İTO'da dershane kapatma tartışıldı: 'İşletmelerin kaderi hükümetin iki dudağı arasında mı olacak? '
‘Türkiye’de Dünü Bugünü ve Yarını ile Dershaneler’ adlı toplantıya katılan Avrupa Dershaneler Birliği (ENESCO) Başkanı George Hagitegas, dershaneleri kapatma girişimini anlamakta güçlük çektiğini söyledi. “Dünya ve Avrupa dershanelerinin temsilcisi olarak bu duruma çok üzüldüm ve şaşırdım.” diyen Hagitegas, dershanelerin kapatılmasının eğitim özgürlüğü prensibine aykırı olduğunu vurguladı. Dershanelerin toplumda asansör görevi üstlendiğine dikkat çeken Hagitegas, şöyle konuştu: “Dershaneler ekonomik olarak dezavantajlı öğrencilere katkıda bulunan kurumlardır. Dünyanın bütün ülkelerinde toplum içinde eğitim eşitliği sağlanamıyor. Bunun için okul dışı destek eğitimi mevcut. ABD’de hükümet bir program üzerinden özel dershaneler desteklenir, Almanya ve İngiltere’de fon aktarımı vardır. Dershaneler bütün ülkelerde fakir öğrencileri taşıyan toplumsal bir asansör görevi görüyor. Ruhsatlı eğitim merkezlerinin kapatılması kayıt dışına çıkması, merdivenaltına inmeye sebep olur. Çin’de bile dershanelere izin verilirken Türkiye’nin kapatması garip bir durum. Öğrenciye diploma değil eğitim veriyoruz. Bu sebeple tercih ediliyoruz.”
Toplantıya katılan Fatih Dershaneleri, Kültür Dershaneleri ve Doğa Kolejleri kurucusu Fethi Şimşek de dershaneciliğin asıl meselesinin insan yetiştirmek olduğunu belirtti. Ardından “40 yıldır bu işin içindeyim. Sanki suç işliyormuşuz muamelesi görüyoruz.” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Özel okulların dershanelerin kapatılmasını kesinlikle istemediğini dile getiren Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan da şöyle konuştu: “Özel okullar ekonomik sıkıntı içerisinde. Bir sonraki yılın ücretlerini harcayarak ayakta kalmaya çalışıyorlar. Dershaneleri kapatıp özel okul olun diyorlar. 2 bin, 2 bin 500 TL de teşvik öngörüyorlar. Bu teşvikler özel okulların yaygınlaşmasını sağlamaz. Aksine mevcut özel okullar başta olmak üzere dershaneden dönüşen okullar da kapanır, sistem çöker.” TÖDER Başkanı Enver Yücel de şunları kaydetti: “Değişimler, bilimin ışığında yapılır. Şimdi soruyorum, dershanelerle ilgili kimden bir şikâyet geldi? Veliler cahil mi, diplomasız bir kuruma para vererek çocuğunu göndersin? Bu insanlara ‘siz bilmiyorsunuz, düşünemiyorsunuz, bu kurumlar yararlı değil’ demek kimsenin hakkı olmamalıdır.”
İNTİHAR ETTİ DENİLEN ÖĞRENCİ DERSHANEYE GİTMEMİŞ, LİSEDEN TERK
Özel Dershaneler Birliği (ÖZDEBİR) temsilcisi Nazmi Arıkan da “Sayın Başbakanımız yanıltılıyor. Atanamadığı için intihar eden öğretmen sayısı 38. Allah rahmet eylesin. İntihar eden öğrenci ömründe bir kez dershaneye gitmemiş. O delikanlı lise birinci sınıftan terk. ” dedi. GÜVEN-DER Başkanı Eyüp Kılcı da eğitimin bu dönüşümden nasıl etkileneceğinin hesap edilmediğinin altını çizdi. Kapatma taslağının hazırlanma aşamasında sektörün tespitlerinin dikkate alınmamasına tepki gösteren Kılcı, “Biz de bu çalışmalara katkıda bulunmak istedik, cevap verilmedi. Bu kanun taslağı, ‘Biz dershaneleri kapatacağız, ona giden yolları da kapatacağız’ diyor.” diye konuştu.