Final törenine katılan
Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Şükrü
Haluk Akalın," Böylesine büyük bir organizasyonda yer almaktan gurur ve onur duyuyorum." Dedi.
Başkent Ulan-Batur'daki
Moğolistan Kültür ve
Çocuk Sarayı'nda gerçekleşen
olimpiyatların
finaline
Türkiye'nin Moğolistan Büyükelçisi Ahmet Asım Arar, TDK Başkanı Şükrü Akalın,
Milli Eğitim Bakanlığı
Mali ve İdari İşler Daire Başkanı Yusuf Esener ve öğrenci aileleri katıldı.
Finalde, Yadigar Eğitim Kurumu'na bağlı
Türk okullarında okuyan öğrenciler kıyasıya yarıştı. Birbirinden ilginç gösterilerin sahne aldığı yarışma
İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Öğrenciler finalde;
şarkı, şiir, güzel konuşma, yazma, dil bilgisi, özel beceri, sunum ve
okuma olmak üzere 8 ayrı dalda yarıştı. Kıyasıya yarışan 23 öğrencinin arasından 8'i 8.
Türkçe olimpiyatlarına katılma hakkı kazandı. Abdurahim Karakoç'un "
Anadolu Sevgisi" şiirini okuyan öğrenci göz yaşlarına hakim olamazken, "
Ayna" grubunun "Çatımın Şekeri" şarkısını seslendiren Bilgun Erdenedalay salondakilere eğlenceli anlar yaşattı. Yöresel kıyafetleriyle sahneye çıkan öğrencilerin okuduğu şiir ve şarkılar jüri üyelerin beğenisi topladı.
Yarışmada, öğrencilere Türkçe eğitimi veren hocaların yöresel kıyafetlerle Moğolca şarkı söylemesi izleyicilerden büyük alkış aldı.
ÇAYIMIN ŞEKERİ BİRİNCİ OLDU
Şarkı dalında "Çayımın Şekeri" adlı eseriyle yarışan Bilgun Erdenedalay birinci oldu. Yarışmada dereceye giren öğrencilerin ödüllerini jüri üyesi Büyükelçi Ahmet Asım Arar ve TDK Başkanı Akalın verdi.
Finallerin ardından kürsüye çıkan Büyükelçi Ahmet Asım Arar, bir kez daha Türkçe olimpiyat finallerinde olmaktan mutlu olduğunu söyledi. Arar, dünyada en kıymetli şeyin lisanlar arasında dostluk olduğunu ifade ederek, "Bu dostluğun temelinde de konuşmak, kendisini ifade etmek ve anlamak yatıyor. Dolaysıyla dostluğun temelinde dil var. Birbirimizi anlamamızın farklılıklarımızı kabul etmemizin, birlikte dostluk ve istikrar içinde yaşamamızın temelinde dili konuşmak, dil vasıtasıyla anlamak yatıyor. Moğol gençlerin Türkçe konuşmasına
tanık olmak, Türkiye ile Moğolistan arasındaki insan köprüsünün ne kadar sağlam ve umut vadeden bir şekilde devam ettiğini gösteriyor." dedi.
TDK'DAN YARIŞMAYA TAM NOT
TDK Başkanı Akalın ise konuşmasında, "Bu topraklar, Moğol dilinin, Moğol kültürünün yeşerdiği ve yaygınlaştırdığı topraklar olmakla birlikte, Türk yazı dilinin de başlanıcını ortaya çıkaran Orhun yazıtların bulunduğu verimli topraklardır." Dedi . Aradan yüz yıllar geçtikten sonra yine bu topraklarda Türkçenin konuşma dili olarak yer almasının sevindirici olduğunu kaydeden Akalın, "Öğrenciler Türkçe şiir ve şarkılar okuyor. Moğol-Türk kardeşliğinde yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu görüyorum. Türk okulları, Moğol gençlerine Türkçeciyi öğreterek, Türk kültürünü yakından tanımalarına vesile oluyor. Aramızdaki dostluk ve kardeşlik bağlarını daha da geliştirildiğine tanık oluyorum." şeklinde konuştu
Moğolistan'da Yadigar Eğitim Kurumu'na bağlı dört
Türk okulu bulunuyor. Binden fazla Moğol öğrencinin eğitim gördüğü bu okullarda 60 Türk öğretmen görev yapıyor.
(CİHAN)