İstanbul Bilişim Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü 8 ay önce yapılan bir çalışmayla bilgisayarlara virüs gönderen bir şebekeyi belirledi. Boot-Net (köle bilgisayar) adı verilen bir sistemle kendi yazdıkları virüsleri internet üzerinden bilgisayarlara gönderen şebeke 8 ay boyunca takip edildi.Yapılan teknik ve fiziki takip sürecinde şebekenin çalışma sistemi de detaylı olarak tespit edildi.
Buna göre şebeke önce bilgisayarlara virüs gönderiyor. Virüs bulaştığı bilgisayarda aktif edilmeden bekletiliyor. Kullanıcı bilgisayarında hiçbir farklılık hissetmiyor. Bu nedenle virüsün varlığından da haberdar olmuyor. Şebeke üyeleri istemeleri halinde bu bilgisayarlardaki virüslerin bir kısmını ya da tamamını aktif ediyor. Şebeke üyeleri tarafından virüs bulunan bilgisayara (köle bilgisayar) komut gönderilerek bir internet sayfasını açması isteniyor. Bunun üzerine virüs bulunan bir çok bilgisayarda aynı anda şebekenin istediği sayfa açılıyor. Fazla yüklenme nedeniyle şebekenin belirlediği internet sitesi çökertilmiş oluyor. Polisin yaptığı takipte şebekenin site çökertme işlemini para karşılığı yaptığı da belirlendi.
Şebekenin "köle" diye tanımlanan "boot"lardan grupları satarak da para kazandıkları öğrenildi. Şebekenin 100 köle bilgisayarın kontrolünü 100 TL'ye sattığı öğrenildi. Ellerinde yaklaşık 300 bin "boot" bulunan şebeke sosyal iletişim ağlarındaki hesap ve şifreleri de ele geçirerek para kazanıyor. Bu "boot"ları alan şüphelilerin internette istedikleri sayfa ya da isimleri arattıkları belirtildi. Bu yöntemle de istenen isim ya da sitenin arama sitelerinde daha üst sıralarda yer alması sağlanıyor.
FACEBOOK VE MSN HESAPLARINA DİKKAT
Virüs gönderen şebeke üyelerinin, Facebook ve Live Messenger hesaplarını da ele geçirdiği öğrenildi. Polisin şu ana kadar yaptığı takipte şebekenin 128 bin 712 Facebook kullanıcısının ve 5 bin 708 Live Messenger kullanıcısının hesap ve şifrelerini ele geçirdikleri belirlendi. Emniyet yetkilileri bu tarz virüs saldırılara karşı vatandaşların dikkat etmesi gerektiğini dile getirirken korunmak için de bazı tedbirler önerildi. Buna göre bilgisayar kullanıcılarının şüpheli sitelerden uzak durması tavsiye edilirken; e-mail adreslerine gelen tanınmayan kişilerin bildirilerinin de açılmaması önerildi. Ayrıca internet kullanıcılarının bilgisayarlarına antivirüs programı yüklemeleri gerektiği de belirtildi.
Gözaltına alınan şüphelilerden Timuçin D., Özkan G.,Rıdvan K., Levent M. ve C. Ö.'nün ilköğretim mezunun olmaları dikkat çekti. Şebeke üyelerinden sadece 1'inin lise mezunu olduğu öğrenildi. Şüphelilerden 1'i hariç 5 şüphelinin bilgisayar eğitimi almamış olmaları dikkat çekti.
İstanbul Bilişim Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından gözaltına alınan şüphelilerden 1'i yaşı 18'den küçük olması nedeniyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 5 şüpheli ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından "Suç işlemek için örgüt kurmak", "bilişim sistemlerine yasa dışı girmek", "bilişim sistemlerinin işleyişini engellemek" Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi.
DHA