Kimsenin suçunu ört bas etmek gibi bir görevinin bulunmadığını belirten Çiçek, "Kimsenin hukuksuzluğunu, kimsenin haksızlığını, kimsenin iddia edilen bir suçu varsa bunu ört bas etmek gibi bir görevim yok. Hayatım boyunca bunu yapmamaya gayret ettim. Yaptığımız işin sonuna gelmişiz. Kimsenin hukuksuzluğunu örtbas etmek gibi hukuku kullanmak gibi ne niyetim olur, ne çabam olur." diye konuştu.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dün yapılan olağanüstü toplantıda yaşanan tartışmaları değerlendirmek ve hakkındaki eleştirilere yanıt vermek için Meclis’te basın toplantısı düzenledi.
Gelen yazıların dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgisi olmadığını belirten Çiçek, “Cumhuriyet savcılıklarından ilk defa önümüze Meclis soruşturmasına dayanak teşkil edecek yazı geldi. Bu gelen yazı dört eski bakanın dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili değildir. Meclis’te şuan binin üzerinde dokunulmazlıkları kaldırılsın diye fezlekeler var. Bu karıştırılıyor. Bu farklı o farklı. Orada soruşturma yetkisi Cumhuriyet savcısındadır. Soruşturmayı yürütürken bazı milletvekillerinin de bu işten ilgisi olduğundan bahisle, ‘dokunulmazlığını kaldırın ben soruşturmaya kaldığım yerden devam edeceğim’ diyor. Meclis ya kaldırır ya dönem sonuna bırakır. Yazılar dört eski bakanla ilgili. Dokunulmazlığın kaldırılması ile ilgili değil. Bu anayasanın 100. maddesine göre TBMM’nin yetkisindedir." diye konuştu.
Hukukçuların görüşlerine başvurduklarını anlatan Çiçek, "Ben Meclis Başkanı olarak burada hukuka uymak mecburiyetindeyim. Kimsenin hukuksuzluğunu kimsenin haksızlığını kimsenin iddia edilen bir suçu varsa bunu ört bas etmek gibi bir görevim yok. Hayatım boyunca bunu yapmamaya gayret ettim. Yaptığımız işin sonuna gelmişiz. Kimsenin hukuksuzluğunu örtbas etmek gibi hukuku kullanmak gibi ne niyetim olur, ne çabam olur. Bunun kamuoyu tarafından bilinmesi lazım. Hukuku el birliği ile ortaya koyup hukuku koyanlar ona uymazsa o zaman başımız derde girdiğinde, hukuk nerede, hakim nerede, hukukun üstünlüğü nerede gibi sızlanmaları bugünlerde sıkça yaşıyoruz. Biz burada soruşturmanın gizliliğini dikkate alarak böyle bir yola başvurmak durumunda kaldık." şeklinde konuştu.
MHP’nin tutuklu milletvekili Engin Alan için düzenleme yapılması gerektiğini belirten Çiçek, "Şimdi daha rahatsız edici bir durum var. Bir müspet iş yapalım. Şimdi tutuklu milletvekili kalmadı. Bir milletvekili arkadaşımız hükmü kesinleştiği için içerde. Ama aynı durumda olan bir başka milletvekili dışarıda. Onun da hükmü kesinleşti. Bunu hukuken nereye koyacağız. Gelin şunu beyanat vermek yerine bir düzenleme ile ortadan kaldıralım. Sayın Alan içeriden feryat ediyor. Yapılması gereken içerdekinin dışarıya çıkarılması. Bu çarpıklığı gidermek yasama organının görevi." şeklinde konuştu.
CİHAN