"Bu zamana kadar kıldığımız namazların hesabını kim verecek?" diyen vatandaşlar,
müftülük yetkililerini sorumlu tuttu. Hatanın fark edilmesinin ardından cami içinde yapılan
düzenleme ile
kıble yönü düzeltildi. Müftülük yetkilileri ise, "Ameller niyetlere göredir. Önceki namazlara halel gelmez." dedi.
Battal
Gazi Mahallesi'ndeki Hasan Hüseyin
Camii'nin cemaati bayramdan önceki
Cuma namazında gelen haber ile şaşkına döndü. Kendilerine gelen bir uyarıyı değerlendiren
Sultanbeyli Müftülüğü, kıblenin kontrolü için camiye
teknik ekip yolladı.
Teknoloji destekli yapılan kontrollerde kıblenin yaklaşık 50 derece hatalı ortaya çıktı. Bunun üzerine
Cuma namazı öncesi namaz yönünün kıbleye göre uyarlanması için acilen değişiklik yapıldı. Halıların üzerine bant şeritler çekilerek namaz yönü 'Kıble'ye göre uyarlandı. Cuma namazı için camiye gelen cemaat, camideki yapılan değişikliğin anlamını ilk başta çözemedi. Yaklaşık 5 yıldır devam eden hatayı cemaate Sultanbeyli Müftüsü Osman
Arslan açıkladı. Cuma namazı için hutbeye çıkan Müftü yapılan incelemelerde caminin kıblesinin yaklaşık 50 derece hatalı olduğunu tespit ettiklerini cemaate bildirdi.
Gelen haber cami cemaatini hem şaşkına çevirdi, hem de kızdırdı. Kıblenin yakın zaman öncesine kadar farklı olduğunu belirten vatandaşlar, açıklamanın ardından caminin içine bantlar çekilerek kıblenin yönünün değiştirildiğini söyledi.
Caminin yapımı sırasında incelendiğini ve kıblede az bir sapma olduğunun söylediğini belirten vatandaşlar, yapılan son incelemede ise durumun çok farklı olduğunu ortaya çıktığını ifade etti. Cami cemaati, "Burada bir
arkadaş ölçüm yapmış. Müftü geldi buraya.
Uydu bağlantılı bir
telefon koydu. Çapı düzelttiği zaman ezan okunuyordu, çapı çevirdiği zaman kapanıyordu. Baktık ki bayağı bir yanlışlık var." dedi.
Müftünün hatanın kendisinden önceki dönemden kaynaklandığını söylediğini aktaran vatandaşlar, şimdiye kadar kıldıkları namazlarla ilgili, "Bu kadar zamandır yanlış kılıyoruz. Biz imama uyduk.
İmam 'Allahuekber' dedi, biz de 'Allahuekber' dedik." diye konuştu.
Sadece cami cemaatinin değil, kıblesini camiye göre ayarlayan evlerdeki vatandaşların da namazlarını yıllardın yanlış kıbleye göre kıldıklarını aktaran vatandaşlar, "Bu işin vebali ve günahı kıldıranda ve buranın sorumlusundadır. Bizde bir şey yok." ifadesini kullandı.
Hasan Hüseyin Camii Derneği Başkanı Hasan Genç de, cami imamına tepki gösterdi. Caminin halılara yerleştirilirken imamı kıblenin yanlış olduğu konusunda uyardıklarını ileri süren Genç, "Biz halıları kestik kıbleye doğru yapacaktık. Bize 'Yok ben danıştım müftülere 'sorun yok' dediler' dedi. Şimdi nasıl oldu. Günahını kim çekecek. " ifadesini kullandı.
Konuyla ilgili bilgisine başvurulan Sultanbeyli Müftülüğü yetkilileri, hatanın daha önce de bilgileri dahilinde olduğunu ancak bu boyutta olduğunu bilmediklerini söyledi. Hatanın boyutunun bir vatandaşın çalıştığı iş yerinin kıblesini camiye göre tespit etmek istediğinde ortaya çıktığını ifade eden yetkililer, "Sapma olduğunu biliyorduk ama namaz olmayacak kadar olduğunu bilmiyorduk. Fark edilir edilmez cami içinde yapılan düzenleme ile namaz yönünün kıbleye göre ayarlandı." şeklinde konuştu.
Sultanbeyli'nde cami inşaatlarının büyük bir çoğunluğunun müftülüğe danışılmadan yapıldığını söyleyen yetkililer, kıble hatasının bu durumdan kaynaklandığını öne sürdü. Yetkililer, vatandaşların yönelttiği, "Daha önceki namazlarımız ne olacak?" sorusuna, "Ameller niyetlere göredir. Önceki namazlarına halel gelmez." cevabını verdi.