ETÖ'nün
darbeye zemin hazırlamak için geliştirdiği stratejiler kapsamında
Türkiye'deki
sendika ve konfederasyonlara ait değerlendirmeler yaparak, bunları hükümet karşıtı, hükümet yanlısı ve yönlendirilebilir şeklinde fişlediği ortaya çıktı.
İddianamede yer alan
Sarıkız,
Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven isimli darbe planlarından sonra yapılacakların en önemli kısımlarından birini fişlemeler teşkil ediyor. Türkiye'deki hemen tüm kamu ve
sivil kuruluşlarının fişlendiği faaliyetlerin kapsamına sendikalar da girmiş.
Cumhuriyet Çalışma Grubu tarafından 2004 yılında sendika ve konfederasyonların durumu ve temel dinamikleri başlığı altında hazırlanan
raporda, Türkiye'deki sendika ve konfederasyonların
işçi sendika ve konfederasyonları, memur sendika ve konfederasyonları, işveren sendika ve konfederasyonları, olmak üzere üç ana kategoride ele alınıyor. İddianamede bu raporlarla ilgili şu değerlendirme yapılıyor: "Her bir konfederasyona ait sendikaların
yönetici kadrosu, sendikaya ait genel değerlendirme, önemli sendikal kişiliklere ait biyografik değerlendirmeler başlıkları altında incelendiği ve elde edilen verilerin ikili ya da üçlü teyid işlemine tabi tutularak güvenilirliğinden şüphe duyulan değerlendirmelerin rapor kapsamına alınmadığı belirtilmiştir."
Hazırlanan raporun amacı ise "Türkiye'deki sendika ve konfederasyonları tanıtmak, bu sendika ve konfederasyonların temel dinamiklerini tanımlamak sendika ve konfederasyonlara ilişkin, güncellenebilir biyografik istihbarat arşivini oluşturmak olduğu ifade edilmiştir." şeklinde belirtiliyor.
SENDİKALARI, 'HÜKÜMET KARŞITI, YANLISI VE YÖNLENDİRİLEİLİR' ŞEKLİNDE SINIFLANDIRILMIŞ
Raporun genel ve biyografik değerlendirmeler kısmında şu not düşülmüş: "Türkiye'deki sendika ve konfederasyonlara ait genel ve biyografik değerlendirmeler yapıldığı görülmüştür. Bu değerlendirmeler kapsamında isimleri belirtilerek bir kısım sendikaların hükümet karşıtı olduğu, bir kısım sendikaların hükümet yanlısı olduğu, bir kısım sendikaların ise yönlendirilebilir olduğu belirtilmiştir."
Raporda sendika ve konfederasyonların büyüklüğü ve siyasi eğilimleri konusunda da
özet bilgilere yer veriliyor;
TÜRK-İŞ Konfederasyonu: Genel Başkanı
Salih Kılıç. En çok üyeye sahip olan konfederasyon. Genel olarak merkez sağda ve solda faaliyet gösteren sendikalar tarafından kurumuştur.
DİSK Konfederasyonu: Sol yelpazede yer alıyor ve Genel Başkanı
Süleyman Çelebi.
HAK-İŞ konfederasyonu: Daha ziyade İslami çizgidedir. Genel Başkanı Salim
Uslu.
Türkiye
Kamu-Sen: Sağın genelini temsil ediyor.
Türkiye Kamu-Sen konfederasyonunun en çok üyeye sahip ve Genel Başkanı Bircan Akyıldız.
KESK Konfederasyonu: Sol görüşlü sendikalar üye ve Genel Başkanı Sami Evren'dir.
Memur-Sen: Genel Başkanlığını Dr. Ahmet
Aksu yapıyor. Memur-Sen konfederasyonları Refah-Yol iktidarına paralel olarak oluştu. Memur-Sen, iktidarın göreve geldiği tarihten itibaren örgütlenmeye ağırlık verdi.
CİHAN