FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN
Cumhurbaşkanı Gül,
Suriye Cumhurbaşkanı
Esad ile görüşmesinden sonra ortak
basın toplantısı düzenledi.
İlk olarak söz alan Suriye Devlet Başkanı Esad,
Türkiye'nin iyi bir komşu
ülkeleri ile arzu edilen
işbirliğini geliştirdiğini söyledi. Esad,
"Türkiye'nin geçtiğimiz yıllar içerisinde ilişkilerimizin gelişmesinde katkıları bulunmuş ve komşu ülkeler arasında arzu edilen işbirliğini gerçekleştirmiştir. Türkiye sadece bölge meseleleri değil Ortadoğu'daki sorunlarına ilişkin tavır da koymuştur. Gazze'de yaşananları karşısında Türkiye'nin ortaya koyduğu tavır onur vericidir. Türkiye düşmanca saldırıları kınamıştır. Herhangi bir Arap ülkesine gittiğinizde benzer duyguları ve hakkaniyeti duyarsınız. Türkiye herhangi bir Arap ülkesinin yapamadığını yaptı. Türkiye gayretli çabaları ve etkili rolleri ile bunu sağlamıştır." dedi.
Suriye Devlet Başkanı şöyle devam etti: "Türkiye bölgede barışın gerçekleşmesi için de önemli roller üstlenmiştir. Karşılıklı görüşmeler iki ülke için çok önemlidir. Halihazırda Türkiye-Suriye ticaret hacmi 2 milyar dolar civarındadır. Son dönemdeki diyaloglarla önümüzdeki dönemde iki ülke işadamları büyük potansiyeller yakalayacaklardır."
Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül de açıklamasında Suriye'ye çok geniş katılımlı bir ziyarette bulunduğunu ifade etti. Gül, Suriye'nin Türkiye için çok önemli bir komşu ülke olduğunu vurgulayarak bu ülkeye daha önce hem baş
bakan hem dışişleri bakanı sıfatıyla geldiği kaydetti. Gül, "Şimdi de Suriye'ye ilk defa Cumhurbaşkanı olarak geliyorum. Cumhurbaşkanı
Beşşar Esad da ben Cumhurbaşkanı olduktan sonra beni ilk ziyaret edenlerden birisi olmuştu" diye konuştu.
Gül, "Suriye Türkiye için Ortadoğu'ya açılan önemli bir kapıdır. İki ülke arasında işbirliği imkanları çok büyüktür. Siyasi kararlılığımızla daha çok işbirliğine önem vereceğiz. En üst seviyede ziyaretler yapılmaktadır.
Başbakan Erdoğan 3 kez geldi, 15 bakan da Suriye'yi ziyaret etti. İnanıyorum ki iki ülke ilişkileri daha ileri seviyeye çıkacaktır. Bölgemizi ilgilendiren birçok konuyu da ele alma imkanı bulduk.
Filistin meselesi çözümü beklemektedir.
Irak halkının acıları bizim de acılarımızdır. Irak'ın
toprak bütünlüğü ortak arzumuzdur. Irak daha güçlü bir şekilde yoluna devam edecektir. Bu konuda üzerimize düşeni yapacağız. Barış Planı'nda Suriye ile birlikte
Lübnan ve Filistin çok önemlidir. Türkiye bölgede barışın sağlanması için elinden gelen her türlü katkıyı sağlayacaktır. Ümit ediyorum ki dünyada yeni bir anlayışın olduğunu herkes görecektir. Dünyada barışla diyalogla sorunların çözümün görüleceğini herkes anlayacaktır." dedi.
(CİHAN)