Ergenekon'un
tutuklu sanığı
emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün, devletin verdiği resmi yakın korumaları
mahkemeye
dava açarak reddettiği belirlendi...
İstanbul Valiliği Koruma Komisyonu, 22 Ocak 2004'te Ergenekon sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün yakın koruma ve konut koruma ile korunmasını kararlaştırdı. Devletin güvenlik birimlerince yakın koruma ve konut korumasına alınan Küçük, İstanbul 1. İdare Mahkemesi'ne kararın iptal edilmesi için dava açtı.
İstanbul Valiliği ve İçişleri Bakanlığı'a karşı açılan davada Küçük, devletin resmi güvenlik güçleri tarafından korunma kararının iptalini istedi. Başvuruyu görüşen Mahkeme heyeti, bir kimsenin korumaya alınıp alınmamasına komisyonların yapacağı inceleme ile karar verileceği görüşüne yer verdi.
‘Tehdide göre koruma’
Koruma talep eden kişinin
terör örgütlerinin açık
hedefi haline gelmiş olup olmadığı ya da her hangi bir sebeple can güvenliğinin bulunup bulunmadığının resmi makamlarca düzenlenmiş raporlarla değerlendirileceğini kaydeden mahkeme heyeti, buna göre talepte bulunan kişinin maruz bulunduğu tehdidin önemi ve eldeki imkanlar dikkate alınarak koruma şekillerinden birinin uygulanmasına karar verileceğine dikkat çekti.
Küçük'ün 1997'de yakın ve konut koruma kararı ile koruma altına alındığının altını çizen mahkeme heyeti, o tarihten bu güne dek tehdit edildiğine dair her hangi bir bilgi ve
belge bulunmadığını gerekçe gösteren Küçük'ün bu nedenle de İçişleri Bakanlığı'nın yakın koruma kararının kaldırılmasını istediği belirtildi.
Hukuka aykırı değil
Veli Küçük'ün
tercih ettiği koruma yöntemi ile devletin önerdiği koruma yöntemini değerlendiren Mahkeme heyeti, şu hükme vardı: "Olayda davacının hedef olduğuna, tehdit edildiğine ilişkin güncel bir bilgi olmadığı, yakın ve konut koruma şeklinin korunacak kişiye konutu dışında refakat etmek ve konutunda nokta tahsis etmek ve yakında motorlu devriye ile sağlanacak tedbirleri ifade ettiği, bir önceki koruma şekli ile arasındaki farkın koruma personeline
araç tahsisinin yapılması olduğu dikkate alındığında tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır." Küçük'ün devletin resmi görevlilerince korunmayı neden istemediği anlaşılamadı.
BUGÜN