Dershaneleri kapatma kararı, dolandırıcıların iştahını kabarttı. Telefonla veya yüz yüze yapılan görüşmelerle internet üzerinden ders desteği pazarlayan fırsatçılar, binlerce liralık sözleşme imzalıyor. Aileler ise sözde siteye giremeyince kandırıldığını anlıyor.
Dershaneleri ‘dönüşüm’ adı altında kapatan taslağın yasalaşması, ‘interaktif yayın dolandırıcıları’na bayram ettiriyor. Dershanelerin kapatılmasından doğan boşluğu doldurmak isteyen fırsatçılar, öğrenci ve velileri telefon veya yüz yüze görüşmelerle kandırıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) aradıklarını söyleyen sahte yayıncılar, hazırladıkları eğitim siteleriyle öğrencilere internet üzerinden ders desteği sunacaklarını ifade ediyor. Ders desteklerinin de MEB onaylı olduğunu belirterek, ailelere binlerce liralık sözleşmeler imzalatıyor. İkna olan aileler ise kendilerine verilen şifre ile sözde internet sitesine giriş yapamayınca kandırıldığını anlıyor ve büyük şok yaşıyor.
İnteraktif dolandırıcıların mağdur ettiği velilerden biri de Arzu Emre. Emre’nin anlattıklarına göre tarih öğretmeni olduğunu söyleyen 65 yaşlarındaki bir adam, eve geliyor ve ‘Türkiye’nin MEB onaylı, canlı, uzaktan eğitim merkezi’ adını verdikleri sistemi tanıtıyor. ‘Canlı ders’ şeklinde internet sitesi üzerinden çocukların ders işleyebileceğini söylüyor. Sözde öğretmenin anlattıklarına inanan Emre, sonunda bin 800 TL’lik sözleşme imzalıyor. Ardından çocuklarıyla birlikte söz konusu siteye girmeye çalışıyorlar ancak sonuç alamıyorlar. Sözleşmeyi iptal etmek için ellerindeki telefon numarasından ise kimse çıkmıyor. Belediyenin tüketici masasına başvuran aile, şimdi sözleşmenin iptali için mücadele veriyor.
Mustafa Yanar isimli bir diğer veli de telefonla aranıyor. Yanar’ın çoçuğunun ismini, okulunu ve sınıfını bilen bir kadın, evde görüşme talep ediyor. Milli Eğitim’den yetkili olarak aradıklarını söyleyen kadın, özellikle dershanelerin kapatılacağı vurgusunu yapıyor.
Bu tür mağduriyet örneklerinin kendilerine sıklıkla geldiğini dile getiren Tüketici Hakları ve Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Osman İlhan, “Milli Eğitim Bakanlığı’ndan aradığını söyleyen ve bu tarz güvensiz işler yapan kişilerin sayısı çok fazla. Aileleri kandırarak sözleşme imzalatıyorlar. Ürünü iade etmek istediklerinde ise telefona çıkmıyorlar. Telefona çıkan kişi ise ‘ben o şirketten ayrıldım’ diyerek işin içinden sıyrılıyor.” diyor. Aileleri ise bu tarz kişilere güvenmemeleri konusunda uyarıyor.
Yeni Milli Eğitim Kanunu, dershanelere 1 Eylül 2015’e kadar süre tanıyor. Dönüşmek isteyenlerin de hazırlıklarını 2019’da tamamlaması gerekiyor.