Türkiye'ye yönelik bir operasyonun işaret fişeği
Saldırıyı Türkiye'ye yönelik operasyonun işareti olarak yorumlayan uzmanlar, ABD Senatosu'nda
Ermeni soykırım tasarısının gündemde olduğu bir dönemde yapılmasına dikkat çekiyor. Uzmanların
hain cinayetle ilgili görüşleri şöyle:
Eski MİT'çi Mahir Kaynak: Dink'in öldürülmesi ABD Kongresi'ne soykırım tasarısı sunan Ermenilerin işine gelecektir. Türkiye'ye yönelik bir operasyonun başlangıcı açısından çok isabetli seçilmiş bir
hedef.
İstihbarat Dairesi eski Başkanı Bülent Orakoğlu: Dink'in öldürülmesi yeni suikastların habercisi. Bu tür
cinayetler 2007 yılı başından itibaren bekleniyordu. Kaos çıkarmak birtakım güçlerin oyunudur.
Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer: Dink özellikle hedef seçildi. Kritik ve çok önemli bir olay. Dikkatleri Irak'tan başka bir yere çevirmek için düzenlenmiş olabilir.
Hukukçular Birliği Başkanı Avukat Kemal Kerinçsiz: 'Mel'un ve menfur bir saldırı, son derece üzüntü verici. Doğrudan insan hayatına yapılan üzüntü verici bir olay. Ne olursa olsun uç fikirler olsa bile, kabul edilebilir olmasa dahi fikirler tamamen o fikir mücadelesi ve hukuk mücadelesi içinde geçmelidir.
Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu: Bu cinayeti işleyenler başka şeylerin peşinde. Bu saldırıyı kabul etmemiz, onaylamamız mümkün değil. Kim yapmış olursa olsun; bir insanı, bir vatandaşımızı öldürenleri onaylamamız mümkün değil. Bunların amaçları farklı.
Gazeteci Perihan Mağden: Bu kadar vatanı seven bir insanın göz göre göre
kurban edilmesi bana dokunuyor. Birtakım güçler, Türkiye'yi karıştırmaya karar verdiler.
Gazeteci yazar Fehmi Koru: Türkiye açısından büyük kayıp. Tarihimizde bu tür siyasi cinayetler yaşandı. Bunların amacı Türkiye'yi istikrarsızlığa sürüklemek. Dink en uygun hedeflerden biriydi. Hem bir cemaat içindeydi hem de yurtdışında tanınan bir isimdi.
Gazeteci yazar Cengiz Çandar: Hrant Dink'in ismi gündemde değildi. Kendisiyle ilgili bir
tartışma da yoktu. Böyle bir zamanda öldürülmesi akla başka şeyler getiriyor.
Gazeteci yazar İsmet Berkan: Hrant iyi bir vatandaştı. Bu ülkede filmler tekrar tekrar gösteriliyor. Eğer çoğunluktan farklı düşünüyorsanız mahkemelere çıkarsınız,
protesto edilirsiniz. Bunun en kötü senaryosu ise ölümdür.
Ermeni Araştırma Vakfı Başkanı Ömer Lütem: Böyle şiddet hareketi ile
siyaset yapılmaz. Türkiye'yi güç durumda bırakmak için yapılmış olabilir. ABD'de Temsilciler Meclisi'ne sunulmakta olan karar tasarısı ile ilgili olabilir. Türkiye'nin imajına büyük zarar verecektir.
Ünlü hukukçu Kezban Hatemi: Hrant Dink öldürülmeden hemen önce bir
telefon alıp aşağı inmiş. Cinayetin ardından yakınları ile telefonla konuştum. Bana 'Telefonla konuşur konuşmaz bir şey söylemeden aşağı indi, olay bundan sonra oldu.' dediler. Cinayetin telefonla bağlantısı olduğuna inanıyorum. Zaman