Dünyanın 'en beceriksizce' yapılan siyasi operasyonu

Sahur operasyonuyla gözaltına alınan ve 5 gün Çağlayan Adliyesi nezarethanesinde hukuksuz şekilde hürriyetleri elinden alınan 49 polis ve polis müdürleri, operasyon gününden beri birçok insan hakkı ihlaliyle karşılaştı

Dünyanın 'en beceriksizce' yapılan siyasi operasyonu

Hukuk, ahlak ve dini değerlerin yok sayıldığı uygulamaların daha önce yaşanmış bir örneği yok. 22 Temmuz saat 01.30'da başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alınan polislerin karşılaştıkları usulsüzlükler yazmakla bitmiyor. Şimdilerde gerek bu hukuksuzluklara imza atan hakim ve savcılar, gerekse Emniyet yetkilileri ve hatta siyasiler, hem Türk yargısı önünde, hem de Uluslararası mahkemelerde karşılaşacakları sonuca hazırlıklı olmaları gerekiyor. Bugün Gazetesi, işte o hukuksuzlukları derledi.

‘Selam örgütü’ dosyasını hazırlayan polislere düzenlenen operasyonun soruşturma hakimi Bekir Altun, Selam operasyonunda polislerin hazırladığı dinleme taleplerinin altında kendi imzasının da olduğunu açıkladı. Altun’un 150’den fazla mahkeme kararında imzasının olduğu ortaya çıktı.

SAVCI BULAMADILAR

Polislerin serbest bırakılıp ifadelerin alınması için daha sonra davet edilmeleri gerekirken, polisler serbest bırakılmadı, savcılık nezdinde muhafaza altına alındı. CMK 91/6 bendine göre; “Gözaltına alınan kişi bırakılmazsa en geç bu süreler sonunda sulh ceza hâkim önüne çıkarılıp sorguya çekilir” hükmü alenen çiğnendi.

Gözaltı süresinin dolmasına rağmen serbest bırakılmayan polisler için tutanak tutan avukatları dilekçeyi verecek ne hakim ne savcı ne de hakim kalemi buldu. Savcılar dosyadan el çekti.

Gözaltında bulunan polisleri 4 günlük kanuni sürenin dolmasına rağmen serbest bırakmayarak hürriyetini kısıtlayan savcılar, bu kararlarına gerekçe olarak UYAP Bilişim Sistemi’nde oluşan arızayı gösterdi. Ancak bunun gerçek olmadığı bizzat UYAP Bilişim Sisteminin yürütülmesinden sorumlu bulunan Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkan Yardımcısı Eyüp Yıldız tarafından ifade edildi.

ZABIT VERİLMEDİ

*Mahkeme yargıcı usul ve yasada yer almamasına rağmen sorguya ara verdi

*Mahkeme yargıcı soruşturmada görev alan polis memurlarını ve sıfatı belli olmayan kamu görevlilerini yargılamanın odasına aldı, durum deşifre olunca KAÇ İSMAİL KAÇ SKANDALI ortaya çıktı.

*Mahkeme hâkimi daha yargılama başlamadan tarafsız olmadığını paylaşmış olduğu sosyal medya mesajları ile ilan etti. Başbakan Erdoğan için “Uzun adam ömrün uzun olsun” şeklinde paylaşım yapan hakim için reddi hakim talebi kabul edilmedi

*Bu tip dosyaların sorgulama süreci en az 4 hakimle yapılırken bu dosya tarafsızlığı şüpheli olan tek hakimle yürütüldü

*Sorgudan çıkan avukatlara sorgu zaptı verilmedi

ÜZERİNDE CÜBBE YOKTU

*Gözaltına alınan bir polis “Anacağım için 5 cüzüm kaldı. Beni sevenler tamamlasın” dedi. Başbakan Erdoğan “Senin içeride zamanın bol, al Kur’an-ı yanına 5 cüzü tamamla” diyerek yargıyı yönlendirdi.

*Gözaltına alınıp serbest bırakılan üç Terörle Mücadele Şube Müdürü’ne sadece özgeçmişleri soruldu.

*Bayramlaşan polis müdürü G.A. ve avukatı nezarethanede darp edildi, darp raporu almaları engellendi.

*Yaşanan darp olayı ve diğer hukuksuzluklar için tutanak tutan avukatlar tutanakları verecekleri savcıları bulamadı. Adliyede görevli savcılar yerlerinde yoktu.

GAZETECİLER ENGELLENDİ

*Baro gözlemcisi Ömer Kavili polisleri sorgulayan Hakim İslam Çiçek’in üzerinde cübbe bulunmadan sorgulama yaptığını belirterek bu durumun hukuk skandalı olduğuna dikkat çekti.

*Adliyeye gazetecilerin alınması engellendi. Daha sonra kamera ve fotoğraf makineli gazetecilerim içeri alınması yasaklandı.

*Gözaltına alınan TEM müdürlerinden M.Ç. “Adliye koridorlarında TEM Şube’de görevli bir amirin 30 kişiyi tutuklamayı planlıyoruz dediğine şahit oldum” açıklaması yaptı.

*Nezarethanede bazı kişilerin gözlük takmasına izin verilmedi.

*Üst aramasında alınan malzemelerin eksik ve hasarlı olduğu ortaya çıktı.

*Soruşturmayı yürüten ve soruşturmada görevli olan polisler konusu suç teşkil eden emri yerine getirdi.

*Operasyonu yapan TEM müdürü ile soruşturma hakiminin toplantı yaptığı ileri sürüldü.

*“İfade vermek istemiyorum'' şeklinde hazırlanan tutanaklar polislere zorla imzalattırılmak istendi.

*Temmuz ayında emniyet müdürlüğü nezarethanesinde kaloriferler açıldı.

*2 kişilik nezarethaneye 4 kişiyi konuldu.

*Polisler nezarethanede uyumamaları için 24 saat ışıklar açık bırakıldı.

*Polislerin banyo yaptırılmadan 8 gündür nezaret ortamından bekletildi

AİLEYE GÖRÜŞME YASAĞI

*Sandalyeler ve bankolar üzerinde yatmak zorunda bırakıldılar.

*BDP’li vekillerin hükümlü Öcalan ile fotoğrafı eleştirilmezken Hakan Şükür ve İdris Bal’ın suçlu olup olmadıkları belli olmayan hatta gözaltında dahi olmayan polislerle fotoğraf çektirmesi hedef alındı.

*Suç isnat edilen tarihte Antalya’da görevli olan polis memuru M.Ö’ye dinlemeler soruldu.

ETRAFLARI SARILDI

*Suç isnat edilen tarihlerde Siirt’te görevli TEM Müdürü Ö.Ö’ye dinleme ve takipler soruldu.

*Gözaltı süreleri dolan müdürlerin etrafı sarıldı, tarihte ilk defa muhafaza adı altında gözaltına alındılar.

*TEM Şube eski Müdürü Ömer Özüyılmaz’ın eşine hakaret edildi.

*23 yıl terörle mücadele etmiş müdürlere kelepçe takıldı. Aralarında en kıdemli olan Yurt Atayün’e ise en adi suçlarda bile uygulanmayan ters kelepçe takıldı.

*Yıllarca terörle mücadele eden müdür ve amirleri memur cezaevi yerine Metris’e yollayarak PKK ve DHKP-C’li tutuklularla aynı yere koyuldu.

Terörle mücadele edip sayısız başarılı operasyonlara imza atan polislere teröristler, ajanlar diyerek hakaret edildi.

TALEPLERİ REDDEDİLDİ

*Müebbet yemiş zanlılar dahi bayramlarda aileleriyle açık görüş yaptırılırken gerek tutuklanan gerekse de gözaltında tutulan polislerin aileleriyle görüşmelerine izin verilmedi

*CHP Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Üyesi olan Mahmut Tanal’ın nezarethane şartlarının insan haklarına uygun olup olmadığı yönündeki inceleme talebi savcı tarafından reddedildi.

VİCDANLARI SIZLATTI

*Sahurda gö­zal­tına alınan po­lis­ler oruç tut­ma­la­rı­nı zor­laş­tı­rı­cı en­gel­ler­le kar­şı­laş­tı

*Ka­dir Ge­ce­si’nde sa­hur yap­tı­rıl­ma­dı.

*Oruç­lu mü­vek­kil­le­re emniyette ye­ter­li ye­mek ve­ril­me­di.

SAHURDA SAĞLIK KONTROLÜ

*Po­lis­le­r sa­hurda sağ­lık kon­tro­lü­ne gö­tü­rü­lüp bir sa­at el­le­ri ke­lep­çe­li araç için­de bek­le­til­di.

*Ad­li­ye­nin -3’üncü ka­tın­da mes­cit ol­ma­sı­na rağ­men po­lis­le­re bu­ra­da bay­ram na­ma­zı kıl­dı­rıl­ma­dı. Po­lis­ler na­ma­zı ne­za­ret­ha­ne­de kıl­dı.

*Oruç tu­tan po­lis­le­rin kar­şı­sın­da ye­mek ye­di­ler.

*Birçok mü­dür hak­kın­da 500-600 ma­aş tal­tif al­dı de­ni­le­rek olum­suz al­gı oluş­tu­rul­mak is­ten­di. Halbuki bü­tün po­lis­ler, hır­sız ya­ka­la­ma­da da­hi 2 ma­aş tal­tif alı­yor­lar, ya­ka­la­nan hır­sız tu­tuk­la­nır­sa tal­tif 4’e çı­kı­yor. Söz ko­nu­su po­lis­ler ör­güt­lü suç­la­ra bak­tık­la­rı ve birçok ba­şa­rı­lı ope­ras­yo­na im­za at­tık­la­rı için tal­tif al­ma­la­rı ga­yet do­ğal. Bir ma­aş tal­tif rüt­be­ye gö­re 30 TL ile 90 TL ara­sın­da de­ği­şi­yor. Bir po­lis 100 tal­tif al­sa 3 bin TL al­mış olu­yor.

‘EVİ VAR YALANI’

*Gö­zal­tı­na alı­nan bir mü­dür hak­kın­da 3 adet da­ire­si­nin ol­du­ğu id­di­a edil­di. Du­ru­mu açık­la­yan mü­dür bir ta­ne evi­nin ol­du­ğu­nu onun da 1+1 olup 120 ay kre­diy­le al­dı­ğı­nı ve bu­nun da 80 ay kre­di bor­cu­nun dur­du­ğu­na dik­kat çek­ti.


<< Önceki Haber Dünyanın 'en beceriksizce' yapılan siyasi operasyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER