Erdoğan'ın
Yunanistan ziyareti öncesi devlet televizyonu NET'e verdiği röportajı, bu
akşam ana haber bülteninde geniş yer olarak yayınlandı. Baş
bakan Erdoğan, Türk-Yunan ilişkileri, silahların azaltılması ve
ekonomik ilişkiler üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Bu ziyaret, iki dost
ülkenin Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'ni de oluşturacak olmaları hasebiyle çok çok önemli" dedi.
Yunanistan'ın yaşadığı sorunların kalıcı olduğuna inanmadığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Bu sorunları ben Yunanistan'ın aşabileceği inancındayım. Bu sorunları biz de gerek doksanlı yıllarda gerekse ikibinli yılların başlarında yaşadık. Daha sonra kararlı bir şekilde aştık. Yunanistan da bunları aşacaktır. Ben dost bir ülkenin başbakanı olarak tüm dost Yunan halkına, emeklilerine, gençlerine şunu ifade etmek isterim; Bu tip süreçler
sabırla aşılır. Alınan kararlara yönelik sabırlar çok çok önemli. Bunu sadece hükümetten beklemek yanlış olur. Yunanistan'ın bu milli sorunudur. Milli sorunu hep birlikte aşmaları gerekir."
Siyasilerin başaramadığını ekonomi başarabilir mi? sorusuna Erdoğan, iki başlığın önemli olduğunu söyledi. 'Demokrasi ve ekonominin baş başa gitmesi gerektiğini' kaydeden Erdoğan, bunları başaran ülkenin huzur ve barış ülkesi olacağını belirtti. Bunların birbiriyle
dayanışma içerisinde olması durumunda sürecin güçlü şekilde ilerleyeceğini ifade eden Erdoğan, "Yunanistan'ın bunu başaracağını" kaydetti. Erdoğan, ekonomilerin iki ülkeyi bütünleyebileceğine inandığını da vurguladı.
Atina'ya ona yakın bakan ve iş adamıyla geleceğini söyleyen Erdoğan, iş adamlarının sektörel bazda birbirini destekler adımlar atacaklarını vurguladı. İlgili bakanların birbiriyle neler yapacaklarını konuşacaklarını ifade eden Erdoğan, bakanların her yıl 2-3 defa bir araya geleceklerini, başbakanların da bir yıl
Türkiye'de bir yıl Yunanistan'da görüşme yapacaklarını belirtti.
Kıta sahanlığı ve Türkiye'nin "komşularla sıfır sorun" politikasının sorulması üzerine Erdoğan, "sıfır sorun" konusunun iktidarlarının temel ilkesi olduğunun altını çizdi. Komşularıyla sorunlarını büyük ölçüde aştıklarını kaydeden Erdoğan şunları söyledi: "Ege'de kıta sahanlığı konusunda da karşılıklı olarak bu süreci başlatıp konuşarak, burada da bir neticeye varmanın çok çok faydalı olacağına inanıyorum."
Ege'ye nasıl bakacağız sorusuna karşılık Erdoğan, şu tespitlerde bulundu: "Ege'ye ayıran bir
deniz olarak mı bakacağız, birleştiren bir deniz olarak mı bakacağız? Ben
Türkiye Cumhuriyeti başbakanı olarak diyorum ki, Ege ayrıştıran bir deniz olmasın. Ege bizi birbirine birleştiren bir deniz olsun. Süreci bu yönde devam ettirirsek, bu denizin adı aynı zamanda bir barış denizi haline gelir. Böyle olunca ne Türkiye Yunanistan'a şüphe ile bakar, ne de Yunanistan Türkiye'ye şüphe ile bakar."
Gazetecinin Ege'de Türk uçakların gerginliği arttırdığı yönündeki soruya da Erdoğan, "Zaman zaman buna neden oluyorlar. Bu savaş uçakları illa Ege'de uçacaklarsa bunlar füzelerle uçmasın. Bunlar olmadan uçsalar. O zaman onlar savaş uçağı olmaz barış uçağı olur. Bu şekilde aralarında tatbikatlarını yapmış olsunlar." dedi. "Eğer bunu yaparsak bir çok şeyi başarırız" vurgusunda bulunan Erdoğan şöyle devam etti: "Savunma olayına aşırı derecede para harcayan bu iki ülke, bu denli para harcamaz olur."
İktidara geldiklerinde bütçeden en çok payı
savunmanın aldığını hatırlatan Erdoğan, şimdi ilk sırayı eğitimin, ikinci sırayı ise sağlığın aldığını ifade etti. Erdoğan, Yunanistan'dan da bu yönde beklenti içerisinde olduklarının altını çizdi.
Turizm konusunun da çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, hem Yunanistan'ın hem de Türkiye'nin çok önemli destinasyonlara sahip olduklarını vurguladı. Erdoğan, "İki ülkenin paket turizminde el ele vermeleri halinde çok ciddi bir hareketliliği yaşama fırsatı bulacaklarını" ifade etti. (CİHAN)
(CİHAN)