Cihan Haber Ajansı (Cihan), Sabah ve Takvim gazetelerinde seçimlerle ilgili yer alan ‘Kaos ajansı’, ‘AA: Cihan verilerimizi çaldı’, ‘Hırsız haber ajansı’ başlıklı haberleri yargıya taşıdı. Ajans avukatları, ‘iftira ve karalama amaçlı’ olarak nitelendirdikleri haberlerle haksız rekabet suçu işlendiğini belirtti.
Avukat Hasan Günaydın imzasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen şikayet dilekçesinde, 1992 yılından itibaren faaliyet gösteren Cihan’ın özellikle 2002 yılından bu yana seçim sonuçlarını en doğru ve tarafsız bir şekilde duyuran ajansı olduğu hatırlatıldı. Dilekçede, 8 Ağustos’ta www.takvim.com.tr internet sitesinde ‘Kaos ajansı’, 14 Ağustos tarihinde Takvim gazetesinin 12. sayfasında ve www.takvim.com.tr internet sitesinde ‘AA: Cihan, verilerimizi yürüttü’, Sabah gazetesinin 20. sayfasında ve www.sabah.com.tr internet sitesinde ‘AA: Cihan seçim verilerimizi çaldı’ ve ‘www.takvim.com.tr internet sitesinin ana sayfasında ‘Gülen örgütü medyasından bir skandal daha! Hırsız haber ajansı’ başlığıyla yayınlanan haberlere yer verildi.
‘HAKSIZ REKABET SUÇU İŞLENMİŞTİR’
Suç duyurusu dilekçesinde şu görüşlere yer verildi: “Bu yayınlarda Cihan, ‘veri hırsızlığı’ ile itham edilmiş ve tamamen mesnetsiz ve gerçek dışı olan bu içerik, kötü niyetli bir biçimde sanki Anadolu Ajansı’nın bir açıklaması gibi sunulmuştur. Kaldı ki Anadolu Ajansı’nın böyle bir açıklaması olmadığı halde şikayete konu yayınlar, bir devlet kurumu olan Anadolu Ajansı’nın açıklaması gibi sunulmuş, yayınlarda AA logosu kullanılmış, böylece bu ajansın itibarı kullanılarak yalan habere inandırıcılık kazandırılmak istenmiştir. Böylece Cihan’ın marka değerini düşürücü, ajans ve yöneticilerinin ticari itibarını ve iktisadi faaliyetlerini zedeleyici, haksız rekabete neden olacak asılsız isnatlar ileri sürülmüş, iftiralarla ajansa zarar verilmiş, haksız rekabet suçu işlenmiştir.”
Şikayete konu yayınlarda ‘örgüt medyası’, ‘hırsız haber ajansı’, ‘…skandal’, ‘…çaldı’, ‘…yürüttü’, ‘…sonuç aşırma şaibesi’ gibi tahkir ve tezyif edici, suç isnat edici kelimelerle ithamda bulunulduğunu belirtildiği dilekçede, “Bu yolla müvekkil şirketin alanındaki itibar ve saygınlığı yok edilmek istenmiştir. Şikayete konu yayında Cihan’ın itibarı ve Dünya çapındaki marka değeri ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. Hukuka aykırı, mesnetsiz iddialarla müvekkilim yıpratılmış, kamuoyunda ajans hakkında olumsuz bir algı inşa edilmiştir.” denildi.
‘CİHAN’IN, EN GÜVENİLİR SEÇİM SONUCUNU VERDİĞİ TESCİLLENMİŞTİR’
Cihan Haber Ajansı’nın gerek 30 Mart yerel, gerekse 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ‘çarpıtılmış verilerle kamuoyunu aldattığı’ yönündeki yayınların tamamen gerçek dışı olduğunun belirtildiği dilekçede, “Nitekim, şikayet tarihi itibarıyla müvekkil şirketin sadece ve sadece en güvenilir seçim sonuçlarını hızlı şekilde aktararak görevini layıkıyla yapmaktan başka bir amaç ve faaliyetinin olmadığı görülmüştür. İddia edildiği gibi bir yanıltma/aldatma durumu ortaya çıkmamıştır.” ifadelerine yer verildi.
Türk Ticaret Kanunu (TTK) 62. Madde gereğince şüpheli kuruluşların cezalandırılması istenen dilekçede, “Herhangi bir uzlaşma talebimiz olmadığı gibi, şüpheli tarafından yapılacak uzlaşma taleplerini de kabul etmediğimizi şimdiden makamınıza arz ederiz.” denildi.