Alınan bilgiye göre, inşaat işçiliği yapan
Sabri Çurku'ya (30), yaklaşık 6 ay önce
böbrek yetmezliği teşhisi konuldu ve diyalize girmeye başladı.
Böbrek nakliyle sağlığına kavuşabileceğinin belirtilmesi üzerine Çurku'nun 6 kardeşi ile kayınvalidesi Güldane Canavar'a (51)
doku uyum
testleri uygulandı. Kayınvalidesi Güldane Canavar, test sonuçlarının olumlu çıkması üzerine böbreklerinden birini damadına bağışladı.
Kayınvalidesinin böbreğiyle hayata tutunan, 11 ve 8 yaşlarında 2 çocuk babası Çurku, sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu belirterek, ''Kardeşlerimin böbreği nakil için uygun bulunmadı. Rahatsızlığımdan haberdar olan kayınvalidem hemen
gönüllü oldu ve yapılan tetkiklerde doku uyumu olduğu belirlendi. Kayınvalidem hem kızını, hem böbreğini bana verdi, sağ olsun'' dedi.
Güldane Canavar da damadını çok sevdiğini, onun iyileşmesi için bir dakika bile düşünmeden
organ nakline razı olduğunu ifade ederek, ''Daha önce '
Anne ben
hasta olsam ve sadece senin böbreğin uysa verir misin?' demişti, ben de olumlu
cevap vermiştim. Sonra bu konuşma gerçek oldu ve ben de hiç çekinmeden böbreğimi damadıma verdim'' diye konuştu.
Organ naklini gerçekleştiren
Pamukkale Üniversitesi
Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağatay Aydın, böbrek yetmezliğinin önemli bir sorun olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de yaklaşık 65 bin kronik böbrek yetmezliği olan hasta bulunduğunu söyledi. Doç. Dr. Aydın, şu bilgileri verdi:
''Bunlardan 40 bin civarında kişi hemodiyaliz
tedavisi görüyor.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2015 yılında 100 bin civarında böbrek yetmezliği hastası olacağı tahmin ediliyor. Böbrek nakli, hastalara normale yakın bir hayat şansı veriyor. Ayrıca tedavi giderleri açısından da 3 kat daha
ekonomik. Buradaki en önemli sorun takılacak organ bulunması sorunu. Bunda da bizim milletimizin
ailevi bağları ön plana çıkıyor. Biz burada bunun güzel bir örneğini yaşadık. İyi aile bağları olan hastamıza kayınvalidesi böreğini bağışladı. Şu an hastamız gayet iyi. Denizli'de 75.
böbrek naklini gerçekleştirdik.''