Jeofizik Kurumu
Onursal Başkanı Prof. Dr.
Ahmet Ercan,
Japonya'da meydana gelen 8.1 büyüklüğündeki depreme ilişkin, ''Gelen 7 gün içinde büyüklüğü 5'ten 7'ye dek değişen artçı ya da odağa yakın depremler bizi bekliyor'' dedi.
Ercan, yaptığı yazılı açıklamada, Japonya Kuril adasındaki depremin odak derinliğinin 27 kilometre,
yıkım gücünün 11, işleyişinin ise dalma batma türü olduğunu kaydetti.
Depremin, yer çekiminin 1.5 ile 3 katı büyük olduğunu, 58 saniye sürdüğünü ifade eden Ercan, bu bölgede 7 ile 8 büyüklüğünde deprem meydana gelmesinin olağan olduğunu belirtti.
Ercan, yoğun artçı depremlerin 13 gün süreceğini, sonrakilerle 1.5-2 yılda dinginleşeceğini kaydederek, kırığın eğim atımının yaklaşık 78 kilometre olduğunu ifade etti. Büyük depremlerin yerde serbest salınımlar yarattığını, bu salınımların uzun dönemli deprem duyarlarla algılanabileceğini dile getiren Ercan, şöyle devam etti: ''1952'de Kamçatka'da olan deprem yerde 57 dakikalık serbest salınım oluşturmuştur.
Yerdeki bu salınımlar birkaç gün ile hafta sürer, sonra söner. Bu süre içinde yeryuvarının bir yerinde taşma noktasına dek bir gerginlik birikmişse, burada bir deprem tetiklenme ile boşalabilir. O nedenle yeryuvarının bir yerinde 7'den büyük deprem olmuşsa ilk gelen hafta yakın depreme duyarlıdır. Büyük depremle avkulanan yer; şişme-büzülme, mekik ve burma olmak üzere 3 türlü özgür salınım gösterir.
Birkaç dakikalık salınım dönemi yüzeyden, yer içinde yaklaşık 400 kilometre derindeki Üst Manto'ya değin etkiler, 50-55 dakikalık dönemler ise tüm yerin ortası olan 6372 kilometre derinliğe değin etkiler. Salınımın dönemi yerin yoğunluğu ile esnekliğine bağlıdır. Dolayısıyla gelen 7 gün içinde büyüklüğü 5'ten 7'ye dek değişen artçı ya da odağa yakın depremler bizi bekliyor.''