İstanbul'un bir zamanlar kötü kokusuyla anılan 'Altın Boynuz'u Haliç'in kentsel dönüşüm süreciyle birlikte büyük şirketlerin ilgi odağına girmesi, özellikle Hasköy'de gayrimenkul fiyatlarının yüzde 300'lere varan oranlarda artmasına yol açtı.
Hilton, Amplio gibi büyük şirketlerin, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve AK Parti İstanbul İl Binası'nın bulunduğu, büyük gayrimenkul firmalarının projelerinin yükseldiği Haliç'e geçen yıl ekim ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle Boğaz suyu akıtılmıştı.
Miniatürk ve Haliç Kongre Merkezi gibi turistik ve kültürel merkezlerin de yer aldığı Haliç'in yeni gözde mekanı ise, büyük holdinglerin ve müteahhitlerin ilgi odağındaki Hasköy oldu.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nizamettin Aşa, bölgede büyük projelerin yapılacağı beklentisinin gayrimenkul fiyatlarına da yansıdığını söyledi.
Belediye tesisleri, Koç Müzesi, Hilton Oteli ve Fatih Üniversitesi gibi projelerin bölgedeki gelişmede büyük rol oynadıklarını kaydeden Aşa, Hasköy'ün Beyoğlu yakasında merkeze en yakın semt olarak gelişmeden en fazla etkilenecek bölge olduğunu öne sürerek, 'Yaşanan gelişmeler ve yükselen beklentiler sonucunda son beş yılda Hasköy'de fiyatların yüzde 300 oranında arttığını söyleyebiliriz' dedi.
Şu anda Piripaşa Mahallesi'nde satılık arsa fiyatlarının 7.000 TL/metrekare ile 10.000 TL/metrekare aralığında olduğuna dikkati çeken Aşa, 'İstenilen ortalama bedeller, mevkisine ve imar durumuna göre 8.000 TL/metrekare seviyelerinde. Ancak talepler 5 ile 6 bin TL/metrekare seviyelerinde gerçekleşmektedir. Bu bedellerin son 5, özellikle son 3 yılda 1.500 ile 2.000 TL/metrekare olduğunu göz önüne alırsak üç yıllık ortalama fiyat artışının yüzde 300 olduğunu söyleyebiliriz' bilgisini verdi.
Şişli Bomonti'de yaşanan süratli yeniden yapılanma ile Hasköy'deki dönüşümü mukayese eden Aşa, 'Bomonti sanayi tesislerinin, fabrikaların, atölye gibi küçük-büyük imalathanelerin olduğu bir bölgenin konut veya ticari gayrimenkullere dönüşmesi şeklinde gerçekleşti. İmalathaneler konut alanı olarak değişim yaşadı. Hasköy'de yaşanması muhtemel süreçse mevcut konut imarlı arsaların ve binaların yine konut, turizm ve iş merkezleri olarak dönüşmesidir' diye konuştu.
'Bu duruma (dönüşüme) uyum sağlayamayanlar artık buralarda yaşayamazlar'
Bölgede büyük şirketlerin arsa satın almakla ilgilendiğini dile getiren Aşa, 'Şifai olarak edinilen bilgilere göre bazı büyük holdinglerin bölgede uzun zamandır arsa topladıkları, satılan yerlere hemen talip oldukları, bütün bölge halkı tarafından yaygın bir şekilde konuşuluyor' dedi.
Hasköy ve benzeri yerleşim yerlerinde ikamet eden vatandaşların artık birçok şeyin değişeceğini, hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağını kabullenmesi gerektiğini anlatan Aşa, 'Daha beş on sene önce Haliç'in pisliği ile uğraşan, üst mahallelerin mezarlık ve iç içe evlerden oluştuğu, doğru dürüst bir toplu ulaşımın olmadığı bir semt bir anda turizm, AVM, Ticaret, Üniversite alanlarına dönüşüyor. Bu sosyal ve ekonomik yapının tümüyle değişmesi anlamına gelir. Bu duruma uyum sağlayamayanlar artık buralarda yaşayamazlar' ifadelerini kullandı.
'Haliç tekrar 'Sadabad' günlerine dönecek, acil olmadıkça mülkünüzü satmayın'
Haliç'in tekrar 'Sadabad' günlerine döneceğine inandığını söyleyen Aşa, bu bölgelerde arsa veya bina sahibi olanlara çok acil ihtiyaçları olmadan mülklerini satmamaları tavsiyesinde bulundu.
Haliç'teki eski tüccarlardan Birlik Emlak işletmecisi Metin Keleş de, 'Altın Boynuz'daki temizlik çalışmalarından sonra süratle yol kat edildiğini, bölgede yatırım yapıp gayrimenkul almanın çok rasyonel bir karar olacağını belirterek, 'Birkaç yıl sonra fiyatlardaki bu muazzam artışın daha fazlasını da göreceğiz. Tüm ulaşım ağlarına yakın, İstanbul'un merkezi diyebileceğimiz bir yer konumunda şu an Hasköy' yorumunda bulundu.
Hasköy Piripaşa Mahallesi Muhtarı Yaşar Çetin ise mahallede en fazla oranda vakıf arazisi, sonra şahıs arazisi daha sonra da Milli Emlak arazisi bulunduğunu söyleyerek, 'Mahallemizde emlak fiyatlarında yüzde 300 artış var. Önceden 100 bin lira olan yeri şimdi 300 bin lira civarında bir fiyata ancak alabilirsiniz' diye konuştu.
'Hasköy'de çok fazla iç içe geçmiş parsel bulunuyor'
Bölgedeki dönüşüm çalışmaları ve fiyatlardaki değişimi araştıran AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, gayrimenkul sahibi vatandaşların fiyat artışı beklentisi ve müteahhit firmaların ucuza yer kapma yarışı zaman zaman ihtilafların yaşanmasına yol açıyor.
Bölge halkının gelir seviyesinin çok düşük olduğunu belirten Muhtar Çetin, bazı inşaat firmalarını, vatandaşın bu acziyetinden istifade etmeye çalışmakla suçladı.
Bölgede kat karşılığı bina yapan şirketlerin temsilcileri ise, o evlerde oturan mahalleliye haksızlık yapmamak adına iş yapamaz hale geldiklerini öne sürdü.
Merkezi Kasımpaşa'da bulunan İSAŞ firmasının ortaklarından Emin Yılmaz da, bölgede inşaat işi yapmanın önündeki temel sorunun, çok fazla iç içe geçmiş ve irili ufaklı parsel bulunmasına dayandığını, 2 metrekarelik bir pay sahibinin dava açmasıyla bölgeye kazandırılacak nitelikli bir projeye yıllarca başlanamadığını söyledi.
Haliç'e İstanbul Boğazı'ndan tünelle temiz su aktarılmasının ardından rahat bir nefes alan Hasköy'deki 'Köylü Baba Çay Ocağı'nda vakit geçiren esnaf ise, bölgenin geleceğinin parlak olduğunu belirterek, gayrimenkullerindeki fiyat artışından duydukları mutluluğu dile getirdi. Mahalle esnafı, bu 'yeniden inşa' sürecinde Hasköy'ün yer altında ve yer üzerinde bulunan tarihi dokusuna zarar verilmemesi için azami gayret gösterilmesini istedi.