Yetkililer, buralara para yatıran çok sayıda kişinin
mağdur olduğunu söyledi.
Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (AKEDAŞ)
Alanya İşletme Müdürü İbrahim Şirin, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
faturabank adı altında faaliyet gösteren işyerlerine elektrik faturası yatıran çok sayıda kişinin mağdur olduğunu, bu nedenle kendilerinin de sıkıntı yaşadığını bildirdi.
Faturabankların, bankalarla özel bir
anlaşma yaparak faaliyet göstermesi gerektiğini, ancak Alanya'daki faturabankların büyük çoğunluğunun bankalarla bir bağlantısı olmadığını vurgulayan Şirin, ''Bu işyerleri sizden aldıkları paralarI bankalara elden yatırıyorlar. Yani herhangi biri sizin adınıza faturayı bankaya yatırmış gibi oluyor. Çoğu zaman da yatırmıyorlar ya da geç yatırıyorlar. Bu yüzden çok sayıda kişinin elektriği kesiliyor'' dedi.
Faturabanklara yatırılan ve ödenmeyen faturalardan kendilerinin hiç bir sorumluluğu olmadığının altını çizen Şirin, faturabankların hiç birisinin AKEDAŞ'la bir anlaşmasının olmadığını bildirdi. Şirin, Alanya'da AKEDAŞ'ın tahsilat büroları bulunduğunu söyleyerek, şunları söyledi:
''Bizim tahsilat bürolarımız resmidir. Burada kurumumuzun resmi elemanları görev yapar. Bunun dışındaki yerlerle anlaşmamız yoktur. Bu nedenle vatandaşlarımız paralarını ya bizim tahsilat bürolarımıza, ya doğrudan bankalara ya da postaneye yatırsınlar. Diğer yerlere yatırılan paraların ödenme garantisi yoktur.''
Antalya'da bazı faturabankların vatandaşın parasını topladıktan sonra kapandığını ve sahiplerinin kaybolduğunu anlatan Şirin, her zaman bu tür yerlerde risk bulunduğunu, çok sayıda vatandaşın bu tür yerlere yatırdıkları para yüzünden mağdur olduklarını kaydetti. Şirin, ''Alanya'da faturabank olarak çalışan 20'den fazla
iş yeri olduğunu duyuyoruz. Bunların kurumumuzla anlaşması yoktur. Buralara yatırılan faturalardan kurumumuz kesinlikle sorumlu değildir'' dedi.
-TELEFONLARI KESİLENLER-
Alanya
Telekom Eski Müdürü Nihat Başkaya da AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşları faturabanklara para yatırmamaları konusunda uyardı. Kendisinin görevinden 10 gün önce emekliye ayrıldığını hatırlatan Başkaya, şunları söyledi:
''Alanya'da 15 yıla yakın bu görevi yürüttüm. Bu süre içerisinde faturabanklara para yatırıp da mağdur olan yüzlerce insan tanıdım. Faturabanklara para yatıran çok sayıda abonemizin
telefon ve internet bağlantılarının kesildiğini biliyorum. Bu tür işyerleri genellikle vatandaştan parayı alıyor, ancak bize aylar sonra yatırıyor. Bazen de hiç yatırmıyor. O nedenle de sık sık vatandaşla biz karşı karşıya geliyoruz. Faturabankların aslında bankalara teminat mektubu verip, onların sistemi üzerinden bu işi yapması gerekirken yüzde 90'ı bunu yapmıyor ve vatandaştan aldığı parayı elden yatırıyor. Bunları da kimse yeterince denetlemiyor. Bunların denetlenmesi ve incelenmesi lazım.''
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Alanya Belediyesi Zabıta Müdürü Ali Yenilap, Alanya'da bankayla resmi anlaşması bulunan 2 faturabank bulunduğunu ve bunların da kendilerinden ruhsatlı olduğunu söyledi. Faturabank olarak faaliyet gösteren işyerleriyle ilgili kendilerine de şikayetler geldiğini anlatan Yenialp, faturabank ya da başka isimler altında faaliyet gösteren ve fatura tahsilatı yapan, ancak ruhsatı bulunmayan işyerlerine sıkı denetim başlatacaklarını kaydetti.