Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurahman Yalçınkaya'nın Ak Parti'ye açtığı
kapatma davası Türk basınını da ikiye böldü.
Doğan Grubu gazeteleri ile
Cumhuriyet Gazetesi,
kapatma davasını destekleyen bir çizgi izlerken, diğer gazeteler davayı "
demokrasiye müdahale" olarak yorumladı.
Cumhuriyet Gazetesi, dün Yalçınkaya'nın kapatma davasını destekleyen "Amaç şeriat devleti" manşetiyle çıktı "Savcının gerekçeleri doğru" başlıklı ikinci haberiyle de kapatma davasının "meşru" olduğunu savundu.
Doğan Grubu'na bağlı
Hürriyet,
Milliyet,
Radikal ve gruba yeni katılan
Vatan gazeteleri kapatma davasını destekleyen haber ve yorumlarıyla dikkat çekti. Hürriyet, sürmanşete "Başbakan'a 61
suçlama" başlığıyla Başsavcı Yalçınkaya'nın hazırladığı
iddianameyi verdi. İddianamedeki suçlamaları ve
siyaset yasağı istenenlerin isim listesini veren gazetenin "Demokrasi
araç, amaç şeriat" başlığını kullanması dikkat çekti.
Gazetenin Başyazarı
Oktay Ekşi, yargıya intikal etmiş bir konuda görüş beyan etmenin karşısında olduğunu belirterek "Bize düşen yargının vereceği kararı beklemektir" diye yazdı. Genel Yayın Yönetmeni
Ertuğrul Özkök ise görüşünü "Bu bir hukuki süreçtir, hepimiz bunu saygıyla ve sessizce izlemeliyiz" diye ifade etti.
Milliyet Gazetesi , "İddianamede ağır suçlamalar" manşetini kullanarak Başsavcı Yalçınkaya'nın "AKP demokratik yolla şeriatı getiremezse cihad ilan edebileceği"sözlerini spota taşıdı Gazetenin köşe yazarlarından Ece Temelkuran'ın şu sözleri de dikkat çekiciydi: "
Türkiye hala bir hukuk devleti. Ve bir hukuk devletinde bir parti yüzde 46 oy alıyor diye istediğini yapamaz. Eğer yaparsa önce hukuk ve onunla birlikte demokrasi ortadan kalkar."
Radikal Gazetesi de Erdoğan'ın Siirt'te yaptığı konuşmada kullandığı "Kulakları vardır duymazlar, gözleri vardır görmezler, dilleri vardır gerçekleri söyleyemezler" sözlerini manşetten "Ayetle
cevap verdi" başlığıyla okuyucusuna sundu.
Vatan Gazetesi de "İşte kapatma iddianamesi" başlığıyla diğer Doğan grubu gazeteleriyle "uyum"lu bir çizgi izledi.
Ergenekon Operasyonu sırasında "sessizliği" ile dikkati çeken Akşam Gazetesi "nötr" bir tutum almaya çalıştı. Gazete "Güçleri yetmez" manşetinin yanında "Zehirli iddianame" başlığını kullanarak "denge" kurmaya çalıştı.
Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni
Serdar Turgut, "Derin devlet nerede" başlıklı yazısında Ak Parti'yi kapatma girişiminin Türkiye'de
derin devletin olmadığına işaret ettiğini yazdı. Turgut, devletlerin uzun vaadeli çıkarlarının korunması için derin devletin gerekli evrensel bir ihtiyaç olduğuna işaret etti.
DAVAYA KARŞI ÇIKTILAR
Star,Bugün,Vakit,Yeni
Şafak ve Zaman gazeteleri de haber ve yorumlarında kapatma davasını "Hukuk darbesi" olarak değerlendirip davayı yüzde 47 oyla işbaşına gelmiş bir partiye ve onun seçmenine saygısızlık olarak nitelediler.
Yeni Şafak, iddianameyi "Skandal" olara nitelerken, Erdoğan'ın Siirt'teki konuşmasından alıntı yaparak "Bunun utancını yaşayacaklar" dedi. Zaman,
hukukçu görüşlerine yer vererek kapatma davasına karşı tepkileri öne çıkarırken, Star da aynı biçimde iç ve dış tepkileri ön plana çıkardı.
Sabah gazetesi de "Vebali sizin" manşeti ve birinci sayfa tasarımıyla kapatma davasını eleştiren bir noktada durdu.
Birgün ile Evrensel gazeteleri ise dünkü manşetleriyle kapatma davasına karşı olduklarını duyururken, Başbakanı "Sıkıştığı zaman demokrat olmak"la eleştirdiler.