Amerikan Wall Street Journal
gazetesi,
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gazeteye verdiği özel
mülakatta, İran'ın nükleer dosyası üzerinde bu kadar yoğun şekilde durulmasına
itiraz ettiğini yazdı. Gazetenin bildirdiğine göre Erdoğan, bu konunun Ortadoğu'daki en önemli sorun olmadığını, konunun Gazze'deki Filistinlilerin yaşadığı sıkıntılar ya da İsrail'in sahip olduğuna inanılan nükleer cephaneliği kadar acil bir endişe oluşturmadığını belirtti.
Yazıda, Erdoğan'ın,
vergi yasalarının yürütülmesinden sorumlu kamu kuruluşunu bağımsız hale getirmesini isteyen IMF ile
Türkiye arasındaki bu konudaki
anlaşmazlığın çözüldüğünü ve IMF ile yeni bir anlaşmanın "yakında" yapılmasını görmek istediğini söylediği belirtildi. Haberde IMF'nin
Avrupa bölümü sorumlusu Marek Belka'nın ise bu konuda gazeteye yorum yapmadığı kaydedildi.
Yazıda, Başbakan Erdoğan'ın, Türkiye ve Ermenistan'ın 10 Ekim'de, kapalı olan iki
ülke arasındaki sınırı açmak ve diplomatik ilişkiler kurmak için, Ermenistan'ın metni değiştirmemesi koşuluyla anlaşma imzalayacaklarını söylediği de belirtildi.
-VERGİ CEZASI-
Doğan Yayın Holding'e verilen cezadan da bahsedilen yazıda, Erdoğan'ın, bu meselenin "rutin bir
vergi incelemesi" olduğunu söylediği ve ''ABD'de de vergi kaçırmayla ilgili sorunlar yaşayanlar oldu. Al
Capone akla geliyor, Al Capone çok zengindi, ama sonra hayatının geri kalanını hapiste geçirdi... Bu olaylar olduğunda kimse sesini çıkarmadı" dediği kaydedildi.
Yazıda, Erdoğan'ın,
Doğan Grubunun vergi cezasına
mahkemede itiraz edebileceğini ve grubun
Petrol Ofisiyle ilgili bir meselesinin mahkeme dışında vergi uzlaşmasıyla çözüldüğünü söylediği kaydedildi.
"Hükümetin,
dava mahkemeye gelmeden şirketin çökmesine yol açacak maddi teminat istemesinin kabul edilebilir olup olmadığının" sorulması üzerine ise Başbakanın, mahkemenin bir ihtiyati
tedbir kararı alabileceğini ya da önce Doğan Holding'in bu meseleyi yine vergi uzlaşmasıyla halledebileceğini söylediği belirtildi.
Gazete, Başbakan Erdoğan'ın
Doğan Holding davasını Rusya'da Vladimir Putin devlet başkanıyken hükümetin petrol şirketi Yukos'u birikmiş vergileri nedeniyle iflas ettirmesine benzeten bazı eleştirilerle ilgili olarak ise "Bunu çok çirkin ve yakışıksız buluyorum. Sanırım bu sözler Doğan Grubundan bazı kişiler tarafından ifade edildi" şeklinde konuştuğu ve bu suçlamayı hem kendisine hem de Putin'e karşı "saygısızlık" olarak nitelendirdiğini yazdı.
Başbakan Erdoğan Doğan Grubuna yönelik davanın hükümetin Türkiye'nin
kayıt dışı ekonomisini temizleme ve kayda geçirme
siyasetinin bir parçası olduğunu, IMF'nin vergi otoritesini siyaset alanından çıkarma yönündeki talebine de aynı nedenlerle direndiğini, çünkü bu davada hükümetin vergi otoritesiyle "ele ele çalışması gerektiğini" söylediği belirtildi.
Gazete, internet sayfasında yayımladığı mülakatta da Başbakan Erdoğan'ın ifade özgürlüğüne hiçbir zaman karşı olmadıklarını ifade ettiğini yazdı.
-DOĞAN GRUBU YETKİLİSİ-
Bu arada gazete, adının açıklanmasını istemeyen Doğan Grubundan üst düzey bir yetkilinin konuyla ilgili sözlerine de yer vererek, yetkilinin "Söz konusu vergi talebi için yasal bir zemin olmadığını, iddiaların asılsız olduğunu ve medya grubunun
AK Partiye
yardım toplama kampanyası sırasında yolsuzluk yapıldığı iddialarına ilişkin haberler yayımladıktan sonra bu davanın başladığını" belirttiğini bildirdi.
Aynı yetkili,
Maliye Bakanlığının teminat talebini sürdürmesi halinde mahkemeye başvuracaklarını, aksi takdirde Doğan Yayın Grubunun çalışamaz hale geleceğini ifade ettiği kaydedildi.
WSJ haberini Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın Cumartesi günü Ankara'da yapılan AK Parti 3. Olağan Kongresinde çekilen bir fotoğrafı ile birlikte yayımladı.
AA