Bu konuda dile getirilenleri, 'vehim bir korku' olarak niteleyen Erdoğan, "Bu vehimleri artık ayaklarımızın altına alalım." ifadesini kullandı.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nin (
ASKON) Cevahir Otel ve
Kongre Merkezi'nde yapılan 6. Olağan Genel Kurulu'na katılan Erdoğan,
yabancı sermayeden borç yüküne,
milli gelirden siyasi gerilimin sebeplerine değindi.
Türkiye'ye yabancı sermayenin girmesini vahim bir korku olarak algılayanlar olduğunu dile getiren
Başbakan, buna karşılık Türk iş adamlarının yurtdışındaki yatırımlarını gösterdi.
Erdoğan, "
Afrika,
Asya,
Amerika, Latin Amerika'da ben yatırım yapan iş adamımızı görüyorum. Orada çalışıyor yatırım yapıyor. Bize ne oluyor? Neden korkuyoruz? Burada yatırım yapsın, burada yatırım yaptığı zaman ne olacak? Alıp götürecek mi? Onlar buraya yeni farklı bir yapılanmayı katıyorlar. Paranın dini, milleti, ırkı vatanı olmaz." diye konuştu.
Türkiye'de gerilim politikasını üretenleri, '
iktidar mücadelesini yapanlar,
sınıf mücadelesini yapanlar' diye niteleyen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
"İşin aslı budur. Bunu görmemiz lazım. Bunu kenara koyamayız. Az önce Titanik'i seyrettik. Titanik'te gemiyi delenler alt katta olanlar. Ama şimdi gemiyi delenler üst katta olanlar. Fark bu. Şimdi onlar gemiyi deliyor. Sıkıntı burada. Söyledikleri şey: Türkiye kalkınmasın, önemli değil.
Hani beyazlar siyahlar vardı ya. Türkiye'nin de maalesef bu türlerini tanımda hep ifade ettiler. Yoksulluk; Türkiye'de
yoksulluk artıyor dersek haksızlık yaparız. Biz tek kurum olarak TÜİK'de bunların hepsini topluyoruz. Bütün akademisyenler odalar hepsi toplayarak bu açıklamaları yapıyoruz. Yoksulluk bizde artmıyor, tam aksine geriliyor."
Türkiye'nin borç yükü ile ilgili eleştirilere de
cevap veren Erdoğan, borcun 'miktara' göre mi, yoksa 'orana' göre mi değerlendirilmesinin önemli olduğunu söyledi. "Bir gerçeği daha burada tespit etmemiz lazım. Bir defa borç tespiti, mili gelire oranla tespit edilir. Borcun miktarına göre değil." diyen Başbakan, şunları söyledi:
"Biz görev geldiğimizde 230 milyar dolar milli gelir vardı. Ama o zaman kamu net borç stoku yüzde 73'dü. Şu anda geçen yıl itibariyle; 2008'e göre biz 748 milyar dolar GSMH'ye sahip olduk. Oran nedir? Yüzde 46. Nereden nereye geldik. Lütfen bunu görelim. Tabii ki milli gelirin bu denli arttığı bir ülkede borçta da artış olacak. Burada özel sektörün borcu da bunun içinde, buna rağmen bunu söylüyorum."
(CİHAN)