Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Ergenekon sanığı İlker Başbuğ ile cezaevinde görüştü. Saat 11.00 itibariyle başlayan görüşmede Feyzioğlu'nun geçtiğimiz günlerde Başbakan Erdoğan'a da sunduğu yeniden yargılama formülü hakkında görüş alışverişinde bulunduğu ifade ediliyor.
Metin Feyzioğlu, Cumartesi günü Başbakan Erdoğan'la çalışma toplantısında buluşmuş, Ergenekon ve Balyoz sanıklarının yeniden yargılanabilmesi için izlenecek yol haritası/formülünü anlatmış, Erdoğan da Bakan Bozdağ'a Pazartesi itibariyle beraber çalışma talimatı vermişti.
Metin Feyzioğlu'nun çıkışta basın açıklaması yapıyor
TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ
Bu arada İlker Başbuğ için avukatının bugün yaptığı tahliye talebi reddedildi.
Bağbuğ ile görüşmesi sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Açıklamasından satır başları şu şekilde :
*TBB görevi hukukun üstünlüğü ve insan haklarını savunmaktır. Bugün bile tutuklama kararları uzundur.
*Özel görevli mahkemelerin kaldırılmasına karar verilirken aynı anda dünya tarihinde görülmemiş bir yanlışlık yapılmıştır. Bu mahkemelerin elindeki davaları bitirene kadar görevde kalmasına karar verildi.
*Bugün Türkiye'de bir hukuk trajedisi yaşanmaktadır. Yargının kendini temizleyeceği bir formül vereceğiz. Yeniden yargılamanın yolu açılmaktadır.
*310. maddeye yargıtay itiraz etmeli.
*Affı bekleyen yok. Af seçenek olmaktan çıktığına göre bu davalar yargı yolu ile temizlenmelidir. ÖGM leri ve Terörle mücadele mahkemelerini kaldırmaktan başka çare yoktur.
*Verilen hükümlerin şekli meşruiyeti bile kalmamıştır.Sayın İlker Başbuğ, Bilgin Balanlı, Doğu Perinçek ve Tuncay Özkan’la görüştüm.Bizi celladımızın insafına mı terk etmek istiyorlar dediler. Biz gerçekçiyiz, ayaklarımız yere basıyor. Özel görevli mahkemeleri kapatmadığımız, çiftbaşlı yargıyı sonlandırmadığımız, Yargıtay ve mahkemelere bu davalara yeniden bakacaksınız gibi yasa tarafından zorunlu kılmadığınız takdirde çözüm olmayacaktır. Mahkumiyet kararları üzerine bir çivi daha çakılmış olacaktır" dediler. Peki tahliyeler ne olacak gibi haklı bir talep var. Önümüzde bir af görünmemektedir. Bir kere suçsuz olduğunu haykıran insanlar af değil adil yargılamayla beraat etmek istemekteler.
* Yeniden yargılama süreci ne zaman başlar? Kanunla tutukluluğa son verme kararı mümkün görünmüyor, ancak yargıyla tutukluluktan kurtulma mümkün olabilir. Bugün bile tutuklulukta azami süre çok uzundur. Yasama organı, tutukluluğu 2 yılla sınırlayan bir karar alırsa yargının bunu tespit edip tahliye kararı alması mümkün olur. Bu, kararı kesinlemmemiş olanlar için... Yeniden yargılanma söz konusu olduğunda derhal tahliye kararı verilmesi mümkün olabilir. Bu arada katalog suçlar maddesinin de kaldırılmasını istiyoruz.
CHP'DE YENİDEN YARGILANA TARTIŞMASINI MECLİSE TAŞIYOR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, 8 maddelik "Yeniden Yargılama"ya ilişkin kanun teklifini bugün TBMM Başkanlığına verecek. Konuya ilişkin açıklama CHP Grup Başkanvekili Engin Altay tarafından yapılacak.