Orgeneral Büyükanıt, Makedonya Savunma Bakanı Bakanı Lazar Elenovski ile görüşmesinin ardından basın mensuplarına gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'tan 'Ergenekon' açıklaması
Orgeneral Büyükanıt, türban yasağı konusundaki yasal düzenleme hazırlığı ile ilgili olarak, şunları söyledi:
''Biliyorum, dışarda on naklen yayın arabası var. Siz benden bir şeyler bekliyorsunuz. Şunu söyleyeyim: Gündemimizde olan bir türban konusu var. Bu konuda basın organlarında çıkıyor 'Asker ne düşünüyor' diye. Şunu ifade edeyim, Türk toplumunun bütün katmanlarında bu konuda askerin düşüncesini bilmeyen yok. Bir şey söylememiz malumun ilanından ileri gitmez. Onun için bu konuda herhangi bir şey söylemek istemiyorum.''
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Balkanlar'da güvenlik bağlamında en önemli sorunun şu anda Kosova olduğunu belirterek, ''Güvenliği tehdit edecek bir askeri harekat bütün bölgeye tesir eder ve diğer ülkelerde de sıkıntılara yol açar'' dedi.
Makedonya Cumhuriyeti Savunma Bakanı Lazar Elenovski, Orgeneral Büyükanıt'ı, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda ziyaret etti.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, bugün dost ve kardeş ülke Makedonya'nın Savunma Bakanı Elenovski'yi Karargahta ağırladıklarını belirterek, ''Bu ağırlamanın basın önünde olmasının bir önemli nedeni var. Makedonya'ya verdiğimiz önemi vurgulamak. Bunu özellikle güvenlik bağlamında olmak üzere Türk toplumuyla paylaşmak ve Sayın savunma bakanının da Türk toplumuyla paylaşmasını temin etmektir. Bu nedenle bu şekilde bir toplantıyı düzenliyoruz'' diye konuştu.
Makedonya bağımsızlığını kazandıktan sonra ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu anımsatan Orgeneral Büyükanıt, bu tanımanın bir özelliğinin de anayasal biçimde tanıyan ilk ülkenin Türkiye olması ve Makedonya'ya açılan ilk büyükelçiliğin de yine Türkiye tarafından açılması olduğunu söyledi. Orgeneral Büyükanıt, iki ülkenin uzun yıllar geçmişte beraber olduğunu ve çok ortak noktasının bulunduğunu anlattı.
Orgeneral Büyükanıt, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Dolayısıyla, bir yanda Balkanlar'ın güvenlik açısından huzur ve barış ortamı, bir Balkan ülkesi olan Makedonya'nın huzur ve refah içinde yaşaması, bizim en büyük arzumuz olmuştur. Balkanlar, bilindiği gibi, Avrupa coğrafyasının çok hassas bir bölgesidir. Yakın geçmişte maalesef acı hatıralar yaşamıştır. Bunların tekrar yaşanmaması için tüm Balkan ülkelerinin huzur ve güvenlik içinde yaşamaları lazımdır. Balkanlar tek bir vücut gibidir. Balkanlar'ın herhangi bir yerinde meydana gelen kriz ya da güvenlik sorunu bütün Balkanlar'a tesir eder.''
Madekondya Savunma Bakanı Elenovski de Türkiye'de bulunmaktan ve Genelkurmay Karargahı'nı ziyaret etmekten duyduğu mutluluğu ifade ederek, iki ülke ve iki halk arasında tarihten gelen bağlar bulunduğunu, uygarlığın verdiği bütün değerlerin ortaklaşa paylaşıldığını anlattı.
''Orgeneral Büyükanıt'ın belirttiği gibi Türkiye'nin Makedonya'yı ilk tanıyan ülke olduğunu'' vurgulayan Elenovski, ''Çok teşekkür etmek istiyorum. Balkanlar'da barış ve huzurun sağlanması bizim için de çok önemlidir. Dolayısıyla bu aşamada bazı etkinlikler de yürütülüyor. Önümüzdeki günlerde düzenlenecek NATO Zirvesi bizim için çok önemlidir. Özel önem taşıyan bir zirvedir'' dedi.
Arnavutluk ve Hırvatistan ile birlikte davetiye beklediklerini ifade eden Elenovski, Türkiye Cumhuriyeti'nin bu bağlamda kendilerine verdiği desteğin çok önemli olduğunu dile getirdi. Elenovski, ''Bölgede bizim arzuladığımız tek şey varsa o da barış ve huzurdur. Ancak bu şekilde entegrasyon sürecine aktif bir şekilde katılmış olabileceğiz. Büyük Önder Atatürk'ün dediği gibi 'Yurtta Sulh, Dünyada Sulh' diyoruz'' şeklinde konuştu.
MAKEDONYA'NIN NATO'YA ÜYELİĞİ
Orgeneral Büyükanıt da Elenovski'nin sözleri üzerine, her şeyden önce asker olarak Makedonya ile askeri ilişkilerin fevkalade iyi düzeyde bulunduğuna işaret etti.
''Makedonya Genelkurmay Başkanı ile askerliğin dışında bir kardeşiz biz'' diyen Büyükanıt, bütün NATO toplantılarında Makedonya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Miroslav Stoyanovski'yi gördüğü zaman kardeşini görmüş gibi sarıldığını belirtti.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, şunları söyledi:
''Tabii, Makedonya'nın diğer Balkan ülkeleri gibi gerek Avrupa'da, gerek Avrupa Atlantik kuruluşlarında gereken yeri alması bizim en büyük arzumuzdur. Umarım, en kısa zamanda, Makedonya NATO üyesi olabilir. Çünkü ortak bir savunma örgütü olan NATO, Makedonya, Arnavutluk, Bosna gibi Avrupa'nın ayrılmaz parçalarından ayrı olması düşünülemez.
Tabii, Balkanlar'da şu anda güvenlik bağlamında en önemli sorun Kosova'dır. Taraflar arasında yapılan görüşmeler şu ana kadar bir sonuç vermemiştir. Güvenliği tehdit edecek bir askeri harekat bütün bölgeye tesir eder ve diğer ülkelerde de sıkıntılara yol açar. Umarım, Kosova'daki bu sorun barışçıl yollarla çözülür. Bu sürece Türkiye'nin olduğu gibi Balkan ülkelerinin tamamının da olumlu katkıları gerekir.''
Orgeneral Büyükanıt, geçen yıl Nisan ayında, ilk defa 9 Balkan ülkesinin genelkurmay başkanının bir araya geldiğini hatırlatarak, yeni bir forum oluşturulduğunu, bunun oluşturulmasında Türkiye'nin de çok büyük katkıda bulunduğunu anlattı. Bu forumun amacının, Balkan ülkeleri açısından güvenlik bağlamındaki sorunları masaya koyup tartışmak, ortak çözümler bulmak, askeri alanda ülkeler arasında daha sıkı işbirliği nasıl yapılabilir, bunlara çözümler bulmak olduğunu ifade eden Büyükanıt, geçen yılki toplantıda bu mekanizmanın sürekliliği yönünde bir karar alındığını; bu yıl Balkan ülkeleri genelkurmay başkanları toplantısının da temmuz ayında Türkiye'de yapılacağını söyledi. Bu toplantıda detaylı konuların görüşüleceğini ifade eden Büyükanıt, önemli olanın müşterek bir anlayışın ortaya çıkması olduğunu, insanlar ve kurumlar birbirini ne kadar iyi tanırlarsa işbirliğinin de o kadar gelişeceğini vurguladı. Orgeneral Büyükanıt, bu yı yapılacak toplantının bu açıdan son derece yararlı geçeceğini düşündüğünü belirtti.
MAKEDONYALI KOMUTANDAN YARALI ASKERLERE KAN BAĞIŞI
Geçen yıl 30 Ekim - 2 Kasım arasında Makedonya heyetinin Genelkurmay Başkan Yardımcısı Adil Gazanfer başkanlığında Türkiye'ye geldiğini, programında olmamasına rağmen kendi istekleriyle terör örgütü PKK/Kongra-Gel'in saldırılarında yaralanmış askerleri GATA'da ziyaret ettiklerini anlattı. Orgeneral Büyükanıt, ''Gittiler onlara kan verdiler. Bu iki ülke arasında sembolik olmaktan öte anlam taşımaktadır. Bu beni çok duygulandırdı. Bu bir örnektir'' dedi.
Askeri eğitim ve işbirliği konularında yakın ilişkiler bulunduğunu belirten Orgeneral Büyükanıt, şu anda 13 Makedon askeri personelinin Türkiye'de eğitim gördüğünü, bugüne kadar 346 askeri personelin Barış İçin Ortaklık Okulunda, Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi'nde 61 Makedon personelin de eğitim gördüğünü 375 personele ise Makedonya'da eğitim timlerince özel kuvvet eğitimi verildiğini anlattı. Orgeneral Büyükanıt, Türkiye'nin NATO çerçevesinde ve milli olarak düzenlediği tatbikatlara Makedonyalı gözlemcilerin her zaman davet edildiğini ifade ederek, bunun ilişkileri çok daha iyiye götürdüğünü söyledi.
Türk halkının Makedonya'ya bakışının çok farklı olduğunu, şu anda Türkiye'de en çok seyredilen dizilerden birinin orada çekildiğini vurgulayan Orgeneral Büyükanıt, bunun iki üleke arasındaki sıcak ilişkilerin bir göstergesi olduğunu belirtti.
SAVUNMA SANAYİ
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, iki ülke arasındaki savunma sanayi ilişkilerine de değinerek, son yıllarda çok olumlu ilişkiler geliştiğini, bunun direk bir para kazanma meselesi olmadığını, önemli olanın Makedonya Silahlı Kuvvetleri'nin NATO standardına yükseltilmesi olduğunu bildirdi. Savunma sanayinde Türkiye'nin çok büyük gelişme kaydettiğini belirten Büyükanıt, bu kazanılan imkanların Makedonya Silahlı Kuvvetleri ile paylaşmanın, Makedonya Silahlı Kuvvetleri'ni güçlendirmenin kendilerini son derece memnun ettiğini söyledi.
Hava savunma sistemi kontrol mekanizmasını da müşterek bir çalışmayla Makedonya Silahlı Kuvvetleri'ne kazandırabilmeyi umduklarını ifade eden Büyükanıt, ''Makedonya'yı para kazanılacak bir yer olarak kesinlikle görmeyiz. Amacımız Makedonya Silahlı Kuvvetleri'nin güçlü olması. Güçlü bir silahlı kuvvetler yalnız savaş yapmak için yoktur. Caydırıcı bir silahlı kuvvetler aynı zamanda da barışın teminatıdır. Maalesef, sorunlu coğrafyalarda yaşayan ülkeler güçlü silahlı kuvvetlere sahip olmak zorundadır'' diye konuştu.
Konuk Bakan Elenovski de ortak duyguları paylaşmanın kendileri için mutluluk verici bir durum olduğunu belirterek, ''Ben kendimi Türkiye'de kendi memleketimdeymiş gibi hissediyorum'' dedi.
Orgeneral Büyükanıt da ''Bu senenin ilk yarısı içerisinde, daha tarihi kesin değil mutlaka Makedonya'yı ziyaret edeceğim. Yalnız Makedonya'yı değil, ülkeler birbirine çok yakın Balkan ülkelerine bir tur yapacağım. Bu arada Makedonya'da olmaktan da çok mutlu olacağım. Onu şimdiden çok iyi biliyorum'' karşılığını verdi.
Makedonya Savunma Bakanı Elenovski de bunu duyduğuna çok mutlu olduğunu belirterek, ''Umarım aynı misafirperverliği Makedonya'da size sunarız. Türk misafirperverliği dünyada duyulmuştur. Bunu nasıl aşacağız bilemiyorum'' diye konuştu.
Orgeneral Büyükanıt, ''iki ülke arasındaki benzerliklerin çok fazla olduğunu, daha doğrusu farklılıkların bulunmadığını'' ifade etti. Birkaç ay önce İtalya'ya giderken, Makedonya'nın da dahil olduğu bir çok Balkan ülkesinin üstünden uçakla geçtiklerini belirten Orgeneral Büyükanıt, bu ülkelerin içinde bulunduğu uçağa öncelik vermesi dolayısıyla İtalya'ya planlanandan yarım saat önce ulaştıklarını, protokol hatası yapmamak için yarım saat Roma'nın üzerinde dolaşarak zaman geçirdiklerini anlattı.
''KOSOVA İLE SINIRLI KALMAZ''
Konuk Bakan Elenovski de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kendilerine verdiği desteğin çok büyük olduğunu, askeri alandaki işbirliğinin çok yüksek seviyede geliştiğini belirtti. Bu desteğin mali destek alanında da devam ettiğini ve şu anda yıllık 20 milyon dolarlık bir yardımın söz konusu olduğunu ifade eden Elenovski, Türkiye'den askeri desteğin hibe olarak gelmeye devam ettiğini söyledi.
Makedonya Silahlı Kuvvetleri'nin eğitimi konusunda da desteğin sürdüğünü belirten Elenovski, şu anda heyetlerinde bulunan bir generalin de daha önce Türkiye'de eğitim görmesini buna örnek olarak gösterdi. Elenovski, bu desteğin kendileri için çok önemli olduğunu belirtti.
Orgeneral Büyükanıt da Türkiye'nin ihtiyaçların karşılanması konusunda elinden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğini vurguladı.
Elenovski, bölgesel konularla ilgili olarak görüşlerini açıklarken, Kosova sorununun çözümlenmesi için Kosova halkının demokrasi değerlerini geliştirmesi gerektiğini, bu yöndeki bir planı desteklediklerini anlattı. Bu modelin Makedonya modeline benzediğini, çünkü Makedonya'da çok kültürlü bir yapının bulunduğunu dile getirdi. Kosova konusunda Türkiye ile benzer duygular taşıdıklarını anlatan Elenovski, şu anda Kosova'daki statükonun bir an önce çözüme kavuşmasını arzuladıklarını, savaş yerine barışçıl yöntemlerle çözüm istediklerini söyledi.
Orgeneral Büyükanıt'ın ''Böyle bir şey çıkarsa Kosova ile sınırlı kalmaz'' sözleri üzerine Elenovski, ''Bazı olaylar çıkabilir onları bekliyoruz, ama daha geniş bir alana yayılmasını kesinlikle beklemiyoruz'' dedi.
Elenovski, 2008'de amaçlarından birinin Kosova sorununun çözüme kavuşması, Makedonya, Arnavutluk ve Hırvatistan'ın NATO'ya kabul edilmesi olduğunu da sözlerine ekledi.
AA