Söğütözü’nde inşaatı devam eden yeni Başbakanlık binasının altına “Hükümet Harekât Merkezi” inşa ediliyor. Doğal afetlerde “Kriz Merkezi”; savaş, kimyasal, biyolojik, nükleer ve siber saldırılar ile terör eylemlerinde ise Hükümet Harekât Merkezi olarak kullanılacak yapı, Başbakanlık binasının altında eksi 2’nci kata inşa ediliyor.
Bomba, füze gibi balistik silahlara, kimyasal ve nükleer saldırılara karşı korunaklı yapı, uydu dahil her türlü haberleşme olanağına, kriptolu telefonlara sahip olacak. Başbakan, kriz durumunda komutanları, bakanlıkları ve ilgili birimleri buraya toplayarak vakit kaybetmeden karar alıp operasyon veya krize müdahale talimatı verebilecek. Harekât Merkezi, çelik destekli özel betondan yapılacak. Başbakan Tayyip Erdoğan,müteahhit firmanın gizlilik ve titizlikle yürüttüğü inşaatın, önümüzdeki yıl şubat ayında bitirilmesi talimatını verdi. Yetkililer 2014 Mayıs ayında yeni Başbakanlık’ın hizmete gireceğini belirtiyor.
TAM TEŞEKKÜL, HIZLI KARAR
Habertürk’ün haberine göre, Harekât Merkeziyle ilgili soruları cevaplayan yetkililer, “Herhangi bir kriz durumunda gerektiğinde burada karar veriliyor. Kimseye sormadan, oraya buraya telefon açmadan kriz merkezinde bakanlıklar, ilgili birimler arasında görüşülüp anında karar veriliyor. bu merkez, her türlü haberleşme imkânı olan, 24 saat kesintisiz iletişimin, ulaşımın sağlanacağı, gerekli verilerin toplanacağı güvenlikli bir yer. Başbakanlık makamının altında olması; pratik, hızlı karar verilmesi açısından önemli. Tamteşekküllü birime, TSK yetkilileri, bakanlıklar, ilgili birimler geliyor. Başbakan başkanlığında toplanıp karar alınıyor” bilgisini verdi.
Kriz yönetimini gerektiren haller
Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi Yönetmeliği’ne göre;
Yurtdışında; Türkiye’nin toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına, milli hedef ve menfaatlerine yönelik tehdit emarelerinin belirmesi ve gelişme göstermesi,
Yurtiçinde; Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini, temel hak ve hürriyetlerini ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin bozulması, terör olayları, kanunsuz grev, lokavt ve işi bırakma eylemleri, etnik yapı, din ve mezhep farklılıklarından kaynaklanan olaylar; tabii afetler, deprem, sel, çığ düşmesi, büyük ölçekteki kazalar, iltica ve büyük nüfus hareketleri, tehlikeli ve salgın hastalıklar, büyük yangınlar, ağır ekonomik bunalımlar.