CHP İnternet Yasası’nın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamza Çebi, dershanelerin kapatılmasıyla ilgili yasanın iptali için ise yarın başvuracaklarını açıkladı.
İnternet Yasası’nın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne ana muhalefet partisi adına başvuran CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamza Çebi, Türkiye’de sosyal medyadan, internetten, ifade özgürlüğünden ve medyadan korkan bir hükümet olduğunu savundu. Çebi, "Tarihte zulmün ve baskının sembolü olarak anılan Firavunlar, Musa’dan korkardı. Türkiye’de zulmün ve baskının sembolü olan Firavun ise kuştan korkuyor. Kuşla kavga eden bir yönetim var." diye konuştu.
AYM'ye başvuran CHP Grup Başkanvekili Akif Hamza Çebi ve CHP’li Mahmut Tanal basın mensuplarının karşısına geçti. İki yasal düzenlemenin çeşitli maddeleriyle ilgili olarak AYM’ye iptal başvurularını yaptıklarını belirten Çebi, ilk yasanın 127 maddeden oluşan bir Torba Yasa’nın 15 maddelik bölümünden oluştuğunu ifade etti.
İnternet yayınlarının düzenlemesinin kamuoyunun dikkatinde olduğunu kaydeden Çebi, "Her şeyden önce ifade edeyim ki; internet yasakları getiren bu yasa ile Türkiye irtifa kaybetmiştir. Türkiye bir yandan ağır aksak da olsa AB’ye üyelik sürecini yürütürken, bu yasal düzenlemeyle kendisini 3. Dünya ülkeleri konumunda, konumlandırmıştır. Twitter yasakları, Youtube yasakları, internet yasakları, medya üzerindeki baskılar, yasaklar, 21. Yüzyıl Türkiye’sine demokrasi çıtasını daha yükseltmek isteyen Türkiye’ye yakışmamıştır." dedi.
"KUŞLA KAVGA EDEN BİR YÖNETİM VAR"
Türkiye’de sosyal medyadan, internetten, ifade özgürlüğünden ve medyadan korkan bir hükümet olduğunu söyleyen Çebi, “tarihte zulmün ve baskının sembolü olarak anılan Firavunlar, Musa’dan korkardı. Türkiye’de zulmün ve baskının sembolü olan Firavun ise kuştan korkuyor. Kuşla kavga eden bir yönetim var.” İfadelerini kullandı.
TİB’e verilen yetkileri eleştiren Çebi, TİB’in erişim, içerik ve yer sağlayıcılardan neredeyse sınırsız denecek ölçüde bilgi isteme yetkisine sahip olmasının, özel hayatın gizliliğini ve kişisel verilerin korunması yönündeki anayasal güvenceyi ihlal edecek nitelikte olduğunu ifade etti. Diğer bazı maddelerin içeriğiyle ilgili de bilgi veren Çebi, kişilerin hukuki menfaatlerini ihlal eden bu tebligat hükümlerinin Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu söyledi.
Çebi, ikinci iptal başvurularının ise Terörle Mücadele ve Özel Yetkili Mahkemelerin ilgili yasasında yapılan düzenlemelerle ilgili bazı maddelerin iptalinden oluştuğunu dile getirdi. Çebi, “Her şeyden önce ifade edeyim ki; Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıran, Terörle Mücadele Kanunu’nun 10’uncu maddesini kaldıran yasal düzenleme, iptal talebimizde yoktur. Çünkü bu düzenlemeleri CHP olarak olumlu buluyoruz.” dedi.
CHP’li Çebi, iptal talebine konu olan düzenlemelerin, hükümetin yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını örtmek üzere, savcı ve hakimleri baskı altına, yargıyı baskı altına, hükümetin yürütmeyi kontrol altına almak üzere yapmış olduğu düzenlemeler olduğunu hatırlattı. Çebi, "Örneğin el koyma kararının, gizli soruşturmacı görevlendirme kararının, oy birliğiyle alınması yönündeki düzenlemeler Anayasa’ya aykırıdır. Böyle bir kararın oy birliğiyle alınması mümkün değildir." şeklinde konuştu.
Önemli gördükleri diğer bir düzenlemenin, ‘kara para soruşturmalarında, hükümetin şuan başını ağrıtan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında bilirkişi müessesesini hükümetin emrine alan bir düzenlemesi’ olduğunu anlatan Çebi, bu düzenlemenin de iptal konusu olduğunu vurguladı. Düzenlemenin içeriğinden bahseden Çebi, hakimin bilirkişi tayin ve taktirinde serbest olduğunu bu iradeye kanunla müdahale edilmesinin doğru olmadığının altını çizdi.
"DERSHANE DÜZENLEMESİNİN İPTALİ İÇİN YARIN BAŞVURACAĞIZ"
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamza Çebi, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) teşkilat kanunuyla ilgili olarak, yaklaşık 40 bin yöneticinin görevini sona erdiren ve dershanelerin kapatılmasına yönelik düzenlemeleri içeren yasanın iptali için de yarın AYM’ye başvuracaklarını sözlerine ekledi.