Alevi kanaat önderleri, hükümetin huzurunda yaptıkları
tartışmalarda pek çok konuda diğer Alevi gruplarla aynı fikirde olduklarının ortaya çıktığını belirtti.
Çalıştayın ardından soruları cevaplayan Alevi liderler,
Devlet Bakanı Faruk Çelik'in temsil ettiği hükümet kanadının sorunlarını dinlediğini ve çözüm konusunda umutlu olduklarını dile getirdi. Ehli Beyt Vakfı Başkanı
Fermani Altun, yıllardan beri yok sayılan Alevi kesiminin sorunlarının dinlenmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, bu adımın sonuca ulaşacağı izlenimi edindiğini söyledi. Farklı Alevi grupların bugüne kadar birbirlerine karşı olduklarını, doldurulmuşluk ve hissi hareketler nedeniyle bir araya gelemediğini öne süren Altun, "Sorunlar ve çözümleri konusunda aramızda farklılık yok" dedi. Ehli Beyt Vakfı Başkanı, en fazla 6 ay içerisinde Alevilerin sorunlara çözüm bulunacağına dair inancını dile getirdi.
Cem Vakfı Başkanı
İzzettin Doğan da cumhuriyet tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyan çalıştayda, Alevi kuruluşlarının isteklerle ilgili çok önemli noktalarda fikir birliği içerisinde olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Doğan, kendi aralarında tartışamadıkları konuları hükümetin huzurunda tartışma imkanı bulduklarını belirterek, "
Hükümete bu açıdan teşekkür borçluyuz" dedi. "Akıllı hükümetlerin bu çalıştaydan çıkaracağı dersler var" diyen Doğan, Alevilerin uluslararası güçlerin kullanabileceği büyük bir kitle olmaktan çıkarılması için görüşlerin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
Alevi Bektaşi Federasyonları Başkanı Ali Balkız ise gelinen noktayı "Örgütlü Alevi gücünün bir başarısı" olarak değerlendirdi. "Sevinçliyiz, sevinçli olmak istiyoruz" diyen Balkız, haklarını alıncaya kadar yıllardır sürdürdükleri mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.
Bu arada, toplantıyı izlemek üzere
Bilkent Otel'e gelen basın mensupları, Bakan Faruk Çelik'in konuşmasının ardından, 'Bakanlık burada görüş almanızı istemiyor' denilerek
otel dışına çıkarıldı.
1.
Alevi Çalıştayı'nda hükümet kanadının daha çok Alevilerin sorunlarını dinlediği öğrenildi. Çözüm konusunda ilk aşamada herhangi bir taahhütte bulunmak istemeyen Bakan Çelik'in çözüm için gayret sarf edeceklerini söylediği kaydedildi. Alevi kuruluşlarının temsilcilerinin, cemevlerine
ibadet yeri statüsü kazandırılması, zorunlu din derslerinin kaldırılması,
Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi ya da yıkılarak yerine
anıt dikilmesi gibi konularda mutabık kaldı. Alevi kuruluşlarına devlet desteği sağlanması konusunda ise Aleviler arasında görüş ayrılığı bulunuyor.
Hükümet, Alevilerin sorunlarının çözümü konusunda farklı kurum ve çevrelerin katılacağı çalıştaylara devam edecek. (CİHAN)