Bugün Ankara'da yapılan 'Taltif operasyonu' ile Taltif komisyonunda görev yapan 17 emniyet mensubu hakkında gözaltına alma karar çıkarıldı, 13 emniyet mensubu gözaltına alındı. Konuyla ilişkin kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan algı operasyonuyla ilgili Haberdar.com'a konuşan Hakkari eski Emniyet Müdürü Tufan Ergüder çok önemli açıklamalarda bulundu.
Taltif sisteminin her dönemde olduğunu ve Taltif sisteminden kimsenin vazgeçmediğini vurgulayan Ergüder, "Gezi olaylarında Taksim'de çalışan her bir personele bu hükümet 24 maaş taltif vermiştir." ifadelerini kullandı.
"TALTİF HER DÖNEMDE OLMUŞTUR"
"Cezalar ve ödüller personel çalıştırmanın modern bir yoludur. Ve emniyet içerisinde de her dönemde olmuş bir olaydır. Emniyet, başarılı personelini her zaman ödüllendirir. Bu bazen bir belgedir bazen de maddi olarak yani para ödülüdür. Uluslararası başarılı bir çalışmada, belgeleri bakanların dahi verdiği görülmüştür.
"İŞİN İÇİNE MADDİ ÖDÜL GİRERSE BU BAKANLIK ONAYINDADIR"
Parayla ödüllendirme dediğimiz sistemde kesinlikle bakan onayı gerekir. Taltif sisteminde bakan onayı olmadan, taltif komisyonuna dahi dosya gitmez.
"1 TALTİF 80 TL CİVARIDIR"
İddia edildiği gibi taltif paraları yüksek değildir. Ayrıca taltif sisteminde personelin maaşı üzerinden hesaplama olmaz. 1 taltif 80 TL civarındadır. Çıplak maaş üzerinden bir hesaplama yapılır. 10 taltif 800 TL 'ye yaklaşık olarak tekabül eder.
"TALTİFLER SEVİYE SEVİYEDİR"
Taltiflerin bir sistemi vardır. Taltifler seviye seviye oluşur. Örneğin personelin hayati bir operasyonda olması 1.derece taltif anlamına gelir. Bu seviyeden sonra, yapılan çalışmalara göre 2. seviye, 3.seviye şeklinde bir sitem vardır.
"KİMSE BU SİSTEMDEN VAZGEÇMEK İSTEMEZ"
"Kamu kurumlarında kimse bundan kolay kolay vazgeçmek istemez. Çünkü üst, altta çalışan personelinin çalışmasını ister.
Çalışan personelin ödüllendirilmesi gibi bundan doğal bir şey yoktur. Dolayısıyla her idareci bu sistemi benimser.
Örneğin, sizin personeliniz toplumunun aleyhinde cereyan edecek bir olayı engellerse bu personel ödüllendirilir. Bazen başarı belgeleri, bazen taltifler."
TALTİFİN SINIRI VAR MI?
Örneğin bir özel harekat bir defada 16 taltif alabilir. Ve bu maaşı tutarında değildir. Bir taltif 80 TL civarıdır. Yani 80 çarpı 16'dır bunun ödeneği. Risk arttıkça taltif de artar.
"GEZİ OLAYLARINDA ÇALIŞAN HER BİR PERSONELE TALTİF VERİLDİ"
Gezi olaylarında Taksim'de çalışan her bir personele bu hükümet 24 maaş taltif vermiştir. Sadece İstanbul değil; Gezi olayının İzmir ve Ankara ayağına da bu hükümet, personele 24 maaş taltif vermiştir.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
*Önemli bir çalışma yapıldı diyelim; personelin hayati tehlikesi olan bir çalışma. Çalışma bitince emniyet bunu dosyalar.
Dosyaladığı çalışmayı Vali'ye arz eder.
*Vali burada dosya bakanlığa gitmeden önce personel için taltif miktarı için bakanlığa teklif yapar, ve dosyayı bakanlığa gönderir.
*Bakanlık, valinin teklif ettiği taltif miktarını onaylayabilir de; düşürebilir de ya da reddedebilir.
*Daha sonra Bakanlık bu dosyayı Taltif komisyonuna sevkeder.
*Taltif komisyonu listedeki sıkıntıları inceler. Varsa gözden kaçanlar bakar,yanlışlıkları inceler.
*Komisyondan sonra notlar yazılır, ve bakana arz edilir. İçişleri bakanlığı bunu illere gönderir. Bütçe şube inceler ve defterdara gönderir ve personelin hesabına yatar.