Güney Afrika'da faaliyet gösteren Turkuaz Harmoni Enstitüsü’nün organize ettiği 9'uncu geleneksel 'Diyalog ve Kardeşlik Yemeği'nde toplumun farklı kesimleri bir araya geldi. Johannesburg, Cape Town, Durban ve Bloemfontein şehirlerinde düzenlenen programlara; Hindistan’ın efsane lideri Mahatma Gandi'nin torunu Ela Gandi, Durban Belediye Başkanı James Nxumalo, eski Kültür Bakanı Paul Mashatile ve Kardinal Napier gibi Güney Afrika’nın önde gelen siyaset, sanat ve akademik dünyasından yüzlerce önemli isim katıldı.
Ela Gandi, programda yaptığı konuşmada, Türkiye ve İstanbul'a yaptığı ziyaretin kendisini çok etkilediğini dile getirdi. Kendilerinin genelde 'konuştuğunu'; ama Hizmet Hareketi'nin bu konuşulanları hayata geçirdiğini dile getiren Gandi, ziyaretle ilgili izlenimini şöyle anlattı: "Biz bugüne kadar ne konuştuysak orada hayata geçmiş örneklerini gördük. Türkiye ziyaretimiz gösterdi ki insanlar ne planlıyorsa aslında uygulayabilir."
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın geçen ay 50 ülkeden 800 entellektüeli BM çatısı altında buluşturduğu barış zirvesinin de kendisini çok etkilediğini dile getiren Gandi, Cenevre'de şahit olduğu bir hadiseyi de şöyle anlattı: "Barış zirvesinde bir genç ile tanıştım. 'Bir öğrenci olarak ticaretle ilgili hayallerinin olduğunu, ilaç satarak çok zengin olmak istediğini, daha sonra Hizmet Hareketi ile tanıştığını ve dünyada zengin olmanın yanında insanlığa hizmet etmenin de önemli olduğunu anladığını' ifade etmesi beni çok etkiledi"
FICCA: HİZMET, BÜTÜN DÜNYAYA HİZMET VERİYOR
Güney Afrika'nın 4 şehrinde düzenlenen diyalog yemeklerinin ana konuşmacısı, eski Dünya Dinleri Parlamentosu Başkanı Dr. Dirk Ficca ise Fethullah Gülen Hocaefendi'nin hayatından ve Anadolu'dan başlayan Hizmet Hareketi’nin nasıl bir global hareket haline geldiğini anlattı. 2011 Niagara Barış ve Diyalog Ödülleri sahibi Ficca, Johannesburg'daki programda misafirlere şöyle seslendi: "Bugün burada Turkuaz'ın misafirperverliğinde bizi bir araya getiren ruh, ilerleyen yaşında Pensilvanya'nın doğusunda mütevazı iki odada yaşayan Fethullah Gülen isminde bir İslam entellektüelidir. Amerika'da yaşayan bu alim orada ibadet ediyor, ilim öğretiyor, yazıyor ve insanlık için üzülüyor. Bugün Gülen'den etkilenen milyonlarca insan dünya çapında insanlığa hizmet ediyor. Bu hizmetler global hale gelmeden önce Fethullah Gülen İzmir'de bir imamdı ve genç insanların eğitimine kendini adadı. İşadamlarını motive ederek, yurtlar kurarak sadece şehirdeki tek imam hatip okuluna değil bütün okulların öğrencilerine hizmet götürdü. Şimdi 50 yıl sonra dünyanın 150 ülkesinde 2 bine yakın okul var, üniversiteler var. Hizmet Hareketi aynı zamanda yardım organizasyonları ve diyalog faaliyetleri ile bütün bir dünya toplumunun faydası için mücadele veriyor."
Ficca, diyalog yemeğine katılan Güney Afrika'daki Türk okulu mezunu ve şimdi aynı okulda öğretmenlik yapan Khangelani Mhaleni'yi örnek vererek, Hocaefendi'nin her insanı kendi konumunda kabul etmesinin Mhaleni gibi binlerce insanı Hizmet Hareketi’ne kattığını vurguladı.
Programda konuşan Kardinal Wilfrid Napier ise "Geçenlerde Roma'da idim. Toplum hayatının düzene girmesi için ailenin öneminden bahsettik. Başarılı bir evlilik ve başarılı bir aile hayatı için 3 kelimenin hayati önem taşıdığı hususunda karara vardık. Bu sözler; lütfen, teşekkür ederim ve özür dilerim. Turkuaz'ın bizi yılda bir defa bir araya getirmesi aslında bu üç sözün yapmak istediği." diye konuştu.
Johannesburg'taki geniş katılımlı programda icra edilen ebru gösterisi ve turkuaz tanıtım videosu katılımcıların ilgisini çekti.