Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “hakaret ettikleri” gerekçesiyle haklarında dava açılan ve tutuklananların sayısı gün geçtikçe artıyor. Birleşik Haziran Hareketi’nden (BHH) Onur Kılıç’ın Twitter’da yazdıklarından dolayı tutuklanması tepkilere sebep olmuştu. Son olarak, Kocaeli Gebze’de yine bir BHH üyesi, önceki gün Erdoğan’a hakaret gerekçesi ile önce gözaltına alındı, sonra da tutuklandı. Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesi ile gözaltına alınanlar arasında taraftar grubu üyesinden, üniversite öğrencisine, tiyatro sanatçısından köşe yazarına kadar pek çok isim yer alıyor. Medyaya yansıdığı kadarıyla son on yılda bu gerekçe ile hakkında dava açılan kişi sayısı 110.
SON İSİM GEBZE’DEN
Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan son isim, Kocaeli’ndeki Gebze Birleşik Haziran Hareketi’ne üye, 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Buğra Aydoğan oldu. Aydoğan, laik ve bilimsel eğitim yürüyüşünde “hakaret içeren sloganlar attığı” iddiası ile Gebze’nin Osmangazi mahallesindeki evinde gözaltına alınarak adliyeye sevk edildi. Adliye önünde Aydoğan’a destek için gelen grupla polis arasında arbede yaşandı. Tartışma esnasında yine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve orada bulunan polislere hakaret ettiği iddia edilen ÖDP Darıca İlçe Başkanı Erdem Şimşek de gözaltına alındı. BHH’den hakaret gerekçesi ile gözaltına alınanların sayısı yediye ulaştı. Bunlardan üçü ise tutuklandı.
OKULDAN KARAKOLA
Konya’da 16 yaşındaki lise öğrencisi M.E.A.’nın tutuklanması da tepkilere sebep olmuştu. Daha sonra, okulunda gözaltına alınan öğrencinin tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti. Bu olayın hemen ardından ise Antalya’da lise öğrencisi 17 yaşındaki H.U.C.’ye, 7 ay 23 gün hapis cezası verildi. Ceza ertelendi. 2012 yılında da Facebook’ta Başbakan Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan 17 yaşındaki B.K.’ye, Erdoğan şikâyetinden vazgeçmesine rağmen, 11 ay 20 gün hapis cezası verilirken ceza üç yıl süreyle ertelendi. Yedi lise öğrencisi hakkında da “Ampül Tayyip” sloganı nedeniyle soruşturma açılmıştı.
TARAFTAR DA CEZALANDIRILDI
Hakaret davalarından nasibini alanlar arasında üniversite hocaları ve öğrencileri ile sıradan vatandaşlar da yer alıyor. Çeşitli sebeplerle kamuoyuna yansıyan, hakkında hakaret dava açılan vatandaş sayısı ise 36. Dönemin Başbakanı Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesi ile 22 Bursaspor taraftarına da dava açıldı.
GAZETECİLER DE NASİBİNİ ALDI
Düşüncelerini ifade ettikleri için gözaltına alınan ya da para cezasına çarptırılanlar arasında siyasetçiler, gazeteciler, karikatüristler ve mankenler de yer alıyor. Gazeteci Sedef Kabaş hakkında Twitter mesajlarından dolayı, “tehdit” ve “kamu görevlilerini hedef göstermek” iddiasıyla 1 yıl 6 aydan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Hakkında dava açılan diğer ünlü gazeteciler arasında ise Cumhuriyet Gazetesi yazarı Can Dündar ile Taraf’ın eski genel yayın yönetmeni, yazar Ahmet Altan, köşe yazarı Bekir Coşkun, karikatürist Musa Kart, gazeteci Tuncay Özkan, Emre Uslu ve Oktay Ekşi de yer alıyor. Siyasi figürler de hakaret davalarından nasibini aldı. Bu isimler arasında ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere, AKP eski Elazığ Milletvekili Feyzi İşbaşaran, HDP Beyoğlu Başkanı Levent Pişkin ve HDP’li Osman Baydemir de bulunuyor. Diğer taraftan bir televizyon programındaki sözleri nedeniyle şair Ataol Behramoğlu ve Instagram’da yaptığı paylaşımdan dolayı manken Merve Büyüksaraç’a da dava açıldı.