Tokyo Üniversitesi'nde yapılan araştırma at, tavşan, inek, şempanze ve kemirgenler dahil olmak üzere 13 hayvan çeşidi üzerinde gerçekleştirildi. Fillerin de burunlarının incelemeye alındığı araştırmada hayvanların koku reseptör genleri karşılaştırıldı. Araştırma sonucunda ise bilim dünyası şaşkınlık yaşadı. Zira, dünyanın en iyi koku alan canlıların fareler değil, filler olduğu ortaya çıktı.
Araştırmaya göre Afrika fillerinin burunlarında toplam 2 bin koku reseptörü bulunuyor. Filler burunlarındaki bu reseptörlerle insanlarınkinden 5 kat, köpeklerinkinden ise en az 2 kat daha iyi koku alabiliyor. Bu araştırmayla beraber fareler en iyi koku alan canlılar unvanını da kaybederek adeta tahtından oldu.
Tokyo Üniversitesi'nde görev yapan ve araştırmanın başında olan Yoshihito Niimura, fillerin sadece en uzun değil, aynı zamanda en iyi koku alan buruna sahip olduğunu söyledi. Şu ana kadar burunlarında olan genlerin iyi anlaşılamadığını savunan Niimura, fillerin çağlar boyunca burunları sayesinde çevrelerini çok iyi tanıdıklarını ve hayatta kaldıklarını söyledi.
Dünyanın en uzun burunlu canlısı filler burunları sayesinde arkadaşlarını ve yiyeceklerini bulabiliyor, yırtıcı hayvanlardan yine burunları sayesinde uzak kalabiliyor.
ZAMAN