Ceyhan Ziraat Odası Başkanı
Yavuz Tezcan da Türkiye'de üretilen
karpuzun yüzde 25'inin ilçede yetiştiğini ifade etti.
Adana'nın Ceyhan ilçesinde bu yıl 5.'si gerçekleştirilen, iki gün sürecek Ceyhan Karpuzu ve
Tarım Festivali renkli görüntülerle başladı.
Kaymakamlık, Ceyhan Belediyesi ile
Esnaf ve Kefalet Odası ve Ziraat Odası öncülüğünde düzenlenen
festival, tarihi Demirköprü'deki kortej yürüyüşüyle başladı.
Ceyhan
kaymakamlığı mehter takımı eşliğinde korteje katılanlar,
Atatürk Caddesi'ni takiben,
Kızılay Caddesi üzerinden
İnönü ve Orhan Ekinci Bulvarı'ndan festivalin yapılacağı
Namık Kemal Mahallesi konser alanına geldi. Festivalde, karpuza çeşitli desenler veren ustaların hünerleri dikkat çekti.
Burada bir konuşma yapan Kaymakam Gürbüz Karakuş, Ceyhan'ın ismi ile özdeş olan Ceyhan karpuzunun
ülke sınırlarını aşan bir şöhrete sahip olduğunu söyledi. Şenliğin, tanıtmaktan öte karpuzun imajını korumasıyla ilgili olduğunu kaydeden Karakuş, "Yani karpuzumuza bizim dışımızda sahip çıkanlar var. Ülkenin başka yerinde üretilen karpuz piyasalara Ceyhan Karpuzu olarak sunuluyor. Yani karpuzumuzun şöhretine gölge düşürenler var. Bu çabaları boşa çıkarmamız lazım." diye konuştu.
Ceyhan kapuzunu
tescilletmek gerektiğini vurgulayan Karakuş, şunları kaydetti: "Ceyhan karpuzu bir markadır. Bunun patentini almamız gerekiyor. Bunu da acilen yapmamız şart oldu. Bu şekilde karpuzumuzun imajını, tadını ve lezzetini korumuş olacağız. Onun için hep birlikte çiftçilerimizi bu konuda bilgilendirecek karpuz
üretimi hakkında konferanslar verilmesi şart."
Belediye Başkanı
Hüseyin Sözlü ise Ceyhan'ın bereketli toprakları ile ülkenin önemli bir tarım merkezi olduğunu vurguladı. Festivalin yapılmasındaki amacının, çiftçinin emeğine saygıdan kaynaklandığını belirten Sözlü, "Aynı zamanda bu yapılan faaliyet, emeğin yüceltilmesidir. Biz buradan böyle bir sonuç çıkarıyoruz. İlçemiz karpuz üretiminde Türkiye'nin en büyük merkezi durumunda. Ceyhan karpuzu, lezzet ve damak tadı açısından ülkede en çok beğenilen karpuzdur. Onun için çok rağbet görüyor." şeklinde konuştu.
Bazen ticari kaygılarla üretim yapan çiftçiler karpuzu
erken hasat ettiklerinde arzu edilmeyen sonuçların ortaya çıktığını kaydeden Sözlü, "Bu da karpuzumuza haksız bir eleştiriye sebep oluyor. Biyolojik manada yetişen bitkilerin yetişme dönemindeki olgunlaşma zamanını beklememiz şart. Yoksa karpuzdan iyi bir lezzet alamayız. Ceyhan karpuzu, zamanında hasat yapıldığında ise lezzet bakımından dünyanın en lezzetli karpuzu olur." diye konuştu.
Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan da Türkiye'de üretilen tüm ürünlerde, tarım ekonomisi olarak en yukarıdaki ilçenin Ceyhan olduğunu kaydetti. Geleneksel hale gelen Ceyhan Karpuz Festivali'nin çok önemli olduğunu anlatan Tezcan, "Çünkü bir ürünün uluslararası olması için, o ürünün bulunmuş olduğu ülkede önemli bir yüzdeyle üretilmesi gerekiyor. Türkiye'de üretilen karpuzun yüzde 25 'i burada yetişiyor." dedi.
Konuşmaların ardından, sahneye çıkan Türkiye'nin tanınmış
halk ozanlarından
Hilmi Şahballı, türküleriyle izleyicilerin beğenisini aldı.