El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide ile ilgili soruşturmalarda görev yapan polislere 17 Aralık’tan sonra çeşitli tarihlerde operasyon düzenlendi. Kilis, Adana, Van, Tekirdağ, Mersin ve İstanbul merkezli operasyonlarda bir çoğu tutuklandı. Tahşiye operasyonu, terör örgütü El Kaide’ye yönelik istihbari ve operasyonel çalışma yürüten polislerin sistematik olarak cezalandırıldığını
ortaya koydu.
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye genelinde terör örgütü El Kaide’ye yönelik operasyon yapan polislerin başına son bir yılda gelmedik kalmadı. Ya sürüldüler ya meslekten atıldılar ya da tutuklandılar.
TAHŞİYE OPERASYONU
- 14 Aralık’ta yapılan operasyonda El Kaide ile bağlantılı Tahşiye soruşturmasında görev alan eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder ve eski İstanbul Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı’nın da tutuklanması bu halkaya eklenen son örnek oldu.
Ergüder ve Erçıktı soruşturma sırasında İstanbul’da Terörle Mücadele Şube’de görev yapıyordu.
SUİKASTI ÖNLEDİLER
- 12 Kasım 2014’te dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast düzenlemek isteyen iki El Kaide militanını yakalayan Tekirdağ İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görev yapmış olan polislere yönelik operasyon gerçekleştirildi.
KİLİS OPERASYONU
- Terör örgütü El-Kaide’ye yönelik Ocak 2013’te operasyon yapan Kilis İstihbarat Şubesi polisleri de cezalandırmadan nasibini aldı. 6 Kasım 2014’te bu soruşturmada görev alan polislere 13 ilde operasyon düzenlendi. Gözaltına alınan polislerden 17’si savcılıkta, 7’si mahkemede serbest bırakıldı.
VAN OPERASYONU
- 22 Temmuz 2014’te ise İstanbul merkezli emniyet mensuplarına yönelik başlatılan operasyon kapsamında, Van'da El-Kaide operasyonunu gerçekleştiren ve ardından görev yeri değişen Van Terörle Mücadele Şubesi eski Müdürü Serdar Bayraktutan gözaltına alınarak tutuklandı.
MİT TIR’LARI
- 1 Ocak 2014’te Suriye’ye mühimmat taşıdığı iddiasıyla Kırıkhan-Reyhanlı yolunda durdurulan MİT TIR’larının aranması engelledi. Soruşturma kapsamında 4 şüpheli hakkında daha kamu davası açıldı.
19 Ocak 2014’te Adana'da MİT’e ait 3 tane TIR, yasa dışı silahlı terör örgütlerine silah taşıdığı iddiasıyla aranmak istendi. Kısmen yapılan aramada birinci TIR’da 25-30 adet füze ve roket, 15 sandıkta 450'ye yakın bomba atar mühimmat, ayrıca 20-25 adet füze başlığı ele geçirildi.
Ancak TIR’ların MİT TIR’ı olduğu, görevlilerin de MİT personeli olduğu iddiasıyla arama belli bir aşamadan sonra durduruldu ve TIR’lar geri verildi. Soruşturma kapsamında MİT TIR’larını durduran 15 kişi ile ilgili dava açıldı.
TÜRKİYE'NİN İMAJI ZEDELENDİ
El Kaide’ye yönelik operasyonlarda görev alanlara yönelik tutum ve Türkiye’nin terörü desteklediği yönünde uluslararası medyada çıkan iddialar ülkenin imajını zedeledi. Türkiye’nin El Kaide ve IŞİD ile ilişkileri dünyanın pek çok önemli gözetesinde haber konusu oldu.
- 13 Ağustos 2014’te IŞİD’in Türkiye’deki faaliyetleriyle ilgili şoke edici bir haber yayımlayan Washington Post, örgütün bu güce ulaşmasında Ankara’nın payı olduğunu yazdı. Reyhanlı’da röportaj yapılan IŞİD komutanı, “Bazı üyelerimiz Türk hastanelerinde tedavi edildi. Savaşın başında bize katılan yabancıların çoğu ile teçhizat ve erzakımız Türkiye üzerinden geldi” dedi.
MİLİTANLARIN GEÇİŞİ
- 26 Ağustos 2014’te ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Türkiye’nin IŞİD örgütünün militanlarının sınırlarından geçmesine ve silah taşımasına müsaade ettiğini yazdı.
TAKAS İDDİALARI
- 21 Eylül 2014’te Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Irak’ın Musul kentinde IŞİD tarafından kaçırılan 49 konsolosluk personelinin kurtarılmasına ilişkin “Velev ki takas oldu” sözü akıllarda soru işareti bıraktı. Erdoğan’ın bu sözü, 49 rehinenin IŞİD’le yapılan bir takasla kurtarıldığı yorumlarına neden oldu.
- BM tarafından teröre destek veren isimler listesinde olduğu iddiasıyla kara listeye alınan ve Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye'ye girişi yasak olan Yasin El Kadı’nın o dönem başbakan olan Erdoğan ile Haliç Kongre Merkezi'nde 14 Nisan 2012’te görüşme yaptığı ortaya çıktı.
OPERASYONLAR İNTİKAM AMAÇLI
CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu: Yalnız El Kaide değil Suriye’de faaliyet gösteren IŞİD dahil bütün terör örgütleriyle AKP iktidarı çok yakın ilişkiler kurdu. Türkiye terör örgütü ile ilişkisi olan gruplarla içli dışlı bir duruma geldi. Polise yapılan operasyonlar intikam duygusu ile gözdağı vermek amacıyla yapılıyor. Türkiye bilerek El Kaide’ye yardım ediyor.
POLİSLER GÖREVİNİ YAPTI
Stratejist, Dış Politika ve Milli Güvenlik Uzmanı Mesut Ülker: Türk dış politikası, radikal ve kontrolsüz gruplarla ilişki kurarken, ilişkilerin uluslararası hukuktaki karşılığını doğru okuyamadı. Adana’da durdurulan TIR’lar ve orada yapılan operasyonlar farklı şekilde değerlendirildi. TIR’ları durduran polisler ve askerler uluslararası ve ulusal hukuka göre haklı olmasına rağmen haklarında dava açıldı.
Hatta ‘ajanlık’ ithamıyla karşılaştılar. Oysa o güvenlik güçleri sadece görevlerini yapıyorlardı. Türkiye, terörü destekleyen bir ülke konumuna düştü.
DÜNYA FARKLI DÜŞÜNÜYOR
Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış: Dışarıda Türkiye’nin, El Kaide veya IŞİD’e yardımcı olmasa dahi bazı hareketlerine müsamaha gösterdiği yönünde yaygın bir algı var. Yetkili makamlar bunu reddediyor ama dünyadaki durum maalesef IŞİD’in en azından geçmişte Türkiye’nin müsamahasından yararlandığı izlenimi oluşturdu. IŞİD’in kafa kesme görüntüleri ortaya çıkmaya başladıktan sonra Türkiye’nin daha temkinli hareket ettiğini görüyorum.
SUÇLARINA ORTAK OLURSUNUZ
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri: Ben hükümetin bilerek veya isteyerek terör örgütüne destek verdiğini düşünmüyorum. Türkiye’de bu konuda üst kurmuş olanlara farkına varmadan ev sahipliği yapılmış olabilir. Ama bunun bilinçli bir politika olduğunu hiç düşünmüyorum. Yalnız El Kaide’ye değil PKK’ya operasyon yapan PKK’nın soluğunu kesen, yolsuzluğa operasyon yapan polisleri de bu hükümet görevden uzaklaştırdı. Bu dolaylı bir biçimde bu tür örgütlerin önünü açma anlamına geliyor.
BUGÜN GAZETESİ