Özellikle ödenmeyen
kredi kartından dolayı bankalara borçlu olan kişileri takibe alan hırsızlar, yeni bir
soygun yöntemi çıkardı. Yöntemle, sahte, çalınmış ya da internette tespit edilen kredi kartlarına aşırı borçu olan kişileri tespit ederek ev ve iş adreslerine ulaşıyorlar.
ALACAKLILAR DA YAPIYOR
Kendilerini "
Haciz memuru" diye tanıtan hırsızlar ellerindeki sahte belgelerle haciz işlemi yapıyor. İşlemleri bittikten sonra ise, "Borcunuzu ödediğiniz zaman şu yerdeki yeddi emin'den eşyalarınızı alabilirsiniz" diyerek eşyaları yükleyip ortadan kayboluyorlar. Bu şekilde savcılığa yapılan şikayet dilekçeleri son zamanlarda arttı. Savcılık ve polis kendilerini haciz memuru tanıtan kişilerin peşinde.
Hırsızların metodu olarak ortaya çıkan bu yöntemi bir alacaklının da uyguladığı Şişli
Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianameyle ortaya çıktı. Buna göre olay şöyle gelişti: "Bir
tekstil şirketine sattığı yakıttan dolayı 205 bin YTL alacağı olduğunu iddia eden
şüpheli Menderes A., 6
Ekim 2007'de şirketin Kağıthane'deki fabrikasına gitti. Şirketin sahibi Dario P.'nin yokluğunda yanındaki kişilere icra memuru görüntüsü veren Menderes A., ellerindeki sahte haciz kağıtları ve belgelerini muhasebeci Metin A. ve bekçiye göstererek 10 adet iş makinesini bir kamyona yükleyerek arkadaşı Hasan D.'nin Gaziosmanpaşa'daki fabrikasına gönderilirken, diğer iş makinelerinin yüklemesine başlandı.
10 YILA KADAR HAPİS
Bu sırada
Maslak Vergi Dairesi'nin hacizli iş makineleriyle ilgili görevlendirdiği yediemin
Serdar T., beraberindeki polislerle fabrikaya gitti. İş makinelerinin bir kısmının götürülmüş, bir kısmının da götürmek için hazırlandığını gören polis ekipleri, Menderes A.'yı gözaltına aldı." Olayda maddi olarak zarar gören şikayetçi Dario P.'nin iddiasına göre şüphelilerin eylemlerinde 1 milyon YTL'nin üzerinde zarar verdikleri de belirtilen iddianamede, Menderes A., Osman Nuri A. ve Hasan D.'nin "İştirak halinde nitelikli
hırsızlık" ve "Özel belgede sahtecilik" suçlarından 4 yıldan 10 yıla kadar
hapisle cezalandırılmaları istendi.
MUTLAKA KiMLiK SORUN
Yetkililer, vatandaşlara şu uyarılarda bulunuyor: "Kendilerini 'haciz memuru' diye tanıtan kişilere kurum kimliğini sormaları gerekiyor. Borçlu kişi borcu olduğu kişi ya da bankaları arayarak evine haciz memurların geldiğini söylemesi lazım. Bankalar zaten borcunu ödeyemeyen kişilere haciz işlemlerini başlatmadan evine veya iş yerine noterden ihtar gönderir. Kişiler, ev ve işyerlerine gelen kendilerini haciz memuru diye tanıtan kişiler kimlik göstermeme gibi numaralar yapanları veya davranışlarından şüphelenirlerse hemen polise bildirmeleri gerekir."
BUGÜN