Otomobil dergisi Auto Show’un Çinli otmobil üreticileri hakkında yayınladığı haberde, önemli
Alman, ABD ve
Japon otomobil firmalarının Çinli kopyaları anlatılıyor.
İstanbul 2006
Autoshow otomobil fuarında ve
Pekin otomobil fuarında sergilenen Çin otomobillerinin diğer üreticilerin modellerine olan benzerliği dikkat çekiyor.
Hürriyet’in Otoyaşam ekinde de çıkan haberde, kimsenin Çin’deki bu
taklitçiliğe dur demediği, çünkü Çin’deki otomobil pazarının 200 milyon adetlik potansiyel tüketiciden oluştuğu vurgulanıyor. Bu potansiyeli kaçırmak istemeyen üreticiler Çin’e müdahale etmiyor.
Haberde, Alman Yüksek Mahkemesi’nin, bir otomobil formunun “3 boyutlu”
marka olarak
tescil edilebileceğinin kararını verdiği, yani ürünü taklit edilmiş marka sahibinin, taklit otomobillere gümrükte el konulmasını sağlayabileceği, ithalatçı firmanın faaliyetlerini durdurtabileceği veya
tazminat davası açabileceği belirtiliyor. Mahkemelerin v
e devlet kurumlarının,
araç tasarımında özgürlüğü koruyabilmek için geçmişte otomobil tasarımlarını marka koruması altına almakta isteksiz kararlar verdikleri de anlatılıyor.
Haber, otomobil konseptlerinin aynen kopyalanabileceğini ama tasarımının kopyalanmasının mümkün olmadığını, çünkü tasarımların marka ile bağdaşlaşması durumunda problem olacağını ifade ediyor. Bu duruma, tasarımları kendine has
Porsche Boxster, VW Kaplumbağa ve Smart örnek olarak gösteriliyor. Dünya
Ticaret Örgütü’ne üye Çin’de, AB’dekilerle neredeyse benzer ticaret kanunları geçerli olduğu, ayrıca Çin’de, yedek parçalarında fikir hakkı olarak tescil ettirilebildiği ve böylece taklitçi markaların milyonları işsiz bırakması engellendiği anlatılıyor.
Ntv