CİHANERİ KURTARMA PLANI DEŞİFRE OLMUŞTU
Yargıtay 11.
Ceza Dairesi'nin
İlhan Cihaner'in 'görevi kötüye kullanmak'tan yargılandığı
davada verdiği karar hukukçuların tepkisine sebep oldu. Yargıtay'ın yetkisini aştığını aktaran hukukçular, CD'ler üzerinden verilmesi planlanan bir birleştirme kararının hukuk devletinin temellerini sarsacağını belirtiyor.
Erzincan Başsavcısı
İlhan Cihaner'i 'görevi ihmal'den yargılayan Yargıtay'ın, diğer dava dosyasını görmeden, CD'lere bakarak davaların birleştirilmesini görüşme kararına tepki yağıyor.
Erzurum'da 2.
Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın '
terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla görüldüğüne dikkat çeken hukukçular, 11. Ceza Dairesi'nin Anayasa'ya açıkça aykırı hareket ettiği konusunda birleşiyor. Yargıtay'ın yerel mahkemedeki bir davayı isteyemeyeceğinin altı çizilirken, söz konusu uygulamanın hukuk tarihinde örneğinin bulunmadığına vurgu yapılıyor. CD'lerin fotokopi sayılması sebebiyle bunlar üzerinden birleştirme yapılmasının ciddi sorunlar doğuracağına işaret ediliyor.
Hukukçular, işlem yapıldıktan sonra belgenin aslı ile fotokopisi arasında fark çıkması durumunda büyük sıkıntı yaşanacağına dikkat çekiyor. Daha önce iki Yargıtay üyesinin internete düşen ses kaydında 'Cihaner davalarının Yargıtay'da birleştirilip
tahliye edileceği' şeklindeki ses kayıtlarını hatırlatan
emekli Askeri
Hakim Faik Tarımcıoğlu ise skandal konuşma ile yapılanların örtüşmesinin kuşku oluşturduğunu söylüyor
Yargıtay 11. Ceza Dairesi, önceki gün gördüğü duruşmada Erzincan
Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde '
Ergenekon terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla yargılandığı dava dosyasına ilişkin ilginç bir karara
imza attı. Başkanlığını daha önce internete düşen ses kayıtlarıyla gündeme gelen
Ersan Ülker'in yaptığı 11. Ceza Dairesi, İlhan Cihaner ve
avukatı Turgut
Kazan'ın talebi doğrultusunda, ellerinde bulunan CD'leri inceledikten sonra, söz konusu dava ile Yargıtay'daki davanın birleştirilmesini değerlendirmeye karar verdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden gönderilen '
İrticayla Mücadele
Eylem Planı' davasının dosyasının da incelenmesine devam edilmesine karar verildiğini açıklayan
Ersan Ülker, her iki dava dosyası üzerindeki incelemeler tamamlandıktan sonra Yargıtay'daki dava dosyası ile Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava dosyasının birleştirilmesi yönündeki taleplerin karara bağlanmasına oybirliğiyle karar verildiğini söyledi.
Yargıtay'ın söz konusu kararı hukukçuların tepkisine sebep oldu. Emekli
Askerî Yargıç Faik Tarımcıoğlu, Yargıtay'ın kararının hukuki olmadığını söyledi. Tarımcıoğlu, "Yargıtay'ın müdahalesinde siyasi bir hava ve
koku var." ifadesini kullanıyor. Doç. Dr.
Mustafa Şentop ise "Yargıtay 11. Ceza Dairesi 'görevle ilgili' suçlarla ilgilidir. Oysa Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava 'terör örgütüne üye olmak suçu'. Dolayısıyla Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin davayı kendisinde birleştirmesi mümkün değildir." şeklinde konuşuyor.
Müşteki avukatı olan ve davaya müdahil olma talebinde bulunan Hatip Dursun, Yargıtay'ın CD'ler ile birleştirme kararı vermesinin hukuki olmadığını söylüyor. Daha önce Yargıtay'a dilekçe vererek, davanın 11. Ceza Dairesi'nden alınması talebinde bulunduklarını hatırlatan Dursun, Daire'nin aldığı kararların kendisini şaşırtmadığını söyledi. Daire'nin hukuki olmayan bir süreç içerisine girdiğini kaydeden Dursun, "Yargıtay Cihaner'in görevi ile ilgili konulara bakabilir. Eğer Cihaner iddia edilen terör örgütü üyeliği davasından
beraat ederse o zaman Yargıtay'a gidilir. Bu süreç işletilmeden doğrudan emrivakilerle hukuk işletilemez. Bazı güçlerin devreye girerek hukukun dışına çıkılmasına asla izin vermeyeceğiz. Yargıtay ısrarla hakkı olmadığı halde 'dosyayı bana gönderin ben bakacağım' diyor. Bu istek hukuki değildir." diyor.