Başbakan Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştireceği ABD ziyaretinde, nükleer faaliyetleri nedeniyle yaptırımlar altındaki İran ile süresi dolacak olan petrol alım kontratının yanı sıra Irak merkezi hükümeti ve Kürt yönetimi ile hayata geçirilmesi öngörülen enerji projeleri gündemin öncelikli maddeleri arasında bulunuyor.
Yenişafak'ın haberine göre, Erdoğan ve ailesi için resmi konuk evi Blair House tahsis edildi. Başbakan Erdoğan'ın ABD'ye yönelik bugün başlayacağı geziye Serbest Ticaret Anlaşması (STA) pazarlığı damgasını vuracak. Erdoğan, AB ile STA için masaya oturan Başkan Barak Obama'dan benzer anlaşmayı Türkiye ile de yapmasını isteyecek. Ekonomi kurmayları, AB ile ABD arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin Türkiye'yi çok ilgilendirdiğine vurgu yaparken, Türkiye'nin AB ile arasındaki Gümrük Birliği ilişkisi uyarınca, AB'nin Ortak Ticaret Politikasını üstlenme yükümlülüğü bulunduğuna işaret ettiler. Böylece üçüncü ülkelere yönelik olarak AB'nin tercihli ticaret sistemi üstlenildiğini hatırlatan ekonomi çevreleri, bu kapsamda Türkiye, sadece Avrupa Birliği'nin STA müzakereleri yürüttüğü ülkelerle STA imzalayabildiğine dikkat çekiyor.
BÜYÜMEYE YÜZDE 2,5 DARBE
Bu kapsamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD gezisinin en önemli gündem maddesinin ABD'yi Türkiye ile STA yapmaya razı etmek olacağını hatırlatan ekonomi çevreleri, AB'nin ABD ile yapacağı görüşmelerde Türkiye'yi aynı masaya kabul etmediğine işaret ediyorlar. Uçurumun Türkiye aleyhine giderek açılacağına dikkat çeken ekonomist kurmaylar, 'Şayet ABD, AB ile STA imzalayıp bizimle de aynı anlaşmayı yapmazsa bunun dış ticarete faturasının 20 milyar dolar olması bekleniyor. Yapılan başka bir çalışmaya göre ise Türkiye bu sürecin dışında kalırsa büyümede yüzde 2.5 düşüş olacak' değerlendirmesi yapıyorlar.
Kuzey Irak petrolü masada
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştireceği ABD ziyaretinde, nükleer faaliyetleri nedeniyle yaptırımlar altındaki İran ile süresi dolacak olan petrol alım kontratının yanı sıra Irak merkezi hükümeti ve Kürt yönetimi ile hayata geçirilmesi öngörülen enerji projeleri gündemin öncelikli maddeleri arasında bulunuyor. Bir enerji sektörü yetkilisi, 'Erdoğan'ın Obama ile yapacağı görüşmede Türkiye ile kuzey bölgesi dahil Irakla enerji alanındaki işbirliği konuları ele alınacak. Buralarda ABD'li şirketlerin de dahil olduğu yapılar kurulabilir' dedi ve ekledi: 'Türkiye'nin Kuzey Irak ile yapmak istediği enerji işbirliğine ABD yönetiminin destek vermesi halinde süreç hızlı şekilde işlemeye başlar.'
Irak'tan yapılan petrolün günlük 2 milyon varilin üzerinde bir bölümü Basra'dan, yaklaşık 400,000 varili ise Kerkük-Ceyhan hattından ihraç ediliyor. Kerkük-Ceyhan hattının 1.7 milyon varil olan kapasitesi halen doldurulamasa da birden fazla boru hattı yapılarak yeni üretimin bu hatlardan dünya pazarlarına ulaştırılması öngörülüyor.
Bir enerji sektörü yetkilisi, 'Ziyarette Türkiye biraz daha Irak'ın bütünlüğüne ilgi gösterdiğini belli ederse zannediyorum Irak ve Kuzey Irak ile ilgili güzel haberler gelebilir. Türkiye'nin bu konuyu biraz daha dengelemesi lazım... Bu ziyarette yeni bir sürprizi Irak ile ilgili beklemek gerekiyor' dedi.
Erdoğan'ın ABD ziyaretinde gündeme gelecek diğer bir enerji başlığı ise İran olacak. Türkiye'nin İran'dan süresi Temmuz sonunda bitecek yıllık 9 milyon tonluk petrol alım kontratı bulunuyor.