İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRISI
Konuşmasına
İsrail'in
Gazze saldırısına değerlendirerek başlayan
Başbakan Erdoğan, "Geçen haftadan bu yana Gazze'de büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. Bu dram İsrail'in uyguladığı
ambargo nedeniyle aylardır sürüyordu aslında. Şu anda 600'ye yakın insanın ölmesine sebeb oldu.
Türkiye olarak ilk andan itibaren, yani Haziran 2008 anlaşmasından sonraki süreçte bizler insanı
yardımlarımızı göndermeye başlamıştık. Fakat bu yardımlarımız, gönderdiğimiz anda Gazze'ye ulaşamıyordu.
Masum insanların
hedef alındığı bu saldırıları şiddetle kınadık ve haklı tepkimizi dün dünyaya duyurduk. Sadece kınamakla kalmadık önemli diplomatik atak başlattık. Türkiye olarak 'bekle-gör' politikası içinde olamazdık. Türkiye tarihinden gelen insani misyonu ön plana çıkarmak durumundaydı."
"BU İŞİN SİYASİ İSTİSMARI OLMAZ"
Yaptığı temaslara ilişkin bilgi veren Erdoğan, "İsrail Gazze'deki saldırları derhal durdurmalıdır.Kalıcı bir
ateşkes temin edilmelidir. Ambargolar kaldırılmalı, sınır kapıları açılmalıdır.
Filistinli gruplar arasında ulusal uzlaşı sağlanmalıdır.' mesajlarını ilettik ziyaretlerimizde. Ziyaretlerimizdeki amacı şöyle özetleyebiliriz; 'Farklı görüşlerdeki taraflar arasında ortak dil ve anlayış geliştirmek. Tüm tarafları sürece dahil etmek.' Bu amaçlarla yaptığımız görüşmeler neticesinde
bölge ülkelerinin giderek daha fazla ortak hassasiyete sahip olduğunu gördük. Bu işin siyasi istismarı olmaz. Ülkemizde bu işin siyasi istismarını yapmaya gayret edenler var. Ben hükümete bir saldırıyım ve buradan oy toplarım mantığı ile konuşmalar yapmak bu işlerde doğru değil.
BAHÇELİ'YE TEPKİ
İsrail ile ilişkiler bizden önceki dönemde yok muydu? Peki niye kesmediniz İsrail ile ilişkileri? O zaman sıkıntı yok muydu? Vardı. Bunu yapamayanlar bize gelin ilişkileri kesin diyor. Arkadaşlar biz
bakkal dükkanı yönetmiyoruz. Biz atılması gereken adımların takvimini iyi belirledik. Gün birlik günüdür. Birbirimize kurusıkı atarak bir şey elde edilemez. Biz elimizden gelini yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Bize atılması gereken adımlar konusunda söyleyecekleri varsa oturur konuşuruz.Bizim siyasi hesabımız yok. Ortada bir zulüm var biz bu zulümün yanında olamayız.
"DUYGUSAL KONUŞMUYORUM"
İsrail, T.C. Başbakanı duygusal konuşuyor diyor. Ben duygusal konuşmuyorum. Benim duygusallığım varsa Gazze'deki kardeşlerime yöneliktir, İsrail'de yapılana karşı değil. Orayı düşünerek, akılla, tecrübeyle konuşuyorum. Bu neyin hesabıdır?
Şubat'ta yapılacak
seçim hesabıdır. Siz şubat ayında yapacağınız seçimi bırakın. Barak'a Livni'ye sesleniyorum.
Tarih sizi insanlık yaşamına kara leke düşürdünüz diye yargılayacak. Biz, topraklarınızdan kovulduğunuz zaman sizi bu topraklarda ağırlayan Osmanlı'nın torunları olarak konuşuyoruz. Sıradan bir ülkenin lideri olarak konuşmuyoruz. Her zaman mazlumun yanında olduk ve olacağız.
İSRAİL'DE DE BUNDAN RAHATSIZ OLAN VAR
Gazze'de devam eden saldırılar insanlık tarihine leke olarak geçecektir. Daha önce aynı durumları yaşamış, insanlık yaşamına herkesten daha çok saygı duyması gereken bir devletin bunları yapması affedilir bir şey değil. İsrail'de de bundan rahatsız olan var. Tabi bunlara kulakları tıkalı olan bir
yönetim var. T.C Başbakanı olarak
Ramallah Sınır Kapısı'nda yarım saat bekletilmiş Başbakan olarak konuşuyorum. Bunu yapan kim? İsrail...Bu İsrail kalkıp hala diplomasinden, demokrasiden bahsediyor.
OLMERT'İN ANKARA ZİYARETİ
Bizler İsrail ile
Suriye arasında arabuluculuğa olumlu baktık. Bütçe görüşmelerinin olduğu gün Olmert'i kabul ettim. Güya bizden izin almışlar. Bazı medya ve siyasetçiler bunu söylüyor. Burada İsrail-Suriye görüşmelerini ele aldık. Sonradan saldırılar gerçekleşti. Ben bunu Türkiye'ye saygısızlık olarak görüyorum. Hiçbir gerekçe böyle bir vahşeti meşrulaştırma yolu olabilir mi?
Bu şekilde hiçbir sorun çözülmez.
Ortadoğu son yüzyıldır barışa hiç bu kadar yakın olmadı. Bu saldırılar barış umutlarını bir kez daha ne yazık ki karartı. Türkiye olarak Filistin'in yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Filistin ile gönül bağımız var. Filistin meselesi sadece Filistinlilerin değildir. Filistin'de kalıcı barışın sağlanması Ortadoğu da kalıcı barış için öncelikli şarttır. Filistinlilerin maruz kaldığı sıkıntılar tüm insanlığın meselesi olarak görülmelidir.
TBMM bir
yardım kampanyası başlattı. Bu kampanyaya milletvekili arkadaşlarımız katılacak. Halkımızı da yardım kampanyasına davet ediyorum.
"ULUSLARARASI KURULUŞLAR NEDEN SUSUYOR?"
Gürcistan konusunda devreye giren uluslararası kuruluşlar acaba bu konuda niçin susuyorlar veya söylem düzeyinde geçiştirmekle yetiniyorlar? Uluslararası
insan hakları dernekleri,
sivil toplum örgütleri niçin susuyorsunuz? Neden? Bu soruların cevabını duymadığımız zaman bizim bu uluslararası örgütlere inancımızda zedeleniyor. O zaman başka hesaplar var. Bunun adı çoklu standarttır.
-FİLİSTİN HALKI SEÇİMİNİ YAPTI AMA KABUL EDİLMEDİ"
Filistin'de 2006 yılında demokratik ve şeffaf bir seçim yapıldı. Filistin halkı hür iradesi ile seçimini yaptı. Seçime giderken ABD, AB veya AGİT'te ses yoktu. Ama seçimden sonra istedikleri
iktidar olamayınca bunları nasıl engelleriz diye çalışmalar yaptılar.
"HAMAS'IN DA HATALARI VAR"
Hamas'ın da hataları olmuştur ancak hatalar üzerine bir vahşeti sergileyemezsiniz. Filistin'de bölünmüşlüğü gidermek için taraflar nezlinde girişimlerde bulunduk.
KÜRTÇE TV
"TRT'nin
Kürtçe yayını demokrasimize yakışmıştır" diyerek
TRT 6'nın yayınlarına değinen Erdoğan, açılışta
Kürtçe şarkı söyleyen milletvekiline teşekkür ederek, "Bu yayından rahatsız olan bir parti lideri devlet etnik kör olmalıdır diyor. İşte bunların devletten anladığı budur. Bu zihniyet yıllar boyunca demokrasiyi kör, topal ve sağır bırakan zihniyettir. Siz o boşluğu dolduramazsınız başkaları dolduruyor ve oradan bölücü yayınlar yapıyor. İşte böyle kör bakışların açtığı yanlışları düzeltmek bize düşüyor. Bu 70 milyonun içinde vergisini veren benim Kürt vatandaşlarım da var. Biz milletimize sırtını dönünlerden olmadık, olmayacağız."