Ermenek’teki 9 maden ocağında yer altı sondaj makinesinin olmadığı ortaya çıktı. Eksikleri olan ocaklara üretim durdurma kararı alındı. Kömür sahasında ‘gizli sözleşme’ yaptığı öne sürülen patronların ‘rödovans’ sistemine de son verilecek.
Karaman Ermenek ilçesi Pamuklu Köy mevkiindeki Cenne kömür sahasında 28 Ekim’de yaşanan su patlaması sonucu madende mahsur kalan 16 işçiyi kurtarma çalışmalarının 21. günü geride kaldı.
YER ALTI SONDAJ MAKİNELERİ YOK
Bugün'ün haberine göre, bölgede bulunan yaklaşık 9 maden şirketinde ise kazanın ardından üretim durdu ve işçiler içeride mahsur kalan arkadaşlarını kurtarmak için gece gündüz vardiyalı bir şekilde Has Şekerler firmasına ait ocakta görev alıyor. Kurtarma çalışmaları sürerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı müfettişleri 9 Kasım’dan bu yana bölgedeki 9 maden ocağını sıkı denetim altına aldı. Denetimlerde ise, bölgede bulunan hiçbir maden ocağında yer altı sondaj makinesinin olmadığı tespit edildi. Ayrıca şirketlerin ocaktaki havalandırma sistemlerinin yetersiz olduğu aktarıldı.
3 İŞLETME DURDURULDU
Yapılan denetimler sonucu ise neredeyse tüm maden ocakları için üretimi durdurma kararı alındı. Müfettişlerin raporlarının Ankara’ya ulaşma-sının ardından resmi olarak sırasıyla bu kararlar kamuoyu ile paylaşılacak. Şu ana kadar bölge-deki 3 işletme için üretimi durdurma kararı açıklandı. Bunlar Özkar 1, Özkar 2 ve Talkom Madencilik işletmeleri oldu.
EN ÇOK ŞİKAYET 'GİZLİ SÖZLEŞME'YE
Bölgedeki ‘rödovans’ düzenine son verilmesi için çalışmalara başlandı. İşçilerin 42 maddelik şikayet listesini alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bölgede en büyük sorunun patronların yaptıkları ‘gizli sözleşme’ olduğunu tespit etti. İki bakanlık bürokratlarının bu konuda çalışma yürüttüğü ve Cenne maden sahasının tek bir işletme tarafından kullanılmasının planlandığı öğrenildi.