Eksik olan 2 sayfanın ilkinde Adli Tıp incelemesinin kapsamı içinde “kayıtların orjinal olup olmadığı” da yer alıyor. AK Partili üyeler Adli Tıp’ın tapelerin ‘montaj’ olup olmadığını incelemediğini, sadece kayıtların çözüm metnine uygunluğuna baktığını ileri sürmüşlerdi.
Hürriyet Gazetesi'nden Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre, Adli Tıp Kurumu’nun 17/25 Aralık Soruşturması’ndaki ses kayıtlarıyla ilgili ‘uygunluk’ belgesi verdiği raporun Meclis Soruşturma Komisyonu’nca alınan kopyasında bulunmayan ‘kayıp’ 2 sayfa ortaya çıktı. Belgenin kayıp sayfalarını, karşı oy yazısının içindeki eklerle komisyon raporuna geçiren MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, “Adli Tıp raporuna göre tapelerin montaj olmadığı apaçık ortada” dedi. Raporun ilk sayfasında, Adli Tıp incelemesinin kapsamı, “Konuşmaların tapelere uygunluk arz edip etmediği, herhangi bir konuşmanın tapelerde yer almadan tape harici bırakılıp bırakılmadığı, görüşme harici tapelere ekleme yapılıp yapılmadığı, kayıtların orjinal olup olmadığı, materyallerde oynama, değiştirme, silme veya ekleme izi bulunup bulunmadığı hususları” olarak sıralanıyor.
CHP DEFALARCA SORDU
Soruşturma Komisyonu’nun, İstanbul Başsavcılığı’ndan aldığı ve “Aslı gibidir” damgasıyla rapora eklediği 10 sayfalık belgede ilk 2 sayfa bulunmuyordu. CHP’li komisyon üyeleri, kendi muhalefet şerhlerinde eksik 2 sayfaya dikkat çekerek şu görüşü kayda geçirdiler: “Bugüne kadar bu fezlekelerde yer alan konuşmaların ‘Dublaj, montaj’ olduğunu söyleyen AKP yöneticileri, İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun verdiği ‘Tapeler orjinaldir’ belgesini açıklamak zorundadırlar. Hatta bu gelen belgelerin 1 ve 2. sayfası bulunmamakta, 3. sayfadan başlamaktadır. Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, bu eksik olan 2 sayfanın kime ait olduğunu defalarca sormamıza rağmen açıklayamadılar. Yoksa bu sayfalar bir numaraya mı aitti?”
370 TAPE DAHA VARMIŞ
MHP’li üye Mesut Dedeoğlu 730 sayfadan oluşan muhalefet şerhinin eklerinde, kayıp 2 sayfayla birlikte Adli Tıp raporunun tamamına yer verdi. Belgenin tam metninin ortaya çıkmasıyla, Adli Tıp’ın incelediği toplam Türkçe tape sayısının 2 bin 483 değil, 2 bin 853 olduğu anlaşıldı. Raporun, 20 DVD ve birer terebaytlık 2 harici diskin çözümünden oluşan 12 klasör dolusu tapeyi kapsadığı görüldü. 29 Nisan 2014 tarihli raporda, “Talep edilen inceleme” başlığıyla kapsam şöyle sıralandı:
“1. Yapılan konuşmaların mevcut tapelerle uygunluk arz edip etmediği.
2. Soruşturmanın seyrini etkileyecek herhangi bir konuşmanın tapelerde yer almadan tape harici bırakılıp bırakılmadığı, görüşme harici tapelere ekleme yapılıp yapılmadığı.
3. Görüşme ve teknik takip kayıtlarının orjinal olup olmadığı, materyallerde oynama, değiştirme, silme veya ekleme izi bulunup bulunmadığı.”
14 ŞUBAT TARİHLİ TALEP
Belgenin ilk sayfası, tape incelemesinin İstanbul Başsavcılığı’nın 14 Şubat 2014 tarihli talebi üzerine yapıldığını da gösterdi.
DEDEOĞLU: MONTAJI KAPSIYOR
Dedeoğlu, Hürriyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Tapelerde montaj olmadığı apaçık ortada. Bu belgeye göre elbette Adli Tıp’ın incelemesi tapelerde montaj olup olmadığını da kapsıyor. Bu konuda hiçbir şüphe kalmamış oluyor. MASAK raporunda da servetlerle ilgili gerçekler anlatılıyor. Üstelik bunlar kendilerinin dizayn ettiği devlet kurumlarının raporları. Bana belge gönderen bazı vatandaşlar aynısını Meclis’e de göndermişler. Komisyona gelen diğer belgeler arasında da içinden yok olan sayfalar var. Ben de matbaadan özel numaratörle bastırdım ki aradan sayfa kaybolmasın.”
Raporun sonuç bölümü
Adli Fen Bilimleri Uzmanı Fizik İhtisas Dairesi Başkanı Prof. Dr. Bülent Üner, Ses ve Görüntü İnceleme Şube Müdürü Uzman Dr. Timur Kaan Gündüz ile Fizik Mühendisleri Nurettin Ömür ve Oğuz Kasım Kara’nın imzalarını taşıyan raporun sonuç bölümünde, “İnceleme konusu tüm ses kayıtları ile ses kayıtlarına ait tapelerde yapılan karşılaştırma sonucunda; basit imla ve yazım hataları dışında, konuşmanın anlam bütünlüğünü bozacak herhangi bir bulgunun tespit edilemediği” belirtilmişti.
AK PARTİLİ ÜYELER ‘YOK’ DEMİŞTİ
AK Partili üyeler, karar toplantısı ve Meclis Genel Kurulu’ndaki tartışmalarda, Adli Tıp’ın tapelerin ‘montaj’ olup olmadığını incelemediğini, sadece kayıtların çözüm metnine uygunluğuna baktığını ileri sürmüşlerdi. 5 Ocak’taki karar toplantısında Ak Parti Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, “Telefon tapelerinin doğru olduğu şeklinde raporlar geldi, ama bununla ilgili esas püf noktası şuydu; ‘Konuşma çözümleri doğru’ şeklinde geldi, yani telefon tapeleri konuşma olarak dinlendiğinde ve bunların çözümü yapıldığında konuşmalar ve tapelerin doğru olduğu, ama bunların montaj mı, bir yerlerden toplama mı yapıldığı şeklinde herhangi bir ibare yok, bununla ilgili rapor da yok elimizde” demişti.