Cumhurbaşkanı
Abdullah Gül ve
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı
törende konuşan
Gerçeker, "Çağımızda ceza hukuku, özerk bir dal haline gelmiştir.
Yargıtay'ın yıllardır baktığı davalar nazara alındığında,
Yüce Divan'ın yargılamanın bir gereği olarak,
Yargıtay'a verilmesi zorunlu hale gelmiştir." dedi. Gerçeker, Yüce Divan yetkisinin daha önce
Anayasa Mahkemesi'ne verilmiş olmasının da yanlışlığın sürdürülmesi için gerekçe olamayacağını ileri sürdü.
Yeni
adli yıl, Yargıtay'da düzenlenen v
e devletin zirvesinin katıldığı törenle dün açıldı. Törende konuşan
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker,
Adalet Bakanlığı'nın kurumların görüşünü alarak hazırladığı yargı
reformu strateji taslağına yönelik eleştirilerini sıraladı.
HSYK'ya
Parlamento ve
cumhurbaşkanının üye seçmesini 'sakıncalı
sistem' olarak nitelerken, taslağın yargı bağımsızlığını mevcut durumdan daha da geriye götüreceğini öne sürdü. Adalet bakanı ve müsteşarın HSYK'da bulunmasının yargı bağımsızlığına aykırı olduğunu savunan Gerçeker, yerel mahkemelerde görev yapan 12 bin hâkim ve savcının Kurul'a üye seçmesine de karşı çıktı. Gerçeker, HSYK üye sayısının artırılmasına ise
Danıştay ve Yargıtay'ın kendi üyeleri arasından Kurul'a üye seçilmesi şartıyla
destek verdiklerini söyledi. Parlamento'nun üye seçmesini istemeyen Yargıtay Başkanı, "Yasama ve yürütme organları tarafından üye seçilmesi kabul edilirse, aynı düşünceyle yasama ve yürütme erkinde de yargının yer alması yoluna mı gidilecektir?" diye sordu.
'YANDAŞ YARGI' İFADESİNİ KONUŞMASINDA ATLADI
Gerçeker, taslakta HSYK yapısıyla ilgili yer alan '
vesayet' değerlendirmesini "Son derece isabetsiz, abartılı" bir saptama olarak eleştirdi. 'Demokratik meşruiyet' ilkesine yeterince uyulmadığı tespitine ise 'vahim kavramsal teşhis hatası' diyerek karşı çıktı. "Türk yargısının, demokratik meşruiyet gibi bir sorunu yoktur ve hiç olmamıştır." diye konuştu.
Avrupa ülkelerindeki uygulamalarla ilgili olarak da bu ülkelerdeki atama yetkisinin
Türkiye için örnek olamayacağını savunarak karşı çıktı. Gerçeker, karşıt görüşlerin
hakaret, asılsız isnat ve
iftira olmadan
demokrasinin gereğine uygun şekilde tartışılmasını istedi. Konuşma metnine aldığı "Yandaş yargıyı değil, tam bağımsız ve tarafsız yargıyı oluşturmak için uğraş vermeliyiz." ifadelerini tören sırasında okumadı. Atladığı bu ifadenin sorulması üzerine Gerçeker, "Uzun konuşmaydı. Zaman zaman bazı yerlerini atladım. Olmaması gerekir diyorum. Hiç kimseyi suçlayıcı bir tavır içinde olmadık." şeklinde konuştu.
Yargıtay Başkanı, konuşmasında
Ergenekon soruşturmasına da üstü örtülü değindi. Gerçeker, "Gerek soruşturma, gerekse kovuşturma evrelerinde yapılacak usule aykırılıklar gerçek
adaletin sağlanmasını engelleyecek, suçluların kurtulmasına neden olacaktır." ifadelerini kullandı. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,
TBMM Başkanı M. Ali
Şahin, Başbakan Tayyip Erdoğan,
CHP Genel Başkanı Deniz
Baykal,
Anayasa Mahkemesi Başkanı
Haşim Kılıç, Yargıtay
Cumhuriyet Başsavcısı
Abdurrahman Yalçınkaya,
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bakanlar ve
yüksek yargı mensupları katıldı.
Cumhurbaşkanı: Çağdaş hukuk sistemi Türkiye'nin gücüne güç katar
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,
yargı reformuna işaret ederek, "Aslolan, hukukun üstünlüğünün sağlanmasıdır."
mesajı verdi. 2009-2010 adlî yılının başlaması nedeniyle bir mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı, hukuk alanında sürdürülecek reformlarla Türkiye'deki hukuk üstünlüğünün daha da güçlenerek hakim kılınmasının önemine vurgu yaptı. Gül, Türkiye'nin evrensel normlar ve değerler ışığında çağdaş bir hukuk sistemine sahip olmasının gücüne güç katacağını belirtti. Cumhurbaşkanı, demokratik standartları yükseltecek, yargı bağımsızlığını güçlendirecek, yargı hizmetinin kaliteli ve etkin şekilde sunulmasını sağlayacak reformların kararlılıkla sürdürülmesinin önemine dikkat çekti. Gül, "Demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin teminatı olan hukuk devletinde aslolan, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve adaletli bir düzenin gerçekleşmesidir." dedi.
Erdoğan: Yargı tarafsızlığı adalete güveni güçlendirir
Başbakan Erdoğan da adli yıl açılışı ile ilgili olarak yayımladığı yazılı mesajda yargıda tarafsızlığın toplumun adalete güvenini güçlendireceğini söyledi. Erdoğan, "Unutmamalıyız ki adalet; hak ve özgürlüklerin, toplumsal barışın en güçlü teminatıdır. Yargı mekanizmaları, hukukun üstünlüğü ve tarafsızlık ilkesine bağlı olarak hızlı ve uyum içinde çalıştıkça, toplumda yargı kurumlarına, dolayısıyla adalete olan güven de güçlenecektir." ifadelerini kullandı. Yargının, yasama ve yürütme gibi devletin temel kurumlarından biri olduğunu belirterek, hükümet olarak adalet sistemindeki sorunları bir bütün halinde ele aldıklarını ve kalıcı çözümler üretilmesine çaba harcadıklarını aktardı.
Adlî yılın açılışını cübbeleriyle
protesto ettiler
Ankara'da bir grup
avukat, Yargıtay
Cumhuriyet Başsavcılığı önünde yeni adli yıl açılışını protesto etti. Çağdaş
Hukukçular Derneği üyesi yaklaşık 15 avukat, cübbeleriyle
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı binası önüne gelerek, adli yıl açılışı yapmanın anlamsız olduğunu savundu.
Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Avukat
Selçuk Kozağaçlı, 12
Eylül askerî
darbesinin gölgesinde, darbe rejimini içselleştirip içtihat haline getirmiş bir yargının hiçbir işe yaramayacağını söyledi. Göstermelik bir adli yıl açılışı değil, uzun ve karanlık cunta yıllarının hesabını soran bir yargı sistemi arzuladıklarını kaydetti. Türkiye'nin buna ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Yapılan açıklamanın ardından
12 Eylül askerî cuntası ve işbirlikçilerinin halka karşı işlediği suçlardan yargılanmasını isteyen avukatlar olaysız bir biçimde dağıldı.
AÇILIM MESAJI
68 sayfalık konuşma metninde 'Cumhuriyet ve Demokrasi' kavramları üzerinde durarak “üniter devlet” vurgusu yapan Gerçeker, “Aslında toplumun, tüm bireylerin, üniter devlet yapımızın güvencesi olan bu kurumun yıpratılmaya çalışıldığı da üzüntü ile izlenmektedir' ifadesine yer verdi.
Başkan Gerçeker,
Hakimler ve
Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK), Adalet Bakanı'nın
başkanlık etmesinin yargı bağımsızlığını zedeleyen bir olgu olduğunu savunarak, yürütme erkinin içinde bulunan Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın da kurulun
doğal üyesi olmasının yargı bağımsızlığı ilkesi ile bağdaşmadığını söyledi.
ERGENEKON OPERASYONU
Yeni adli yıl konuşmasında üstü örtülü olarak “Ergenekon” operasyonlarına da değinen Gerçeker, “Soruşturmanın gizliliği gerekçesi çok insancadır, çok güçlüdür, çok tutarlıdır. Suç işledikleri sanılan insanlar incitilmemeli, lekelenmemeli, ön soruşturma asla bir güç gösterisine dönüştürülmemelidir. Gözaltı, tutukluluk süresi gereksiz yere uzatılmamalıdır. Dedikodu kanıt değildir. İddianamenin dayanakları arasında yer almaz. Anayasal düzene karşı suçları bizzat savcı soruşturmak zorundadır. Kolluk ifade alamaz” diye konuştu.
Devletin zirvesi buluştu
Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,
TBMM Başkanı Mehmet
Ali Şahin, Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı
Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı
Haşim Kılıç, Danıştay Başkanı
Mustafa Birden,
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Adalet Bakanı
Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir
Atalay, Ankara
Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu,
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeleri ile Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın bazı üyeleri katıldı.
'Yandaş yargı' olmamalı
Yargıtay Başkanı Gerçeker, 'Yargı bağımsız olacaksa,
yandaş yargı olmaması gerekir. Bu, bugün için de geçerli, yarın için de geçerli, geçmişte de geçerli olan bir şey' dedi. Gerçeker, medyadaki “yandaş medya” kavramından yargı literatürüne “yandaş yargı” diye yeni bir terim kattı. Konuşma metnini okurken 67 sayfasında yer alan “yandaş yargı” terimini atlayan Gerçeker, daha sonra gazetecilere bu konudaki görüşünü dile getirdi. Gerçeker, gazetecilerin, '(Yandaş yargı) ifadesini konuşma metnine koydunuz, ancak okumadınız.
Böyle bir kaygınız mı var?' sorusuna, 'Konuşma uzundu. Zaman zaman bazı yerleri atladık. Orayı da atlamış olabili-rim' yanıtını verdi. Gerçeker, 'Böyle bir gözleminiz mi var?' sorusu üzerine, 'Olmaması gerekir, diyorum. Kimseyi suçlayıcı bir tavır içinde olmadık, zaten. Olmaması gerektiğini söylüyoruz. Öyle değil mi? Yargı bağımsız olacaksa, yandaş yargı olmaması gerekir. Bu, bugün için de geçerli, yarın için de geçerli, geçmişte de geçerli olan bir şey. Olmaması için uğraşıyoruz. Herkesin de uğraş vermesi gerekir' dedi.
Özok, bu defa kısa konuştu
Her yeni adli yıl töreninde konuşma yapan Türkiye
Barolar Birliği Başkanı
Özdemir Özok'un, bu defa oldukça kısa konuştuğu gözlendi. Konuşmasında, siyasal
iktidarların,
siyasetin doğasından kaynaklanan nedenlerle 'yargıya karşı saygın, ölçülü, mesafeli ve duyarlı olmadığını' savunan Özok, yargının 'hep icraatı engelleyen bir ayak bağı gibi algılandığını' öne sürdü. 'Demokratik
açılım' çalışmalarına da değinen Özok, 'Siyasal iktidar temsilcilerinin bu kronik sorunu, başlangıçta '
Kürt açılımı', arkasından 'Demokrasi açılımı' adı altında ülke gündemine alma konusundaki, zamanlama tercihlerinin gerçek nedenini bazı iddialara karşın bilemiyoruz. Ancak, hangi nedenle olursa olsun, bu denli önemli sorunun gündeme alınmasını önemsiyor, soğukkanlı, önyargısız ve gerçekçi yaklaşımlarla çözüm aranmasını dili-yoruz' dedi.
Notlar...Notlar...
# Yargıtay Başkanı Gerçeker, yeni adli yılı açış konuşmasının yer aldığı 68 sayfalık kitapçıkta, bazı bölümlerin içeriğini değil, sadece konu başlıklarını okudu. Tören öncesinde konukların salona girişi sırasında polis bandosu marşlar çaldı. Türkiye
Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok da konuşma metninde yer alan ABD'li Avukat Louis Land'in yazdığı, mesleğin zorluklarını anlatan, “Avukat” adlı şiiri, “Konuşmama aldım ama burada okumayacağım, siz lütfen okuyun” diyerek atladı.
#
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay Başkanvekilleri
İhsan Akçin,
Erdal Sanlı ve Genel Sekreter
Salih Kocalar Cumhurbaşkanı Gül'ü, Yargıtay binası girişinde karşıladı.
# Törende, saygı duruşunda bulunulması ve
İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından TRT Ankara Radyosu Çok Sesli Gençlik Korosu, şef Seval Irmak yönetiminde mini bir konser verdi.
YALÇINKAYA DA TÖRENE KATILDI
# Yargıtay'daki törende,
AK Parti hakkında açtığı
kapatma davasından sonra hiçbir törene katılmayan Yargıtay Başsavcısı
Abdurrahman Yalçınkaya da hazır bulundu. İlk kez yeni adli yıl törenine katılan Yalçınkaya, YÖK Başkanı Yusuf
Ziya Özcan ve TBB Başkanı Özdemir Özok'la yan yana oturdu. Yalçınkaya, haklarında siyaset yasağı istediği başta Cumhurbaşkanı Gül olmak üzere Başbakan Erdoğan, Adalet Bakanı Ergin'le törende tek tek tokalaşmak zorunda kaldı.
# Törende yine yan yana oturan Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç ile Başbakan Erdoğan'ın sık sık ağızlarını elleriyle kapatarak samimi bir şekilde konuşmaları dikkat çekti. Tören salonunda Erdoğan ile CHP Lideri Baykal'ın da samimi bir şekilde tokalaştıkları görüldü.
ZAMAN - YENİŞAFAK