Osmanlı zamanında yağ kandilleri, günümüzde elektrik ampulleri ile aydınlatılan Ramazan mahyaları, gelişen teknolojinin devreye girmesi ile şimdilerde ‘dijital’ olarak da hazırlanıyor. Hareketli ve renkli çok satırlı olup; her satır değişik renklerde kullanılabilen dijital mahyalarda Arapça, Türkçe olarak bütün dinî form ve motifler gösterilebiliyor.
Birkaç yıl önce kullanılmaya başlayan kayan yazı şeklinde hazırlanan LED’li mahyalar, 28 Haziran günü başlayacak oruç ayı için şimdilerde birçok minarenin üzerindeki yerlerini aldı. Usta eller tarafından önceleri çok uzun emeklerle hazırlanıp, minarelere asılabilen mahyalar, teknoloji şirketleri tarafından şimdilerde kısa sürede hazırlanıyor. İmamların işini kolaylaştıran LED’li mahyada bilgisayar aracılığıyla istenen ayet, hadis, özlü söz gibi cümlelerin anında görünmesi sağlanabiliyor. Diğer mahyalarda Ramazan başlangıcında asılan aynı yazı sonuna kadar değiştirilmeden aynı yerinde duruyordu. Ancak şimdi imamlar veya görevli kişilerce, hemen her gün farklı yazılar LED sayesinde mahya üzerine kolayca yansıtılıyor. Üstelik aynı yazıyı mahyanın ön ve arka cephesinden de düzgün şekilde görebilmek mümkün.
LED MAHYALARIN AVANTAJLARI
Günümüzde sabit, haraketli ve grafik mahya şeklinde çeşitlenen mahyalar ağ yapısında üretildiği için çok hafif. LED ile yapıldığı için enerji sarfiyatı çok az olan mahyalar, 365 gün kullanım özelliğine sahip. Minarelere yük oluşturmayan mahya, rüzgar, güneş ve yağmurdan etkilenmiyor. Mahya yazıları bilgisayar ile veya kontrol kutusu kolaylıkla değiştiriliyor. Arapça yazılar yazılabilen bu mahyalar onbinlerce karakter yazıyı hafızasında tutabilme özelliğinde ve ortalama 20 yıl kullanım ömrüne sahip.
CİHAN