Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, iddianın bile ürkütücü olduğunu söyledi, “Gazeteci tutuklamanın olağan hale getirilmesi kaygı verici.” dedi. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, iktidarın baskısını her gün biraz daha artırdığına dikkat çekti. Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, “Bu girişimler ancak diktatörlüklerde olur.” tepkisini verdi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu; toplumun, muhaliflerin, gazetecilerin diken üstünde polis operasyonu beklemesinin hiçbir demokraside yeri olmadığını belirtti. Gazeteci Yavuz Baydar ise “Akıl, izan, sağduyu çoktan buharlaştı. Bir iktidar cinneti yaşanıyor. Türkiye bir an önce ‘bir çadır devleti mi olacağız, yoksa demokrasi hedefine dönecek miyiz’ sorusuna cevap vermeli.” ifadesini kullandı.
Hükümetin, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının yıldönümü yaklaşırken gündem değiştirmek için bazı medya kuruluşlarına yönelik operasyon hazırlığı yaptığına yönelik iddialara basın örgütlerinden sert tepki geldi. 150 gazetecinin gözaltına alınacağına ilişkin iddianın bile ürkütücü olduğunu belirten meslek örgütleri, özgür basına darbe yapılmak istendiğini aktardı. Dile getirilen görüşler özetle şöyle:
'İDDİASI BİLE ÜRKÜTÜCÜ'
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç: 150 gazeteciyi kapsadığı ileri sürülen ve kamuoyuna 2 gündür korku salan söylemlerin, şimdilik iddiadan ibaret olması bile ürkütücüdür. Basın Konseyi olarak, tek bir gazetecinin bile tutuklu kalmasını kabul edemezken, yüzü aşkın gazeteciye yönelik gözaltı iddialarının ancak korku ortamı yaratma amacını taşıdığını düşünüyoruz. Uluslararası basın kuruluşlarınca, ‘dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi’ olarak nitelendirilen ülkemizin, bu müdahalelerle, basın özgürlüğü raporlarında, 154. sıradan çok daha gerilere düşürülmesinden endişe duymaktayız. Herkesin, basının üzerinden ellerini çekmesini istiyoruz.
'BASKILAR HER GÜN BİRAZ DAHA ARTMAKTA'
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto: İktidar, 17 Aralık operasyonu ile ilgili haber yapan gazetecileri dava etmekte, eleştirel haber yapan gazeteler üzerindeki baskılarını her gün biraz daha artırmaktadır. Haberciliği hâlâ savunmakta ısrarlı kimi gazetelerin patronlarına ise mali baskılar devam etmektedir. Basın üzerinde işsizlik, sansür, akreditasyon, yayın yasakları, davalar ve tutuklamalar ağır bir baskı yaratmaktadır. Kamuoyunu bilgilendirmek için uğraş veren gazeteciler, izledikleri olaylara sık sık konulan yasaklarla bu görevlerini yapabilme fırsatını bulamamaktadır. Ne yazık ki 21. yüzyılda Türkiye’de haberlere getirilen yasaklamalar çağdaş bir demokraside ayıplanacak bir boyuta ulaşmıştır.
'ÖZGÜRLÜKLERİ SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ'
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel: Biz hiçbir gazetecinin gözaltına alınmasını istemiyoruz. Basın ve ifade özgürlüğü açısından o gazetecilerin yazdıkları satırlara, düşüncelerine katılmasak da onların özgürlüklerini sonuna kadar savunacağımızın bilinmesini istiyoruz. Türkiye’nin sorunu, hırsızlıkların, yolsuzlukların, rüşvetin, torpilin bitirilmesidir.
'DEMOKRASİYLE BAĞDAŞMAZ'
Ankara Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük İçin Basın Koordinatörü Yusuf Kanlı: Medeni ülkelerde suç kişiseldir, her kim suç işlemişse ülkenin yargı sistemi onun hakkında gereken önlemi alır. Ama böyle bir meslek erbabına, tümünü birden hedef alarak ders vermek babında operasyon düzenlemek demokrasiyle bağdaşmaz. Bu 150 kişinin kimler olduğu hiç önemli değil. Burada önemli olan bir basın mensubuna bir operasyondan bahsedilmesidir.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu: Toplumun, muhaliflerin, gazetecilerin diken üstünde polis operasyonu beklemesinin hiçbir demokraside yeri olmaz. İleri sürülenler doğruysa, böylesi bir operasyon zaten tartışmalı olan medya özgürlüğümüzü daha zorlu bir sürece sürükler.”
Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç: Gerçekleştiği takdirde bütün gazeteciler olarak büyük bir tepki vermemiz gerekiyor. Artık ne çalışabilir, ne haber üretebilir ne de mesleğimizi yapabilir durumdayız. Bu cezalar ve sansür, bunların hepsi artık gazetecileri daha da baskı altına almak ve korkutmak için yapılıyor. Ama bir gazeteci örgütü olarak bunlardan korkmuyoruz.
'BU TÜR GİRİŞİMLER DİKTATÖRLÜKTE OLUR'
Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay: Böyle bir haberin doğru olamaması temennisinde bulunuyorum. Bu tür girişimler darbelerde olur, diktatörlüklerde olur. Hatta Afrika ülkelerinde olur diyeceğim ama orada bile yok böyle bir şey. Türkiye zaten basın ve ifade özgürlüğü konusunda sabıkalı, bir de üzerine bunu eklemek iktidar şımarıklılığıdır. Bu tam bir diktatörlüktür. Yaşananlar, gazeteciler için kabul edilemez. Basın özgürlüğüne ve ifade özgürlüğüne açık bir saldırıdır.
Zaman