İstanbul Eczacı Odası'nın açtığı
dava üzerine
Danıştay,
karekod genelgesinin getirdiği, “1 Haziran'a kadar piyasada karekodsuz ilaç kalmayacak” ibaresini durdurdu. Genelgenin yönetmeliğe aykırı olduğu bildirildi.
31
Aralık olacak
Yönetmelikte, karekod
uygulaması için geçiş sürecinin 31 Aralık olduğu anımsatıldı. 6 ay önceye çekilen uygulama nedeniyle
İlaç ve
Eczacılık Genel Müdürlüğü'nden
savunma istendi.
Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü sürecin neden 1 Haziran'a çekildiği konusunda Danıştay'a bir ay içerisinde savunma verecek. Danıştay daha sonra davayı esastan karara bağlayacak. Davacı İstanbul Eczacı Odası, kararla ilgili 24 bin eczanede bulunan milyonlarca lira değerindeki geleceği belirsiz karekodsuz ilacın sağlık hizmetine sunulmasının sağlandığını açıkladı.
Yönetmeliğe uyulsun
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri
Özgür Özel,
mahkeme kararını olumlu bulduklarını belirterek, şunları söyledi: “Biz TEB olarak Bakanlık'tan ‘Madem yürütmeyi durdurma kararı verildi, o zaman yönetmelikte değişikliğe gidelim' gibi bir tavır istemiyoruz. Böyle bir endişemiz var. Biz sadece piyasada karekodsuz ürüne tamamıyla geçişin yönetmelikteki gibi 31 Aralık olmasını istiyoruz. Bu görüşümüzü
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a ile Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e de ilettik. Eczacılar olarak İlaç Takip Sistemi'ne karşı değiliz. Bu
sisteme geçilsin, ancak geçiş 1 Haziran olmasın. Aksaklıkların giderilebilmesi için yıl sonuna kadar
vakit gerekiyor. Böylece eczacı ve
hasta mağdur edilmemiş olur.”
Sahte ilacın önüne geçecek
TÜRKİYE'de 2007'den bu yana 6 kez ertelenen ilaçta karekod uygulaması, 16 Mayıs'ta resmen başladı. Ancak hata veren sistem, eczacıların işini zorlaştırdı.
Sağlık Bakanlığı,
sahte ilaç satışı ve dağıtımını engellemek, reçetede yazılan ürünlerin kontrolü için geliştirilen ilaç takip sistemini yürürlüğe koymuştu. İlacın tanınması için ambalajda “karekod” bulunması gerekiyordu.
Hürriyet