11: 20 Ergenekon'da YENİ GELİŞME
Ergenekon Davası'nda
Cumhuriyet Gazetesi ile Şebnem Korur’un müdahilliği kabul edildi.
Ergenekon Davası'nın ikinci
duruşması sürüyor. Davanın başında, davaya müdahil olmak isteyenlerin talepleri değerlendirildi. Davaya müdahil olmak için 8 adet talep vardı.
Bunların arasında; ÇGD
İzmir Şubesi, İnsan Hakları Derneği
İstanbul Şubesi, DTP'liler, Fail-i Mechul'e
kurban gidenlerin y
akınları ve
Hukukçular Birliği,
Cumhuriyet Gazetesi ve Şebnem Korur Fincancı vardı.
Ergenekon Terör Örgütü'nün işlediği iddia edilen aralarında Musa Anter'in de bulunduğu maktüllerin öldürülmesiyle ilgili, söz konusu şahısların yakınlarının müdahillik talebinini, Çağdaş Hukukçular, İnsan Hakları Derneği ve Hukukçular Derneği, Cumhuriyet Gazetesi'ni de müdahillik taleplerinin reddini isteyen
Savcı, sadece Şebnem Korur Fincancı'nın Ergenekon Terör Örgütü tarafından
hedef seçildiği ve kişisel bilgilerinin toplandığı gerekçesiyle müdahillik talebinin kabul edilmesini istedi.
Savcılık bu 8 müdahale talebinden sadece birinin kabul edilmesi 7'sinin reddedilmesi yönünde mütaalasını
mahkemeye sundu. Cumhuriyet Gazetesi ile Şebnem Fincancı'nın davaya müdahilliği kabul edildi.
Şebnem Korur Fincacı, Ergenekon
terör örgütü üyelerinin kendi hakkında kişisel verileri toplayıp, örgütün hedefi haline geldiği gerekçesiyle müdahale talebinin kabul edilmesini istemişti.
* * *
10:50 - Ergenekon Duruşması'nda tüm
sanıkların ve
avukatların içeri alınmasının ardından duruşma savcısı
Mehmet Ali Pekgüzel, avukatların taleplerine ilişkin mütealasını açıkladı. Pekgüzel Mütealasında DTP'li
Ahmet Türk, Osman
Baydemir, Sebahat Tuncel'e suikast iddiasıyla ilgili, müdahillik talebininin reddini istedi. Akın Birdal'a silahlı saldırı ile ilgili müdahhillik talebini de reddeden Savcı, Ergenekon Terör Örgütü'nün işlediği iddia edilen aralarında Musa Anter'in de bulunduğu maktüllerin öldürülmesiyle ilgili, söz konusu şahısların yakınlarının müdahillik talebinini, Çağdaş Hukukçular, İnsan Hakları Derneği ve Hukukçular Derneği, Cumhuriyet Gazetesi'ni de müdahillik taleplerinin reddini isteyen Savcı, sadece Şebnem Korur Fincancı'nın Ergenekon Terör Örgütü tarafından hedef seçildiği ve kişisel bilgilerinin toplandığı gerekçesiyle müdahillik talebinin kabul edilmesini istedi. Mahkeme heyeti bu mütealayı değerlendirmek için salondan ayrıldı. Sanıklar ve Avukatlar duruşma salonunda bekliyor.
* * *
Emekli
Tuğgeneral Veli Küçük,
İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı
Doğu Perinçek, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı
İlhan Selçuk ile eski
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Yalçın Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 46'sı
tutuklu 86 sanığın yargılandığı ''Ergenekon'' davasının bugünkü duruşması başladı.
Köksal Şengün'ün başkanlığındaki İstanbul 13. Ağır
Ceza Mahkemesi heyeti,
Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen davanın bugünkü oturumunu başlattı.
Duruşmaya
Veli Küçük,
Sami Hoştan,
Muzaffer Tekin ve Doğu
Perinçek'in de aralarında bulunduğu tutuklu sanıklar katıldı.
Ergenekon Davası'nın görüldüğü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampusu'nun önündeki hareketlilik günün aydınlanması ile birlikte başladı. Davanın ikinci duruşması 09.30 sıralarında başladı. Sanıkları taşıyan cezaevi araçları da güvenlik önlemleri arasında cezaevi kampusuna girdi.
SİLİVRİ'DE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI
Duruşma öncesinde basın mensuplarının cezaevindeki hazırlıkları devam ed
erken, jandarmanın da cezaevi dışında
tedbir aldığı gözlendi.
Bir önceki duruşmada, cezaevi dışında toplanan bazı gruplar taşkınlık çıkarmış, basın mensuplarının çalışmasını engellemişti. Bugünkü duruşma öncesinde jandarmanın cezaevi dışında da tedbir aldığı gözlendi.
Basın mensupları ile vatandaşların toplanacağı yer arasına iki sıra asker ve bariyer yerleştirildi.
KARGAŞA YAŞANMIYOR
Silivri
Cezaevi'nde görülen
Ergenekon davasının ikinci duruşmasını takip etmek için gelen basın mensupları duruşma salonunun olduğu bölüme alındı. Avukatlar, sanık yakınları ve basın mensuplarının ayrı ayrı bölümlerden içeri alınması nedeniyle, ilk duruşmadaki kargaşa bugün yaşanmıyor.
Sabah erken saatlerden itibaren cezaevi önünde hazırlıklarını tamamlayan basın mensupları, "Asrın davası" olarak nitelendirilen Ergenekon davasının ikinci duruşmasını beklemeye başladı. Duruşma salonunun bulunduğu bölüme alınacak sanık yakınları, avukatlar ve basın mensupları, farklı kapılardan giriş yaptı. Kapıda girişlerle ilgili bir askeri yetkili de davayı takip edecekleri bilgilendirdi. Bugünkü duruşmada basın mensuplarının, duruşma salonunun yakın bir yerinde oluşturulan dolaplarda cep telefonlarını bırakmalarına izin verildi.
Bu arada, Veli Küçük'ün eşi Necla Küçük ve kızı Zeynep Küçük de duruşmayı takip etmek için Silivri Cezaevi'ne geldi. Küçük'ün ailesi, basın mensuplarının sorularını cevapsız bıraktı.
Bu arada, İstanbul 13.
Ağır Ceza Mahkemesi'nin dün aldığı karara göre duruşma salonuna sadece 6 haber ajansının muhabiri girebilecek. Diğer basın mensupları ise salonun dış bölümünde oluşturulan LCD ekrandan duruşmayı takip edebilecek.
BASIN MENSUPLARI VE AVUKATLAR, SİLİVRİ CEZA VE İNFAZ KURUMLARI YERLEŞKESİ'NE ALINIYOR
'Ergenekon'' davası kapsamında 46'sı tutuklu 86 sanığın yargılamasının süreceği
Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ne, avukat ve basın mensuplarının girişi devam ediyor.
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi nizamiyesine gelen basın mensupları, burada el dedektörü ile üzerleri arandıktan sonra kimlik kontrolünden geçirildi. Gazeteciler, daha sonra da yerleşke içindeki ''ziyaretçi giriş bölümü''ne geldi. Bu bölümde, duruşmayı iç salonda izleyecek olan
Anadolu Ajansı ve diğer 5 haber ajansından birer muhabir ile diğer basın mensuplarının kayıtları yapıldı.
Bu işlemin ardından haber ajanslarının muhabirlerinden birine duruşma salonuna giriş, ikinci muhabire ise bu salonun olduğu binaya giriş kartı teslim edildi. Diğer
gazete ve televizyon muhabirlerinden ise sadece birine
adliye binasına giriş kartı verildi.
Daha önceki uygulamadan farklı olarak cep telefonları ve kamerasız diz üstü bilgisayarlarını adliyenin bahçesindeki
prefabrik odalara götürmelerine izin verilen haber ajansları muhabirleri ile gazete ve televizyonlardan birer muhabir, duruşmanın yapılacağı salonunun bulunduğu alana alındı.
Bu arada, ziyaretçi giriş bölümünde, yoğunluk yaşanmaması için avukatlar ve tutuksuz sanıkların girdiği bölüm ile gazetecilerin yerleşkeye alındığı bölümün ayrıldığı görüldü. Yerleşkeye giren gazetecilerden birer haber ajansı muhabiri, mahkeme heyeti, sanıklar, avukatlar ve izleyicilerin bulunacağı ve duruşmanın görüleceği iç salona alınacak.
GAZETECİLER VE AVUKATLAR İÇİN 2 ODA
Öte yandan, girişinde güvenlik kontrolü yapılan duruşma salonunun bulunduğu binanın bahçesine gazeteciler ve avukatlar için 2 ayrı prefabrike oda yapıldı. Her birinin içinde çelik dolaplar olan bu odaların birini gazeteciler, diğerini ise avukatlar kullanacak.
Avukatlar ile gazeteciler, yanlarında getirdikleri diz üstü bilgisayar, cep telefonu gibi
elektronik eşyayı odalardaki dolaplarına koyarak kilitleyebilecek.
Avukatların, duruşmanın yapılacağı salona kamerasız diz üstü bilgisayarlarını sokabileceği, gazetecilerin ise
yasa gereği cep telefonu, diz üstü bilgisayar gibi elektronik eşya ile salona giremeyeceği kaydedildi.
Avukatların da duruşma salonunun bulunduğu alana geldiği gözlendi. Davanın tutuklu sanıklarından Doğu Perinçek'in eşi Şule Perinçek de davayı izlemek için duruşma salonunun bulunduğu bölüme ulaştı.