ilgili cevabi yazı da
mahkemeye ulaştı.
Yazıda, Başkanlığın 1996 ve 2007 yılları arasında iki kez
teşkilat değişikliğine tabi olduğu belirtildi. Yazıda 2004-2009 tarihleri arasında görev yapan, aralarında çeşitli rütbedeki
subay ve
sivil memurların da yer aldığı 81 kişinin isimleri liste halinde gönderildi. Yazıda ayrıca Daire Başkanlığının icra ettiği görevler de yer aldı.
Genelkurmay Başkanlığından gelen başka bir yazıda da Çiçek'in Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığına 2009 yılında hangi tarihlerde vekalet ettiğine dair sorulan soruya yanıt verildi.
Yazıda, Çiçek'in 2-9
Nisan ve 8-15 Haziran 2009 tarihlerinde olmak üzere iki kez Bilgi Destek Daire Başkanlığına vekalet ettiği bildirildi.
Mahkemenin, Bilgi Destek Grup Komutanlığının yapısında 2009 yılında değişiklik yapılıp yapılmadığı, yapılmışsa ne gibi bir işlem yapıldığı sorusuna da aynı kurumdan cevap geldi. Yazıda, 18 Şubat 2009 tarihinde Bilgi Destek Grup Komutanlığı bünyesindeki Sayısal Bilgi
Harekat Timi'nin Bilgi
Güvenlik Araştırma Kısmı olarak Genelkurmay
İstihbarat Başkanlığına dahil edildiği, Birinci Bilgi Destek Tabur Komutanlığı ile Üçüncü Bilgi Destek Tabur Komutanlığının lağvedildiği, Dördüncü Bilgi Destek Tabur Komutanlığının isminin Birinci Bilgi Destek Tabur Komutanlığı olarak değiştirildiği kaydedildi.
Bilgi Destek Daire Başkanlığının 27
Ağustos 2009 tarihli emirle Genelkurmay Genel Sekreterliğine bağlandığı ifade edilen yazıda, 7
Eylül 2009 tarihli emirle de Bilgi Destek Daire Başkanlığının İdari Kısım ve Bilgi Destek Harekat Merkezi Amirliği olarak iki birimden oluştuğu belirtildi.
-KULLANILAN BİLGİSAYARLAR-
Bilgi Destek Daire Başkanlığının tüm şubelerinde çalışan askeri ve sivil personelin kullandıkları bilgisayarlara ait kayıtlara ilişkin mahkemenin yazısına gelen cevapta, Ağustos 2008'den sonra atanan ve 2009 yılı ilk 6 ayı itibarıyla çalışan tüm askeri ve sivil personelin kullandığı bilgisayarlara ait kayıtlar ile bu bilgisayarları kullanan kişilerin kullanıcı kodlarının gönderildiği belirtildi.
Yazıda ayrıca, 2008'den önce atanan ve 2009 yılı ilk 6 ayında çalışan varsa diğer askeri ve sivil personelin
elektronik kayıtları üzerine de inceleme başlatıldığı kaydedildi.
-BİLGİSAYARLARA TALİMATTA BELİRTİLEN EMRE GÖRE İŞLEM YAPILDI-
Genelkurmay Başkanlığından gelen başka bir yazıda da
askeri savcılık tarafından soruşturması devam eden bilgisayar ve sunucuların, 20 Haziran 2009 tarihli bilgisayar güvenliği konulu olarak yayınlanan yazının ''güvenli sil'' işlemine tabi tutularak silinecek bilgisayarlar kapsamına girip girmediği konusunda bilgi istendiği hatırlatıldı.
Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı tarafından Çiçek ile ilgili yürütülen soruşturmada, el konulduktan sonra bilirkişilere incelettirilen bilgisayar ve sunucuları hakkında yapılan talimatlar üzerine, tekrar Bilgi Destek Daire Başkanlığına iade edildiği belirtildi.
Bu bilgisayar ve sunuculara da talimatta belirtilen emir kapsamında işlem yapıldığı vurgulandı.
-TSK İÇ AĞININ İNTERNET İLE BAĞI YOK-
Genelkurmay Başkanlığından, bilgisayara dışarıdan girilerek veri çalınmasının mümkün olup olmadığına ilişkin mahkeme yazısına verilen cevapta da Genelkurmay karargahı bilgi sistemlerinde internet ve TSK iç ağı olmak üzere iki ağ işletildiği belirtildi.
Teknolojinin sağladığı tüm imkanlar kullanılarak güvenlik tedbiri sağlandığı ifade edilen yazıda, internetin dünya genelinde kontrolsüz olduğu ve bu ortamda her an yeni saldırı teknikleri ve saldırı yazılımlarının geliştirildiği dikkate alındığında, TSK'da internet kullanımının son derece kısıtlı olarak ve kullanıcılara sadece ''Tasnif dışı''
gizlilik derecesinde bilgi işlemesi müsaadesi verildiği anlatıldı.
Ayrıca çeşitli saldırılara karşı da gerekli güvenlik duvarları, güvenlik yazılımları ve zararlı kodlara karşı yazılımlar kullanıldığı ifade edilen yazıda, ''TSK iç ağı TSK çapında kullanılan kuruma ait özel bir ağdır. Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve
Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, ayrıca Jandarma Genel Komutanlığı,
Sahil Güvenlik Komutanlığı,
Milli Savunma Bakanlığı ve bunların
Türkiye genelindeki ast birimleri bu ağa bağlıdır. Bu ağ üzerinden bilgi paylaşılmaktadır. TSK iç ağının internet ile bir irtibatı, bağlantısı yoktur. Bu nedenle Genelkurmay Başkanlığı birimlerinde bulunan bilgisayarlara dışarıdan 'internet ortamında' müdahaleyle girilerek veri çalınması mümkün değildir'' denildi.